Ministrė: valstybės remiamos pajamos galėtų būti didinamos minimaliai

  • Teksto dydis:

Valstybės remiamos pajamos (VRP), taikomas skaičiuojant piniginę socialinę paramą skurdžiai gyvenantiems asmenims, galėtų būti didinamos labai nedaug, sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė. 

Dabar jos siekia 102 eurus. Dalis valdančiųjų - „tvarkiečiai“ norėtų, kad VRP siektų 120 eurų, „darbiečiai“ siūlo kelti jas „protingumo ribose“, o socialdemokratai mano, jog reikia atsižvelgti į valstybės finansinę situaciją.

Pasak Algimantos Pabedinskienės, jeigu VRP būtų didinamos labiau, pagausėtų žmonių, gaunančių pašalpas ir gyvenančių tik iš jų. Ji pabrėžia, kad Latvijoje valstybės remiamos pajamos beveik dvigubai mažesnės negu Lietuvoje.

„Kadangi kalbame apie neapmokestinamų pajamų didinimą, tai, ko gero, labai minimaliai valstybės remiamas pajamas turėtume padidinti“, - trečiadienį po susitikimo su „tvarkiečių“ frakcijos nariais žurnalistams sakė A.Pabedinskienė.

Anot jos, neapmokestinamųjų pajamų dydžio kėlimas yra kur kas efektyvesnis, negu VRP didinimas.

„Drastiško pakilimo nesiūlau daryti, todėl, kad mes vėl turėsime, ko gero, 300 tūkst. pašalpas ar socialines išmokas gaunančių piliečių“, - pridūrė ministrė. 

A.Pabedinskienės teigimu, VRP didinimui iki 127 eurų iš biudžeto reikėtų apie 80 mln. eurų papildomų išlaidų. Ministerija yra suskaičiavusi, koks biudžeto poreikis būtų, jas padidinus iki 111, 117 ir 127 eurų.

„Turime patys sau ir savo visuomenei iškelti klausimą, ar norime, kad žmonės gyventų iš pašalpų, ar turėtų galimybę (...) turėti darbines pajamas. Šiai dienai, kai minimali alga yra keliama, nuo 2017 metų taip pat yra didinamos neapmokestinamosios pajamos iki 310 eurų, didės šios pajamos ir už vaikus, tai suponuoja, kad žmonės turės didesnes grynąsias pajamas (...) ir pažeidžiamiausios žmonių grupės neturėtų nukentėti“, - teigė A.Pabedinskienė. 

Pasak jos, VRP turėtų keistis nuo 2017 metų, bet jų dydis paaiškės po Vyriausybės ir valdančiųjų politinės tarybos apsisprendimo.

„Tvarkiečiai“ frakcijos narė Onutė Valiukevičiūtė BNS tikino, kad savivaldybės, itin sugriežtinusios pašalpų mokėjimo taisykles, sutaupo daug lėšų, kurias išleidžia savo reikmėms.

„Savivaldybėms daug lėšų lieka, jos skriaudžia pašalpininkus, o padidinus tą dydį, tie žmonės daugiau gautų pinigėlių“, - teigė O.Valiukevičiūtė.

„Darbiečių“ frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys BNS teigė, kad VRP reikia kelti „protingumo ribose“, nes didinami ir kiti dydžiai - minimalios algos, neapmokestinamų pajamų.

„Negali proporcingai didėti su MMA, bet reikia ir žmones pratinti gyventi iš algos, o ne iš socialinių išmokų, o kai pašalpų gaus mažiau žmonių, be kurių jie gali išsiversti, daugiau jų liks tiems, kuriems tikrai jų reikia“, - BNS sakė K.Daukšys.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad VRP reikia indeksuoti, atsižvelgiant į valstybės situaciją ir ekonomikos augimą.

„Ką galima buvo už tuos pinigus nupirkti prieš 8 metus ir ką galima dabar?“ - BNS teigė parlamentaras.

Šiuo metu valstybės remiamų pajamų dydis nuo 2008 metų siekia 102 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Ši ministrė dėl Lietuvos piliečių,gaunančių mažiausias pajamas ,dėl jų ,nieko per keturis metus nenuveikė,nesiėmė jokių priemonių pagerinti ,padidinti pajamas(pensijas) kad galėtų oriai gyventi Lietuvoje.Padidino trim euras,sau gerb.reikėjo padidinti pajamas trim eurais,gėda ir ne tikgėda dėl šių (išrinktųjų).

REIKIA

REIKIA portretas
DIRBTI

išimkit nuotrauką

išimkit nuotrauką portretas
negaliu žiūrėti
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių