V. Bakas: eksministro įdarbinimas „Lietuvos geležinkeliuose“ – neskaidrus

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas sako, kad valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ sprendimas be konkurso įdarbinti buvusį vidaus reikalų ministrą Tomą Žilinską pamina visuomenės lūkesčius dėl skaidrumo pertvarkant valstybės įmones.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas sako neabejojantis T.Žilinsko kompetencija rūpintis korupcijos prevencija.

Šią savaitę 40-metis T.Žilinskas  paskirtas „Lietuvos geležinkelių“ Vidaus administravimo ir saugos departamento Eismo saugos skyriaus viršininko pavaduotoju, vėliau jis vadovaus steigiamam Prevencijos departamento Verslo saugos skyriui. V.Bako nuomone, į šias pareigas turėjo būti skelbiamas viešas konkursas.

„Mes vėl darome iš valstybės įmonių tam tikrą prieglaudą nelabai sėkmingai dirbusių pareigūnų arba tų, kurie tiesiog labiau tinka ar patinka dėl draugystės ryšių“, - BNS sakė V.Bakas.

V.Bakas sako, kad būdamas tuometinio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio patarėju rado netvarką viešojo saugumo srityje, kuria ministerijoje rūpinosi T.Žilinskas. V.Bakas taip pat yra vadovavęs Nacionaliniam pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimui.

T.Žilinskas S.Skvernelį ministro pareigose pakeitė 2016 metų spalį.

„Aš puikiai pažįstu, ką mes atradome atėję į VRM. Tas žmogus septynerius metus kuravo viešojo saugumo sritį. Jis buvo atsakingas už visą teisėsaugą, viešojo saugumo politikos formavimą. Mes atradome praktiškai parklupdytą teisėsaugą. Atlyginimai nesiekė 400 eurų, pareigūnai prašė pašalpų savo vaikams, kad maitintų juos valgyklose. Krizių valdymo sistema net nebuvo sukurta, buvo korupcija viešuosiuose pirkimuose. Kai mes atėjome į Vidaus reikalų ministeriją ir pradėjome reformas, ypatingai socialinio paketo (...) tai tam, kad pajudėtų reikalai iš vietos, tą žmogų reikėjo nušalinti, atimti funkcijas tam tikras“, - pasakojo V.Bakas.

„Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška tikina, kad T.Žilinskas pasirinktas skaidriai, įvertinus jo ilgametę patirtį vadovavimo, nacionalinio saugumo ir korupcijos prevencijos srityse - ši patirtis, anot jo, reikalinga bendrovei, kuri „skendi eilėse skandalingų sandorių su kompanijomis iš trečiųjų šalių“.

„Tomas yra vienas iš komandos narių, jis nėra net pats pagrindinis, jis buvo atsirinktas pagal savo kompetenciją, kurią turi daugiau negu 20 metų, būtent nacionalinio saugumo, korupcijos prevencijos kontekste. Komanda priėmė sprendimą atsirinkdama gerus kandidatus. Aš tikiu, kad Tomas tikrai papildys komandą ir tai nėra kažkoks interesais vedamas sprendimas, tai yra grynai komandos pasirinkimas pagal žmogaus kompetenciją. Tai, kad žmogus dirbo ministerijoje ir nėra partinis, aš manau, kad nėra barjeras iš principo dirbti „Lietuvos geležinkeliuose“, - spaudos konferencijoje penktadienį sakė M.Bartuška.

Jis pabrėžė, jog iki šiol nėra dirbęs su T.Žilinsku.

„Tai nėra savas ar nesavas žmogus, tai yra žmogus su kompetencija“, - teigė bendrovės vadovas.

Pasak jo, korupcijos prevencija yra labai didelis iššūkis „Lietuvos geležinkeliams“, todėl ir kuriamas padalinys, kuris sieks užkirsti kelią neaiškiems vidaus sandoriams, kontrabandai, korupcijai.

Pernai gruodį baigęs darbą buvusioje Vyriausybėje, T.Žilinskas teigė iki šiol niekur nedirbęs, o įsijungti į „Lietuvos geležinkelių“ komandą jam pasiūlė bendrovės generalinio direktoriaus patarėjas Rolandas Terminas.

T.Žilinskas yra baigęs policijos, istorijos ir teisės mokslus, karjeros pradžioje dirbo policininku, vėliau dirbo Policijos departamente, kur tapo generalinio komisaro patarėju, buvo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Viešojo saugumo politikos departamento direktorius, Lietuvos teisėsaugos atašė Briuselyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bumas

Bumas portretas
Toks zodis, kaip skaidrumas Lietuvoje, jau seniai uzmirstas...Apie ka jus, ponai...Viskas perkama ir parduodama... Nusileiskite ant zemes, naivuoliai...

petras

petras portretas
nuo kada Bakas, t.y. komiteto pirmininkas, sprendzia ka idarbinti gelezinkeliuose

durniu laivas

durniu laivas portretas
buvo bardakas yra bardakas ir bus bardakas jei kas nespejo begti tai bega o bardake lieka tik tie kurie pagal metus jau seni ir begti nepajegia
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių