Tiesioginio valdymo grėsmė privers vietos politikos tartis?

  • Teksto dydis:

Savivaldybės tarybai per du mėnesius nepaskyrus naujo vicemero, administracijos direktoriaus ar nesudarius nors vienos komisijos, grės tiesioginis valdymas. Tai numatyta antradienį Seimo priimtose įstatymų pataisose.

Už šią pataisą balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo du, 23 susilaikė.

„Ne vienoje savivaldybėje turėsime pirmalaikius savivaldos rinkimus“, – prieš balsavimą įspėjo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Remigijus Ačas.

Projektą palaikęs „darbietis“ Darius Ulickas teigė, kad tiesioginio valdymo grėsmė privers vietos politikos tartis.

„Tai bus paskatas pradėti derybas, o ne primetinėti savo valią“, – tvirtino jis.

Pagal priimtą pataisą, jeigu savivaldybės taryba per du mėnesius nepaskirs mero pavaduotojo (pavaduotojų), savivaldybės administracijos direktoriaus, nesudarys savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto ir (ar) nepaskirs šio komiteto pirmininko, nesudarys Vietos savivaldos įstatyme nustatytų savivaldybės tarybos komisijų ir (ar) nepaskirs šių komisijų pirmininkų, savivaldybės teritorijoje gali būti laikinai įvedamas tiesioginis valdymas.

Seimas antradienį taip pat priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kad atleidus vicemerą, savivaldybės administracijos direktorių prieš terminą, nauji pareigūnai turi būti paskirti per du mėnesius.

Nustatyta, kad tarybos komiteto, komisijos, frakcijos ar trečdalio tarybos narių siūlymu į tarybos posėdžio darbotvarkę negali būti įtraukiami klausimai, susiję su vicemero, administracijos direktoriaus, jo pavaduotojo, Kontrolės komiteto ir komisijų pirmininkų kandidatūrų pateikimu.

Pasak R.Ačo, šios įstatymų pataisos susijusios su Raseinių savivaldybės taryboje susidariusia situacija, kai susiformavo nauja dauguma, ji atstatydino vicemerą bei administracijos direktorių ir niekaip nesutaria su mažumoje likusiu meru dėl naujų kandidatūrų į šias pareigas.

„Praktiškai užprogramuojame konfliktines situacijas taryboje, kai taryba tik bus formalus veikiantis organas, viską spręs meras. Esu giliai įsitikinęs, kad valdančioji dauguma konkrečioje savivaldybės taryboje tikrai nesutiks su ta situacija, ir kitas žingsnis prives prie pirmalaikių rinkimų, prieš tai įvedus tiesioginį valdymą“, – teigė Seimo narys.

„Tai įves tam tikrą destrukciją ir destabilizaciją savivaldybėse. Jau nekalbant apie tai, kad valstybės biudžetui bet kurie rinkimai atsieina labai nemažus kaštus“, – kalbėjo R.Ačas.

Pernai Lietuvoje surengti pirmi tiesioginiai merų rinkimai. Po jų dalyje savivaldybių susidarė situacija, kai meras neturi daugumos tarybos narių palaikymo.


Šiame straipsnyje: politikasavivaldybėsvaldymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių