V. Bakas: valstybės įmonėse yra žmonių, kurių patikimumas kelia nerimą

Strateginę reikšmę šaliai turinčiose įmonėse yra žmonių, kurių patikimumas kelia nerimą, taip pat klesti nepotizmas, tad reikia keisti ir žmonių priėmimo į darbą, ir sprendimų priėmimo tvarką, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas.

„Artimiausiu metu mes kalbėsime su Vyriausybe, kad būtų paskubintas teikti Strateginių įmonių įstatymas, kuris išspręstų daugybę problemų ir išskaidrintų visą sektorių, ir patikimumas būtų didesnis, ir nauda mums visiems būtų didesnė“, – trečiadienį žurnalistams po uždaro posėdžio dėl strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių transporto sektoriuje sakė V.Bakas.

„Kai kuriose įmonėse kai kurių žmonių patikimumas mums kelia nerimą“, – sakė V.Bakas. Kačiau konkrečių įmonių njis eįvardijo, tik užsiminė apie atvejį, kai už šnipinėjimą Baltarusijai kalėti penkerius metus buvo nuteistas buvęs valstybės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis.

„Viešai nuskambėjo teismo procesas, kai buvo vienos iš įmonių darbuotojų nuteistas už šnipinėjimą. Sakysim, tai yra tam tikras indikatorius, kad šita įmonė buvo pažeidžiama“, – klausiamas, ką reiškia jo pasisakymas dėl nepatikimų darbuotojų, atsakė V.Bakas.

Kai kurios valstybės įmonės, akcinės bendrovės yra padarytos tam tikrais feodais, kur yra didžiulis nepotizmo mastas ir tai visiškai nepriimtina.

„Patikimumo, lojalumo užtikrininimas, mes manome, kad turi būti išplėsta patikimumo vertinimo procedūros, kurios taikomos tik tų įmonių vadovams, valdybos nariams, taip pat jos turėtų būti taikomos asmenims, kurie priima ar ruošia esminius sprendimus, kurie susiję su įmonių plėtra, investicijomis“, – sakė NSGK pirmininkas.

Kaip vieną didžiausių problemų valstybės įmonėse NSGK vadovas minėjo nepotizmą, bet klausiamas apie konkrečias įmones patvirtino tik „Lietuvos geležinkelių“ atvejį. Naujoji valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ vadovybė dėl buvusios veiksmų yra kreipusis į prokurorus, kritikuota, kad daug geležinkelių darbuotojų yra giminės ar turi giminių įmonėse, parduodančiose paslaugas „Lietuvos geležinkeliams“.

„Kalbant apie valstybės įmones mes turime suprasti, jei kalbam apie personalo patikimumą, jų reikšmę valstybės interesams, jos negali būti feodais. Kai kurios valstybės įmonės, akcinės bendrovės yra padarytos tam tikrais feodais, kur yra didžiulis nepotizmo mastas ir tai visiškai nepriimtina“, – kalbėjo V.Bakas, pridūręs, kad situacija geležinkeliuose smarkiai pagerėjo su naujosios vadovybėa atėjimu.

Anot komiteto pirmininko, taip pat uždarame posėdyje buvo aptaros ir su nacionalinio saugumo interesais nesuderinamos „investicijos ir technologiniai sprendimai“.

„Taip pat kalbėjome apie tam tikras investicijas ir technologinius sprendimus, kurie yra nesuderinami su nacionalinio saugumo interesais. Šiandien kalbėjome, kaip galėtume taisyti kai kurias klaidas, kurios buvo padarytos ankstesniu aikotarpiu, tuos sprendimus radome, kad būtų užtikrini nacionalinio saugumo interesai“, – kalbėjo V.Bakas, bet dėl informacijos slaptumo vėlgi sakė negalintis detalizuoti.

Taip pat komitetas svarstė valstybei strateginę reikšmę turinčių įmonių sandorių priežiūrą, anot V.Bako, tam tikrais atvejais jie turėtų būti patvirtinti Vyriausybės lygiu.

„Kitas svarbus aspektas, apie kurį kalbėjome, sandorių, kuriais daromos rimtos investicijos į atskirus sektorius, priežiūra. Turi būti atliekamas jų rizikų vertinimas, negali būti stambūs sandoriai į kažkokias technologijas, kur yra milijonai eurų, kur susiję su valstybės nacionaliniais interesais, būti daromi vieno žmogaus, kad ir geriausio profesionalo. Mes namome, tai reikia kelti mažiausiai į Vyriausybės lygį, kai kalbame apie rimtus sandorius, kurie turi poveikį valstybės saugumo interesams“, – kalbėjo pirmininkas.

Siekiant pažaboti nepotizmą, pasak komiteto vadovo, valstybinėse įmonėse reikia nustatyti vienodas priėmimo į darbą taisykles kaip ir valstybės tarnyboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pacukas

Pacukas portretas
ilgus metus sukiojosi pas ATA Čilinską, darė šiokius-tokius policijos pareigunu gynimus o dabar prisliukines prie lovio jau užaugo i dideli konslibu&Ko' nušertą pacą:DD)Bjauru ne tik skaityti ka jis svaigsta, bet ir pasižiurėkit kaip keičiasi jo veidas-kap ten patarlė sako,,veidas sielos veidrodis"?

to Dana

to Dana portretas
",jei ištikimybė Tėvynei lygi nuliui." O kaip su 1 mln emigrantu-lietuviu del..".ištikimybė Tėvynei lygi nuliu"???

Dana

Dana portretas
Niekada nemaniau,kad gimus ir augus Lietuvoje,galima būti nelojaliu savo Tėvynei..Komentaruose(anoniminiuose) spjaudo necenzūriniais žodžiais ir žemina aukščiausią postą užimantį asmenį.Teko išklausyti senos rusės monologo,kad mes be jų būtume likę grioviakasiais ir paskui žagrę iki šiol vaikščiotume.Dar baisiau,kai pasistatę pilis,turintys sotų gyvenimą,pastovų darbą,pasiruošę kojas bučiuoti,jei pasikartos Ukrainos istorija.Tai čia tik eiliniai gyventojai,bet jei tie ,nuo kurių priklauso mūsų visų gyvenimo kokybė,linkę į rytus,bausti reikia,tremti,jei ištikimybė Tėvynei lygi nuliui.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių