Teismui penktą kartą nepavyko pradėti Visagino merės bylos

Panevėžio apygardos teismui penktą kartą nepavyko pradėti nagrinėti prekyba poveikiu, piktnaudžiavimo tarnyba ir kitais nusikaltimais kaltinamos Visagino merės Dalios Štraupaitės bylos.

Antradienį į bylą susirinkus proceso dalyviams, vienas advokatų pranešė, kad kito kaltinamojo Irmanto Kubiliaus atžvilgiu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai kitoje byloje, todėl jis neatvyko į posėdį.

„Jokios oficialios informacijos šiuo klausimu mes kol kas neturime“, – BNS sakė teismo atstovė Jolita Gudelienė.

Kadangi bylos be kaltinamojo nagrinėti negalima, posėdis vėl buvo atidėtas. Kitas teismo posėdis suplanuotas po mėnesio – balandžio 27 dieną.

Prieš tai kovo 16 dieną planuotas posėdis taip pat neįvyko dėl I.Kubiliaus neatvykimo. Vyras nurodė, kad neatvyko dėl ligos, tačiau teismas pastebėjo, kad pateiktoje išrašo iš medicinos įstaigos kopijoje nėra gydytojo antspaudo, taip pat gydymo įstaigos spaudo.

I.Kubiliui už neatvykimą į teismo posėdį skirta 185 eurų bauda. Kaltinamasis teismui yra atsiuntęs prašymą panaikinti skirtą baudą.

D.Štraupaitės ir dar dviejų kaltinamųjų bylą teismas ketino pradėti nagrinėti dar pernai gruodį. Gruodžio 21 dieną posėdis neįvyko dėl advokato ligos. Sausio 31 dieną posėdis neįvyko, nes sirgo vienas iš kaltinamųjų. Vasario 28 dieną posėdis neįvyko, nes sirgo D.Štraupaitės advokatas.

D.Štraupaitės baudžiamoji byla teismui perduota pernai spalį. Kartu su ja dėl prekybos poveikiu bus teisiami dviejų bendrovių vadovai I.Kubilius ir Gintautas Vaitiekūnas.

Įtariama, kad piktnaudžiaudama tarnyba Visagino merė pinigais bei kitomis vertybėmis ir paslaugomis galėjo gauti daugiau nei 15 tūkst. eurų vertės naudos. Visagino politikė 2015 metais kelis mėnesius buvo nušalinta nuo merės pareigų, bet vėliau Panevėžio apygardos teismas ją grąžino į pareigas.

D.Štraupaitė savo kaltę neigia.

Kaip teigia prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad merei D. Štraupaitei pareikalavus, bendrovių vadovai davė jai kyšių už palankių sąlygų sudarymą organizuojant ir vykdant Visagino savivaldybės viešuosius pirkimus bei operatyvų atsiskaitymą su šiomis bendrovėmis už suteiktas paslaugas.

Be to, D.Štraupaitei pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Įtariama, kad kai kurie Visagino savivaldybės darbuotojai darbo metu vykdė įvairius jos nurodymus, skirtus jos asmeniniams interesams patenkinti.

Ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų vertinimu, ši byla būtų pasiekusi teismą greičiau, jei kaltinamoji nebūtų atkakliai vengusi bendradarbiauti su teisėsauga – už tai, kad ji net 8 kartus neatvyko į STT Panevėžio valdyboje turėjusias vykti apklausas, Panevėžio apygardos prokuratūra jai yra skyrusi 760 eurų baudą.

Kaltinamoji taip pat kurį laiką naudojosi ir kandidato į Seimą teisiniu imunitetu. Galimybė perduoti bylą teisminiam nagrinėjimui atsirado tik tuomet, kai atsižvelgusi į prokuratūros prašymą Vyriausioji rinkimų komisija priėmė sprendimą šį imunitetą panaikinti, teigia prokuratūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių