Tyrimas dėl galimos korupcijos Panevėžyje: STT purtė ir judėjimo „Kartu“ būstinę

Vykstant tyrimui dėl galimos Panevėžio mero Ryčio Mykolo Račkausko korupcijos, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai atliko kratas ir pilietinio judėjimo „Kartu“ patalpose.

Pasak STT atstovės spaudai Renatos Endružytės, kratos atliktos antradienį pavakare.

„Patvirtiname, kad buvo atliktos kratos judėjimo „Kartu“ patalpose Panevėžyje. Paimti tyrimui reikšmingi dokumentai“, – BNS trečiadienį sakė atstovė.

R. M. Račkauskas ir kiti šio pilietinio judėjimo atstovai 2015 metais dalyvavo savivaldos rinkimuose sąraše „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“.

Kilus nesutarimams su Seimo nariu P. Urbšiu, iš šio judėjimo pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija, įskaitant patį merą.

Teisėsauga pirmadienį R. M. Račkauskui pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo, jis iki šiol yra sulaikytas.

Pats judėjimo pradininkas P. Urbšys tvirtino, kad krata atlikta remiantis birželio 12 dienos Šiaulių apylinkės teismo nutartimi, kurioje nurodoma, kad yra pagrįstų duomenų, jog judėjimo „Kartu“ būstinėje yra 2017-2018 metų sutarčių su įvairiomis įmonėmis bei sąskaitų–faktūrų. Įvardytos ir įmonės: „Alora“, „Spinter tyrimai“, „Duomenų projektai“, taip pat ieškota duomenų apie pagal šias sutartis įgytas paslaugas, prekes, darbus, įrodymų, susijusių su Panevėžio miesto savivaldybės nuomonės tyrimu dėl gyvenimo mieste ir pasitenkinimo mero darbu, su rinkodaros programos „Panevėžio atsinaujinimas“ 2018-2023 metų planu.

P. Urbšys sako, kad krata buvo atliekama antradienio vakarą, tuo pat metu, kai jis pats buvo apklausiamas STT pareigūnų Vilniuje. P. Urbšys tikino, kad nei jis pats, nei judėjimas „Kartu“ su minimomis įmonėmis nėra susijęs bei garantavo, kad pareigūnai ieškotų dokumentų nerado.

„Apie tai, kad meras ir savivaldybė yra sudariusi sutartis su minėtais subjektais, irgi jokios informacijos nebuvo. Nesuprantu, kokių jie duomenų turi, jei nebuvo jokio – nei tiesioginio, nei netiesioginio kontakto. Man susidaro įspūdis, kad veikiama šiek tiek „rutiniškai“ – kažkas turi prielaidą ir tikrinama. Bet tyrimai atlikinėjami ne pagal prielaidas, pagal surinktus duomenis“, – aiškino P. Urbšys.

Jį taip pat nustebino, kad kratą atliko penki ginkluoti pareigūnai.

„Kai aš buvau vadovu, suprasdavau vieną dalyką: perteklinis jėgos naudojimas gali būti interpretuojamas kaip perteklinis spaudimas (...), susidaro įspūdis, kad tyrimo metu lyg norima dirbtinai prikergti judėjimą ir visuomeninį rinkimų komitetą“, – aiškino parlamentaras.

Jis taip pat pripažino, jog šiuo atveju kritikuoja STT veiksmus, be kita ko, ir dėl to, jog siekia atsiriboti, nes viešoje erdvėje pasirodė vertinimų, jog pastarąjį tyrimą galėjo inspiruoti pats P. Urbšys. Prieš tapdamas Seimo nariu P. Urbšys yra vadovavęs STT Panevėžio valdybai.

Įtarimai taip pat pareikšti mero patarėjai Gintarei Maskoliūnienei ir trims verslo atstovams. G. Maskoliūnienė 2015 metais taip pat dalyvavo savivaldos rinkimuose kai judėjimo „Kartu“ kandidatė. Ji taip pat buvo sulaikyta. Iš viso STT antradienį skelbė sulaikiusi penkis asmenis.

Pareigūnai taip pat atliko kratas asmenų darbo vietose bei namuose, iš Panevėžio miesto savivaldybės ir kai kurių uždarųjų akcinių bendrovių paimti tyrimui reikšmingi dokumentai.

STT įtaria, kad Panevėžio miesto savivaldybėje galimai buvo piktnaudžiaujama tarnyba ir duodami neteisėti nurodymai savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

BNS žiniomis, STT pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metro plaukimo baseinu, taip pat požeminių konteinerių bei savivaldybės rinkodaros programos „Atsinaujinantis Panevėžys“ konkursai.

R. Pauža STT apklaustas kaip specialusis liudytojas

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) Panevėžio miesto savivaldybės galimos korupcijos tyrime administracijos vadovui Rimantui Paužai suteikė specialiojo liudytojo statusą.

Metus savivaldybės administracijai vadovaujantis R. Pauža BNS patvirtino, kad kaip specialusis liudytojas antradienį pareigūnų apklaustas ir jo pavaduotojas, ankstesnis administracijos vadovas Tomas Jukna, su pareigūnais bendravo ir Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Darius Linkonas.

„Tiesiog kitokio statuso ir negali būti, tik specialusis liudytojas, nes esi tiesiogiai pareigomis susijęs. Ir mano pavaduotojas, ir aš“, – BNS patvirtino R. Pauža.

Šis statusas reiškia, kad asmuo liudijo apie savo veiksmus, tačiau pareigūnams trūksta duomenų pripažinti jį įtariamuoju.

R. Pauža sako pasirašęs susitarimą, kad neatskleis ikiteisminio tyrimo informacijos, todėl negali komentuoti, ko teiravosi pareigūnai.

Parlamentaras Povilas Urbšys BNS patvirtino, kad teisėsaugos pareigūnai antradienį atliko kratą jo įkurto judėjimo „Kartu“ būstinėje Panevėžyje, jie ieškojo sutarčių ir dokumentų, susijusių su įmonėmis „Alora“, „Spinter tyrimai“, „Duomenų projektai“, rinkodaros programos „Panevėžio atsinaujinimas“ 2018-2023 metų planu.

BNS žiniomis, STT pareigūnų akiratyje taip pat atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metro plaukimo baseinu, požeminių konteinerių viešųjų pirkimų konkursai.

R. Pauža tikino bent jau dėl rinkodaros programos jokių dokumentų nepasirašęs: „Tikrai nedalyvavau šiame procese“.

Dėl kitų įmonių jis nebuvo tikras, sakydamas, kad į kai kurias sutartis „gilinasi paviršutiniškai“.

„Nenorėčiau klaidinti, reikėtų kelti dokumentus, sutarčių pasirašau labai daug, kažkodėl specialiai nesu užfiksavęs, reikėtų klausti darbuotojų. Supraskite administracijos direktoriaus darbą: rengia specialistai, derina teisininkai, aš pasirašau tik kaip vadovas, ypatingai nesigilindamas, tik užtikrindamas skaidrų procesą“, – sakė direktorius.

Anot jo, Panevėžio baseino konkursas nutrauktas įsikišus Viešųjų pirkimų tarnybai, kuri konkurso sąlygose nustatė galimą konkurencijos ribojimą – žadama skelbti naują konkursą.

„Jie traktavo, kad yra per aukšti keliami reikalavimai rengėjui, nors, mano manymu, jie tikrai nėra per aukštai reikalauti, kad projektuotojas būtų parengęs bent vieną projektą, ir net ne 50, o 25 metrų baseino projektą, kur Lietuvoje tikrai yra tokių objektų pastatyta (...). Mes turime praktikos, kai laimi nekvalifikuoti specialistai, neįmanoma su jais susikalbėti, jie pateikia nekokybišką produkciją“, – sakė jis.

R. Pauža sako neturintis duomenų, kad R. M. Račkauskas galėjo teikti neteisėtus nurodymus, tikino pats taip pat dirbęs tik vadovaudamasis įstatymais.

„Pats tokių nurodymų niekada neduodu, dirbame oficialiai, kiekvienam veiksmui yra juridinis pagrindas – tarybos sprendimas, ar kiti“, – tikino administracijos direktorius.

STT lankėsi ir bendrovėje „Spinter tyrimai“

Galimą korupciją Panevėžio savivaldybėje tiriantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai lankėsi ir visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovėje „Spinter tyrimai“.

Apie vykusį pareigūnų vizitą BNS patvirtinęs bendrovės vadovas Ignas Zokas sako negalintis komentuoti, kokius veiksmus atliko ir ko norėjo STT, kadangi įsipareigojo neatskleisti su tyrimu susijusių aplinkybių.

„Buvo apsilankę, vakar vakarop. Mielai pakomentuočiau, kaip Povilas Urbšys, bet skirtingai, nei Seimo narys, pasirašiau susitarimą, kad negaliu komentuoti“, – teigė I. Zokas.

Anot jo paties, jis nebuvo sulaikytas. „Spinter tyrimų“ vadovas neatskleidė, ar su Panevėžio savivaldybe buvo sudaryta viena, ar daugiau sutarčių.

Antradienį STT pranešė sulaikiusi Panevėžio miesto savivaldybės merą Rytį Mykolą Račkauską, jo patarėją Gintarę Maskoliūnienę bei dar tris verslo atstovus. Meras įtariamas prekyba poveikiu bei piktnaudžiavimu tarnyba, mero patarėja bei verslininkai – prekyba poveikiu. Tyrime kaip specialieji liudytojai apklausti trys asmenys, tarp jų – savivaldybės administracijos vadovas Rimantas Pauža ir jo pavaduotojas, ankstesnis administracijos vadovas Tomas Jukna, su pareigūnais bendravo ir Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Darius Linkonas.

Kratos antradienį atliktos įtariamųjų darbo vietose bei namuose, iš Panevėžio miesto savivaldybės ir kai kurių uždarųjų akcinių bendrovių paimti tyrimui reikšmingi dokumentai.

Krata atlikta ir Povilo Urbšio judėjimo „Kartu“ patalpose. Pats judėjimo vadovas Seimo narys P. Urbšys BNS tvirtino, kad įteiktoje teismo nutartyje minimos įmonės „Alora“, „Spinter tyrimai“, „Duomenų projektai“ – pareigūnai ieškota duomenų apie pagal šias sutartis įgytas paslaugas, prekes, darbus, įrodymų, susijusių su Panevėžio miesto savivaldybės nuomonės tyrimu dėl gyvenimo mieste ir pasitenkinimo mero darbu, su rinkodaros programos „Panevėžio atsinaujinimas“ 2018-2023 metų planu.

Įmonės „Duomenų projektai“ vadovė Raimonda Mikalajūnaitė BNS sakė nieko negalinti atsakyti į BNS klausimą, ar įmonėje buvo atliktos kratos ir ar „Duomenų projektai“ figūruoja teisėsaugos tyrime. Bendrovės „Alora“ direktoriaus Eimunto Silvestro Akromo telefonas trečiadienį išjungtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai dabar tas pats laukia 'Vieningojo Kauno'?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių