V. Andriukaitis piktinasi prezidentūra: to nėra nei realybėje, nei dokumentuose

  • Teksto dydis:

Lietuvos deleguotas sveikatos ir maisto saugos eurokomisaras Vytenis Andriukaitis piktinasi Prezidentės patarėjos Virginijos Būdienės pareiškimais, kad jis turi prisiimti atsakomybę dėl to, kad esą Maskvai siūloma derėtis su atskiromis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis dėl maisto produktų embargo panaikinimo.

Jo teigimu, už tokius žodžius atsakomybę turėtų prisiimti ir Prezidentės patarėja, ir pati Dalia Grybauskaitė.

„Gerbiama V. Būdienė turi prisiimti atsakomybę už tai, ką ji dabar pasakė. Ir Prezidentė D. Grybauskaitė taip pat turi prisiimti atsakomybę už tai, ką ji teigė, nes to, ką jos teigė, nėra nei realybėje, nei tikrovėje, nei dokumentuose. Ir to būti negali, nes tai prieštarautų ES sutartims, tai prieštarautų mano priesaikai, tai prieštarautų visiems principams, ir to iš viso negali būti“, – tvirtina V. Andriukaitis.

Jo manymu, Prezidentės patarėjai reikėjo geriau įsigilinti į dokumentą ir, jei šis buvo neaiškus, prieš kalbant viešai, paskambinti V. Andriukaičiui arba paprašyti raštiško paaiškinimo. „Jei gerbiama V. Būdienė būtų paskambinus man arba paprašius raštiško išdėstymo viso to, kas tam techniniame posėdyje buvo [kalbama], kur gerbiamos V. Būdienės visiškai nebuvo, tada mes būtumėme pasakę, kaip reikia traktuoti tai, ką dabar gerbiama V. Būdienė paleidžia į Lietuvos eterį“, – teigia Lietuvos deleguotas eurokomisaras.

Jis džiaugiasi, kad Lietuva yra prieš dvišalius susitarimus dėl embargo tarp Rusijos ir kitų šalių. Tai, V. Andriukaičio nuomone, yra teisinga pozicija. Bėda, pasak jo, yra teikiama klaidinga informacija.

„Vakar vyko ES Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos oficialus posėdis. Jame buvo visų 28 valstybių narių ministrai. Jame buvo Lenkijos prašymu įtrauktas prašymas dėl informacijos apie įvykusį techninį posėdį Berlyne, ir ta pozicija Komisijos buvo pristatyta. Jokių abejonių ar komentarų, kuriuos dabar padarė gerbiama V. Būdienė, niekam net į galvą nekilo padaryti“, – teigia V. Andriukaitis.

A. Butkevičiaus skambučio dar nesulaukė

Premjeras A. Butkevičius antradienį sakė esąs priblokštas žinios, kad Europos Komisija (EK) galėjo pačiai Rusijai leisti nuspręsti, kuriai šaliai panaikinti embargą. Tačiau su premjeru V. Andriukaitis tikina šiuo klausimu dar nebendravęs.

„Laukiau premjero skambučio pirmadienį, bet, deja, nepaskambino. Antradienį mes [...] dar nekomunikavome. Bet premjeras greičiausiai ne tą komentuoja, bijau pasakyti kontekstą. Žinoma, kad tai būtų nesąmonė, jei EK leistųsi į tokius darbus. Tai iš viso protu nesuvokiama“, – mano V. Andriukaitis.

V. Andriukaitis: žinia galėjo ateiti iš Kremliaus

Jo teigimu, žinios, kad Rusija gali dėl embargo derėtis su šešiomis šalimis, pasirodė žiniasklaidoje. V. Andriukaitis svarsto, kad šios žinios galėjo ateiti iš Kremliaus.

„Čia Rusijos pozicija, paleistos antys, kad ji gali derėtis su šešiomis valstybėmis. Žinoma, skaitant tą komunikatą, kuriame yra gerbiamo direktoriaus minima pavardė, yra dvi eilutės, kurias reikėtų skaityti kartu: apie inspektavimo galimybes tarp trečiosios šalies ir šalių narių, nes toks inspektavimas pagal taisykles numatytas, jis turi būti. Bet tai neturi nieko bendro su galimybe interpretuoti, kad tai yra dvišalės derybos“, – aiškina V. Andriukaitis.

Prezidentūra: panašu į provokaciją

Europos sveikatos ir maisto saugos direktorato Rusijai pateiktą pasiūlymą dėl maisto produktų embargo derėtis su atskiromis Bendrijos šalimis Prezidentūra antradienį pavadino apgalėtinu precedentu.

„Prezidentė Dalia Grybauskaitė neigiamai vertina tokį Europos Komisijos diskriminacinį sprendimą ir vertina tai kaip bandymą suskalyti Europos Sąjungą (ES). Žinoma, tai apgailėtinas precedentas, netgi panašus į provokaciją“, – antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė vyriausioji Prezidentės patarėja vidaus politikos klausimais V. Būdienė.

Jos teigimu, tai – apgailėtini V. Andriukaičio, kaip Lietuvos deleguoto sveikatos ir maisto saugos eurokomisaro, darbo pradžios vaisiai.

„Manyčiau, kad klaida bus ištaisyta, tikime, kad kitaip ir negali būti. ES komisaras prisiims atsakomybę ir tokių siurprizų bei „dovanėlių“, leidžiančių skaldyti ES vienybę, Rusijai daugiau nebebus pateikta“, – Prezidentūros lūkesčius dėstė V. Būdienė.

Prezidentės patarėja kategoriškai vertino V. Andriukaičio pasiaiškinimus, kad tai – tik techninio pobūdžio derybos.

„Kaip matome iš [...] dokumento, Europos sveikatos ir maisto saugos direktorato direktoriaus laišku Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos vadovui bandoma pasiūlyti Rusijai derėtis su kiekviena ES valstybe atskirai dėl embargo maisto produktams atšaukimui. Visokie išvedžiojimai, kad taip neįvyko, yra neteisingi ir melagingi, nes iš minėto dokumento akivaizdžiai matyti, kad taip yra pasiūlyta. [... Nors tai buvo tik susirašinėjimas, tačiau mes, politikai, žinome, kad paprastai tokių dalykinių susirašinėjimų pagrindu ir gimsta didžioji politika“, – sakė Prezidentės atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesupratau

nesupratau portretas
tai pagal tokias logikas Briuselis spres, ka Rusijoje valgyt, o ko - ne. Jie patys jau nebeturi teises atsisakyti ko nenori, negali ir jiem neskanu. Kas cia? Dietoogai Briusely sustate dieta rusams? tai jie pames ten tokius maisto priedus, kad ju pavalge ruseliai visi kaip vienas paskys, kad Chodorkovskis yra labai grazus, o Putinas yra tikras kakas. Rimtai.

manau

manau portretas
kad ne lietuvos girtuokliam listi i politika

tam RUSAS

tam RUSAS portretas
tai tegu ir laikosi tie azijatai toliau nuo Europos, ko lenda į ją? ko pradeda karus? Todėl ruskiams, įskaitant ir tyave, bus riesta, tik dėl debiliškumo jie to dar nesupranta.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių