Transeksualai bus gydomi už valstybės pinigus?

  • Teksto dydis:

Gimęs vyru, bet apsisprendė tapti moterimi, arba atvirkščiai – pašalintos krūtys, hormoninių vaistų vartojimas, keičiama figūra, net balsas. Tam ryžtasi dalis translyčių, pasakojama LNK reportaže.

„Iki šiol tvarkos, kuri nustatytų translyčių asmenų gydymo procedūras nebuvo“, – kalbėjo SAM psichikos sveikatos skyriaus patarėja Edita Bishop.

„Gydydavo taip, kaip kas išmanydavo arba iš viso nežinodavo, kaip gydyti“, – sakė jaunųjų psichiatrų asociacijos valdybos narys Jonas Fugalis.

„Tai yra tokia skylė, kuri priverčia translyčius asmenis jaustis nematomais, neįvertintais, negauti sveikatos priežiūros paslaugų“, – teigė lygių galimybių integravimo grupės vadovė Vilma Gabrieliūtė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) mėnesio pradžioje patvirtino lyties tapatumo sutrikimo diagnozavimo ir gydymo tvarką, kitaip tariant nuspręsta, jog transeksualai bus gydomi už valstybės pinigus.

„Ir paciento priežiūros planas atsižvelgiant į paciento norus, kaip jis nori pakeisti savo išvaizdą“, – tęsė E. Bishop.

„Per platu vadinti lyties keitimu, tai labiau yra apie diagnozavimą ir gydymą. Mes šią iniciatyvą labai palaikome“, – sakė V. Gabrieliūtė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Lygių galimybių ekspertai tokį SAM žingsnį laiko laimėjimu. Svetimais savo kūnuose besijaučiantys to laukė beveik du dešimtmečius, tačiau kritikos neišvengta ne kiek dėl turinio, o kaip apibrėžta tvarka.

„Aš manyčiau, kad ministras pasijuto pats sau įstatymu, nes civilinis kodeksas reikalauja, kad lyties keitimui būtų priimtas atskiras įstatymas ir nustatyta tvarka. Šiuo atveju akivaizdu, kad ministerija civilinio kodekso nuostatas pažeidė“, – teigė Seimo narė Agnė Širinskienė.

A. Širinskienė sako, kad kreipimasis į Vyriausią administracinį teismą jau rengiamas.

„Pažeidimas yra akivaizdus, matyt, padarytas grynai iš politinių sumetimų suprantant, kad yra labai prieštaringas klausimas, kuris Seime vargu ar būtų priimtas labai vienareikšmiškai“, – tęsė A. Širinskienė.

Teisininkai turi priekabių ir prie paties turinio.

„Prieinamumo kriterijus nėra iki galo įgyvendinamas, nes šis reguliavimas neaprėpia translyčių asmenų, kurie šiuo metu nėra sulaukę pilnametystės“, – kalbėjo Lietuvos gėjų lygos (LGL) teisininkė Monika Antanaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikata

Sveikata portretas
gydymas būtinas jų smegenims,o ne kūnams..

virskink

virskink portretas
Pradziai , sia viriausybe visa atskyrti nuo baznicios - dievas kure vyra ir moteri , o ne kazin ka . Jei rimtai :issidirbineja sitie vaivorikstynei - (ynes )is musu kaip tik sauna jiem makufelin . Laikas jiems paaiskinti , kuo berniukai nuo mergaitciu skyriasi .

Navaisingumo gydymas už savus?

Navaisingumo gydymas už savus? portretas
Dulkinizmo esmė - už tautos pinigus dulkinsis iki valios - tuščiai. Norintys pasiekti tautiečių gycybės pratęsimą - tik už savo pinigėlius - prie ko čia tautos pinigėliai. Dulkinizmas tik tautos genocidui,
VISI KOMENTARAI 93

Galerijos

Daugiau straipsnių