Tiesioginiai merų rinkimai: kas nori vadovauti didiesiems miestams?

  • Teksto dydis:

Kovo 1 dieną Lietuvoje pirmą kartą vyks tiesioginiai merų rinkimai. Pateikiame trumpą didžiųjų Lietuvos miestų apžvalgą.

Kovo 1 dieną Lietuvoje pirmą kartą vyks tiesioginiai merų rinkimai. Naujienų agentūra BNS pateikia trumpą didžiųjų Lietuvos miestų apžvalgą.

Vilniuje – iššūkis A. Zuokui

Sostinės mero posto siekia 12 kandidatų, visus juos iškėlė politinės partijos. Anot politologų, nepartinius Vilniuje atbaidė nesėkmė praėjusiuose savivaldos rinkimuose.

Perrinkimo siekiantis Artūras Zuokas, vadovaujantis pernai įsteigtai Lietuvos laisvės sąjungai (liberalams), yra turtingiausias kandidatas į merus, sukaupęs apie pusantro milijono eurų turto. Programą „Vilnius pagal Zuoką“ paskelbęs politikas žada tęsti pradėtus darbus modernizuojant Vilnių.

Patekti į antrąjį turą daug galimybių turi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, kurio partija rinkimuose vėl dalyvauja kartu su Rusų aljansu. Ambicijų rinkimuose turi ir liberalas Seimo narys, buvęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius, žadantis daugiau skaidrumo ir aktyviau kovoti su korupcija. Konservatoriai po ilgų diskusijų iškėlė jauną politiką Mykolą Majauską, kuris kritikuoja dabartinę valdžią dėl skolų ir žada permainas šilumos ūkyje.

Stipriausias pozicijas šalies mastu turinčios Socialdemokratų partijos kandidatas rinkimuose yra buvęs savivaldybės administracijos direktorius, socialdemokratas Gintautas Paluckas, „darbiečiams“ atstovauja vicemeras Jonas Pinskus, partija „Tvarka ir teisingumas“ iškėlė skandalingomis akcijomis išgarsėjusį Seimo narį Petrą Gražulį. Vilniaus mero posto siekia ir pernai iš konservatorių gretų pasitraukęs Naglis Puteikis, kurį iškėlė neparlamentinė partija „Lietuvos sąrašas“.

Rinkimuose taip pat dalyvauja Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka, žaliųjų atstovė Indrė Kleinaitė ir Lietuvos liaudies partijos atstovas Vitalijus Balkus. Pastarasis nurodė esąs neturtingiausias kandidatas, turintis tik apie pusantro tūkstančio eurų turto.

Sostinės tarybos nariais pageidauja tapti daugiausia kandidatų Lietuvoje - per 730. Tarp jų yra kitose srityse žinomų veidų - liberalams atstovauja buvęs krepšininkas Linas Kvedaravičius, su konservatoriais ne pirmą kartą kandidatuoja aktorė Violeta Podolskaitė, su „Lietuvos sąrašu“ - ekonomistė Aušra Maldeikienė ir menininkas Gediminas Storpirštis.

Pirminiame liberalų sąraše buvusi visų laikų geriausia Lietuvos šachmatininkė, didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen negalės dalyvauti rinkimuose, nes nedeklaravo gyvenamosios vietos Vilniuje. Dėl tos pačios priežasties konservatorių kandidatų sąraše nebeliko buvusio Kauno technologijos universiteto gimnazijos direktoriaus Bronislovo Burgio.

Kaune varžosi vienas esamas ir trys buvę merai

Vadovauti Kaunui siekia dabartinis meras konservatorius Andrius Kupčinskas ir trys buvę „laikinosios sostinės“ vadovai: kadencijos pradžioje kelis mėnesius meru buvęs liberalas Rimantas Mikaitis, 2001 metais miestui vadovavęs A.Zuoko partijos bendražygis Erikas Tamašauskas ir 2000 metais Kaunui vadovavęs ubagų karaliumi tituluojamas Vytautas Šustauskas.

Vienuolika kandidatų iškėlė politinės partijos, keturis - rinkimų komitetai.

Kauno mero rinkimuose dalyvauja du valdančiųjų atstovai Seime - socialdemokratė Orinta Leiputė ir „darbietis“ Vydas Gedvilas. Užimti aukščiausią miesto postą siekia ir penki dabartiniai tarybos nariai - „jaunalietuvis“ Stanislovas Buškevičius, rinkimų komiteto „Dirbam Kaunui“ iškeltas Gintautas Labanauskas, „Vieningo Kauno“ atstovas Visvaldas Matijošaitis, „tvarkietė“ advokatė Aušra Ručienė bei respublikonas Artūras Tepelys.

Komiteto „Kaunas plius Puteikis“ kandidatas Eligijus Dzežulskis-Duonys Kauno miesto tarybos nariu buvo 2003–2007 metais, o partijos „Profesinių sąjungų centras“ kandidatas Kęstutis Juknis turi Kauno rajono vicemero darbo patirties.

Rinkimų komiteto „Kaunas – kitokia Lietuva“ kandidatas, radijo stočių savininkas Kęstutis Pūkas ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Kristina Juozapavičiūtė – vieninteliai politinės patirties neturintys kandidatai į Kauno merus.

Nuo 2011 metų spalio Kaunui vadovaujantis A.Kupčinskas savo programoje rašo, kad nežada „tapti pranašu ar mesiju“, nes jais skelbtis gali tik nežinantys mero funkcijų. Tuo metu kiti kandidatai pažadų nešykšti: socialdemokratė O.Leiputė žada nemokamą viešąjį transportą, verslininkas V.Matjošaitis - 30 proc. sumažinti biurokratinį aparatą, S.Buškevičius - nemokamą automobilių statymą miesto centre, o G.Labanauskas - rengti miesto referendumus dėl visų projektų, kurių vertė - per 7 mln. eurų.

Kandidatų į Kauno miesto savivaldybės tarybą sąrašuose - per 670 asmenų. Konservatorių sąraše į tarybą yra solistas Liudas Mikalauskas, Darbo partijos - šokėjas Saulius Skambinas, su partija „Tvarka ir teisingumas“ kandidatuoja „Baltijos cirko“ vadovas Petras Variakojis, tarp liberalų kandidatų į tarybą yra gyvūnų teisių aktyvistė Brigita Kymantaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Populiste Kaukėtasis Petriuk,gražuoliuk,kodėl žemini "Lietuvos vyrus",bukai nesuvoki socialinės ir fizinės lyčių skirtumų? Tau vienodai rodo,reklamuoji savo kiauras iš užpakalio savo kelnes,žmona tave dėl to paliko?

Kaunui

Kaunui portretas
reikia mero ismananciam kaip ukininkauti,kad miestas pradetu klesteti,o ne nyktu kaip supuves lepsis,atleiskit,kupcinskai,saukstai jau po piet,-prisivadovavot-kad net kedainiai ir Sakiai geda sakyti,lenkia musu miesta-todel klapciukai t.buti uz borto.Musu netenkina jusu uzmojis ir demesys baznycioms.. gal taip tikites davatku balsu?!

Daiva- kaunieciui

Daiva- kaunieciui  portretas
Prabalsuokit uz ta Buskeviciu kai vel eis zmones juokinti sokdamas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių