Už gimdymą namuose teks mokėti iš savo kišenės

  • Teksto dydis:

Seimas ėmėsi siūlymo įteisinti gimdymus namuose.

Ketvirtadienį po pateikimo pritarta tokioms Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuotoms pataisoms.

Už jas balsavo 57 Seimo nariai, prieš buvo 6 ir 17 parlamentarų susilaikė. Pataisas toliau nagrinės Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Pataisos leistų slaugytojams ir akušeriams priimti gimdymus namuose, kai nėra grėsmės gimdyvės naujagimio sveikatai.

Tais atvejais, kai nėštumas turės rizikos faktorių, jis turės būti priimamas gydymo įstaigose.

Kaip pranešime pažymi Sveikatos apsaugos ministerija, iki šiol ši sritis nebuvo aiškiai reglamentuota ir norintieji kūdikio susilaukti namuose skatindavo „neteisėtą veiklą“.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, svarbiausias uždavinys – numatyti visas įmanomas priemones, kurios leistų užtikrinti naujagimių ir gimdyvių saugumą, kai yra apsisprendžiama gimdyti namuose. 

„Tai labai svarbu, nes žmonės gimdo namuose, tokia yra realybė, tai yra jų pasirinkimo teisė. To negalima ignoruoti, todėl valstybė turi aiškiai nustatyti taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant užtikrinti saugumą“, – sako ministras A. Veryga.

Ministerija pažymi, kad už gimdymų namuose paslaugas tėvai turės susimokėti savo lėšomis, nes valstybė jiems garantuoja ir apmoka pilnai kokybiškas gimdymo paslaugas gydymo įstaigose.

Gimdymo namuose šalininkai jo įteisinimo siekia argumentuodami, kad moteris psichologiškai ramiau jaučiasi gimdydama namuose, šeimos aplinkoje.

Vilniaus apygardos teismas pernai vasarą rezonanso sulaukusioje byloje dėl gimdymų namuose nuteisė tuo besivertusias pribuvėją Jurgitą Ingą Švedienę ir gydytojos išsilavinimą turinčią Dalią Jakaitę. Jos nuteistos dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Moterų skundus šiuo metu nagrinėja Aukščiausiasis Teismas.

Pribuvėjų veikla teisėtvarkos pareigūnai susidomėjo, kai 2011 metais birželį Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis.


Šiame straipsnyje: Gimdymas namuoseįteisinimasSAM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jūra

Jūra portretas
Puikus sprendimas

Marazmas

Marazmas portretas
niekaip nesuprantu,kaip galima psichologiškai ramiau jaustis namuose,kur nėra jokių skubios pagalbos priemonių,juk nei viena operacija ,o taipat ir gimdymas,nėra šimtu procentų garantuotas,ir komplikacijos atveju viską lemia minutės ar net sekundės.O dėl šeimos aplinkos,tai juk gali dalyvaut šeimos nariai ,jei tik nori.Aišku,tiems žmonėms šito suprasti nelemta,tai tegul gimdo namuose,savo rizika ir savo pinigais.

labai teisingai

labai teisingai portretas
norit tai gimdykit nors ir menulyje, bet tik is savo kisenes
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių