V. Bakas: norime parodyti visuomenei šešėlinį politikos procesą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) baigia rengti išvadas dėl neteisėto poveikio politiniams procesams.

Komiteto vadovas Vytautas Bakas žada, kad išvadose bus minimos tyrime figūruojančių asmenų pavardės, bet pabrėžia, jog tai nėra kokia nors keršto akcija, o tik noras parodyti galios centrų veikimą.

„Mes netiriame atskirų politikų, asmenų, žurnalistų, mes analizuojame galios centrų, kurie darė įtaką politiniams sprendimams ir bando ją daryti, veikimą: kas tie centrai, kaip jie veikia, kokie jų interesai ir per kur jie įgyvendinami“, – penktadienį žurnalistams sakė V. Bakas.

„Norime parodyti visuomenei šešėlinį politikos procesą, o ne kažkam atkeršyti su vardais. Taip pat svarbu pasiūlyti kryptis, kurios galėtų pakeisti politinę kultūrą, kad nesusidarytų tokie galios centrai, kad sprendimus priimtų žmonių išrinkta valdžia“, – kalbėjo komiteto vadovas.

Jis taip pat neigė valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovo Ramūno Karbauskio išsakytą versiją, kad tyrimo išvados gali būti tik tarpinės, o pats tyrimas pratęstas.

„Apie kokius nors pratęsimus sprendimų jokių nebuvo, todėl mane stebina, kas rašoma“, – sakė komiteto vadovas.

Anot jo, išvadose bus remiamasi tiek VSD išslaptinta, tiek slapta medžiaga.

„Didžioji dalis informacijos buvo išslaptinta per kelis etapus, išvadose bus remiamasi ir įslaptinta informacija, kai kurie teiginiai, kuriuos formuluosime, remsis visuma informacijos“, – sakė komiteto vadovas.

Jis patvirtino, kad išvadose atsispindės ir dar 2006 metais Seime atlikto tyrimo 12 slaptų pažymų medžiaga, bet pačios pažymos nebus išviešintos, nes šiuo atveju sprendimą priima ne komitetas, jis gali tik teikti tokį siūlymą.

„Aš pats manau, kad tas dvylika pažymų visuomenė turėtų žinoti. Tos dvylika pažymų rodo, kad panašūs procesai vyko ir tuo metu, nežinau, kodėl buvo priimti sprendimai jų neišviešinti“, – kalbėjo V. Bakas.

Penktadienį į komiteto posėdį planuota kviesti ekspremjerą Seimo narį Algirdą Butkevičių, bet kadangi dauguma komiteto narių išvažiavę, nuspręsta paprašyti jo raštiškų atsakymų.

Taip pat komiteto vadovas paaiškino, kodėl nekviečiamas liudyti konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, kaip siūlė „valstiečiai“ – jis liudijo politinės korupcijos byloje.

„Mes nesikišame į ikiteisminį tyrimą ir teisminį nagrinėjimą“, – sakė komiteto vadovas.

Taip pat jis kvietė politikus, kurie priekaištauja nebuvę pakviesti pateikti savo paaiškinimų, savo poziciją pateikti raštu.

„Jeigu kas nors mano, kad mes kažko neapklausėme ir nori pasakyti, iki pirmadienio tikrai laukčiau paaiškinimų, ar raštu pateiktos informacijos, savo pozicijos paaiškinimo“, – sakė V. Bakas.

Seimas pernai spalį įpareigojo NSGK atlikti parlamentinį tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Žiniasklaidoje neseniai paviešinta informacija iš Valstybės saugumo departamento (VSD) Seimo komitetui perduoto rašto apie verslo koncerno „MG Baltic“ veiklą. V. Bakas pažymi, kad tai – tik nedidelė dalis komiteto turimos medžiagos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonė

Jonė portretas
Nuvylė pono Bako vadovaujama komisija,kuri taiko dvigubus standartus.

aaa

aaa portretas
Parodysit tiek,kiek Tulpe leis...

...

... portretas
"Taip pat komiteto vadovas paaiškino, kodėl nekviečiamas liudyti konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis" - negi reikia suprast kad 'broileris' bus teisiamas?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių