„Tvarkiečiai“ grasina apkalta trims „valstiečiams“

Opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovai planuoja inicijuoti apkaltą trims valdančiųjų „valstiečių“ atstovams – partijos ir frakcijos lyderiui Ramūnui Karbauskiui, sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Agnei Širinskienei.

Pasak „tvarkiečių“ seniūno Remigijaus Žemaitaičio, minėti parlamentarai pažeidė statutą ir net galbūt padarė nusikaltimą, kai R.Karbauskis ir A.Veryga atidavė A.Širinskienei savo Seimo narių pažymėjimus, o pastaroji, pasinaudodama jais, Seimo salėje nesančius politikus užregistravo diskusijai dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų.

„Mes manome, kad tokie veiksmai nesuderinami su Seimo nario pareigomis“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė R.Žemaitaitis.

Anot jo, Seimo statutas draudžia parlamentarui perduoti kam nors savo pažymėjimą.

„Aiškiai numatyta – pažymėjimo Seimo narys negali niekam kitam perduoti. Puikiai žinote, jeigu Seimo narys užsiregistruoja posėdžių salėje, laikoma, kad jis posėdyje dalyvavo. Užsiregistravimas kalbėti taip pat būtų laikoma, kad Seimo narys posėdyje dalyvavo“, – sakė „tvarkiečių“ lyderis.

Anot jo, frakcija sulauks oficialaus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo šiuo klausimu ir pradės rinkti parašus dėl apkaltos inicijavimo. Tam reikia surinkti ne mažiau kaip 35 iniciatyvą palaikančių parlamentarų parašus. Seimas tuomet spręstų, ar reikia sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuri ištirtų, ar yra pagrindas pradėti apkaltą Seimo nariams.

R.Žemaitaitis vylėsi, kad prie jų iniciatyvos prisidės kitų opozicinių – Liberalų sąjūdžio bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – frakcijų atstovai.

Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis neatmetė galimybės, kad keli jų frakcijos nariai palaikys šią iniciatyvą, tačiau jis pats asmeniškai nemano, jog R.Karbauskis, A.Veryga ir A.Širinskienė nusipelno apkaltos.

Tu kartą leidai pasinaudoti kortele ar 25 kartus leidai pasinaudoti kortele – tai yra nusižengimas, tiek Seimo statuto, tiek Baudžiamojo kodekso.

„Aš manau, kad šitas netraukia iki apkaltos. Tai vis dėlto nebuvo toks pat pažeidimas kaip ankstesni. Palyginčiau pusiau juokaudamas, jeigu ten buvo vagystė ir Baudžiamasis kodeksas, tai čia yra smulkus sukčiavimas ir Administracinių nusižengimų kodeksas“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė G.Landsbergis.

Kita vertus, jis pabrėžė, kad „smulkus sukčiavimas“ tampa įprasta praktika „valstiečiams“.

„Tik tas smulkus sukčiavimas jau darosi įprasta veikimo forma „valstiečiams“. Tiek skelbiant naujienas, tiek pateikiant skaičius savo reformoms. Buvo jau du atvejai Seime, kai gautos komitetų išvados, bet pasirodė, kad komitetų posėdžių nebuvo rengta. Negali užčiuopti, kad jau vagys, bet jeigu pameti piniginę, tau neatiduos jos, rado ant žemės ir pasiėmė“, – tvirtino konservatorius.

Jis pranešė, kad ketina rengti Seimo rezoliucijos projektą „dėl „valstiečių“ smulkaus sukčiavimo“.

„Pirmiausia visuomenei norime paskelbti, kad žmonės, kurie balsavo, rinko šiuos žmones, žinotų, jog išrinko tokius smulkius sukčius, kuriems sukčiavimas yra kasdienės veiklos instrumentas“, – aiškino G.Landsbergis.

Anot jo, taip pat bus siūloma R.Karbauskiui ir A.Širinskienei atsisakyti komiteto pirmininkų pareigų, o A.Vergygai – ministro.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijos Gentvilas tvirtino manantis, kad jo vadovaujama frakcija palaikys apkaltos iniciatyvą.

„Tikrai prisidėsime prie to, tačiau laukiame Etikos ir procedūrų komisijos išvados. Aš taip pat lygiai traktuoju – nesvarbu, ar didesnis, ar mažesnis skaičius atvejų buvo. Žiūrint į statutą ir į Baudžiamąjį kodeksą, tai yra baigtinis nusikaltimas. Tu kartą leidai pasinaudoti kortele ar 25 kartus leidai pasinaudoti kortele – tai yra nusižengimas, tiek Seimo statuto, tiek Baudžiamojo kodekso“, – teigė E.Gentvilas.

Trečiadienį R.Žemaitaitis taip pat pranešė, kad frakcija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Baudžiamojo kodekso pažeidimo, kai esą sveikatos apsaugos ministras A.Veryga Pasaulio sveikatos organizacijai galėjo pateikti suklastotus duomenis apie alkoholio suvartojimą Lietuvoje.

„Valstiečiai“ atmeta kaltinimus dėl galimo priesaikos sulaužymo ar Konstitucijos pažeidimo.

„Tą savo veiksmą su Seimo narių A.Verygos ir R.Karbauskio kortelėmis vertinu kaip labai neatsakingą, kuris atsirado spontaniškai norint kolegoms padėti. Aš frakcijos salėje tiesiog prabėgdama pro juos pasiūliau, kai jie diskutavo, paimti jų korteles ir padėti jiems užsiregistruoti eilėje. Neatsakingas neapgalvotas veiksmas. Aš to tikrai daugiau nedaryčiau, bet pagrindo apkaltai iš tiesų nematau“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė A.Širinskienė.

Ji pabrėžė, kad su svetimomis Seimo narių kortelės padaryta išankstinė registracija diskusijai buvo anuliuota, ja nepasinaudota.

„Tai yra statuto pažeidimas, tikrai neatsakingas elgesys, tą aš pripažįstu, tačiau vertinant apkaltos atžvilgiu, mes ir M.Basčio atžvilgiu labai atsakingai vertiname, ar ten yra veiksmų šiurkštumas. Veiksmų šiurkštumo aš šiuo atveju nebematau, kuris pažeistų Seimo nario priesaiką ir Konstituciją“, – sakė A.Širinskienė.

Ji teigė neketinanti trauktis iš Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pareigų, nes jos veiksmas nesusijęs su vadovavimu komitetui.

„Valstietė“ savo elgesį prilygino atvejui, kai parlamentarai vieni kitiems su savo elektroninėmis kortelėmis atidaro posėdžių salės duris.,

„Kitas dalykas, kurį jums siūlyčiau pažiūrėti, kada vyks plenarinis posėdis: Seimo nariai įeina su kortelėmis, kiekvienas duris turėtų atsidaryti su savo kortele individualiai, bet tikrai būna ir labai dažna praktika, kada Seimo nariai perbraukia kortele, atidaro duris ir įeina ne vienas Seimo narys, bet įeina penki ar šeši. tai irgi tos pačios kortelės panaudojimas techniniam veiksmui. Ar tai būtų apkaltos objektas? Aš labai abejoju“, – sakė ji.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis kalbas apie apkaltą pavadino tuščiu reikalu.

„Šiuo atveju nebuvo nei balsuojama, nei tas įvykis susijęs su Seimo posėdžiu tiesiogiai. Aš matau paprasčiausiai, kad Seimo nariai neturi, ką veikti, ir gal opozicijos žmonės kuriasi sau įvaizdį tokiais niekais. Nelaukdami net Etikos ir procedūrų komisijos išvadų šneka apie kažkokias apkaltas“, – kalbėjo jis žurnalistams.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį vertins minėtų trijų „valstiečių“ elgesį.

Dėl to, kad leido savo kortele naudotis parlamentarui Aleksandrui Sacharukui, 2010-aisiais Seimo nario mandato neteko Linas Karalius, A.Sacharukas tuomet kelių balsų persvara mandatą išsaugojo. Nustatyta, kad A.Sacharukas 22 kartus panaudojo frakcijos kolegos Seimo nario pažymėjimą balsuodamas už įstatymų pakeitimus, kai pats L.Karalius buvo išvykęs į Aziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

antanas

antanas portretas
kodel dabarkisate galvas i smeli,kaip struciai.koks dar svarstymas,perdavei kortele,faktas,buk malonus ir atsakyti.bet yra lygesni uz lygiuosius

VLADIMIR MOSKVIČIOV

VLADIMIR MOSKVIČIOV portretas
MALAČIAI

Monika

Monika portretas
Žemaitaitis visai nukvako, o dar toks jaunas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių