Teismas patvirtino: Darbo partijos lyderiai nuteisti pagrįstai

  • Teksto dydis:

Darbo partija turėjo būti teisiama baudžiamojoje „juodosios“ buhalterijos byloje, tačiau atsakomybės jai nebegalima taikyti, nes jau suėjo senatis, penktadienį paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Jis taip pat pareiškė, kad Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Marina Liutkevičienė pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą. Prokuroro prašymas jų veiką kvalifikuoti kaip sukčiavimą atmestas.

Aukščiausiasis Teismas paliko galioti Apeliacinio teismo vasario mėnesį Darbo partijos įkūrėjui V.Uspaskichui skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, V.Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, M.Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis. V.Uspaskichas ir V.Gapšys baudas jau sumokėjo, M.Liutkevičienei teismas leido baudą sumokėti per dvejus metus.

Aukščiausiojo Teismo verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

LAT patvirtino, kad Darbo partija turėjo neapskaitytų pajamų ir išlaidų. Skaitydama sprendimą teisėja Rima Ažubalytė sakė, kad iš neoficialių partijos lėšų finansuoti partijos skyriai, renginiai.

„Liudytoja N.Steponavičiūtė davė atsakymus, jokių esminių prieštaravimų nenustatyta, teismas ištyrė jos parodymus, jos parodymai buvo kruopščiai tiriami, gretinami, nenustatyta įrodinėjimo taisyklių pažeidimų“, – sakė teisėja, kalbėdama apie pagrindinės bylos liudytojos Nijolės Steponavičiūtės parodymus.

Ši moteris atskleidė „juodosios buhalterijos“ mechanizmą ir yra saugoma valstybės.

Ir po reorganizacijos galima taikyti atsakomybę

Darbo partijos byloje pirmą kartą teismų praktikoje spręstas reorganizuotos politinės partijos baudžiamosios atsakomybės klausimas. Dėl šios problemos sudėtingumo LAT buvo sudaryta Baudžiamųjų ir Civilinių bylų skyriaus išplėstinė septynių teisėjų kolegija.

Ji konstatavo, kad „juridinio asmens reorganizavimas pats savaime nereiškia, jog po reorganizacijos įsteigtas naujas juridinis asmuo negali atsakyti baudžiamąja tvarka“.

Pasak Aukščiausiojo Teismo, dėl galimybės taikyti baudžiamąją atsakomybę turi būti sprendžiama įvertinus reikšmingų aplinkybių visumą: ar juridinio asmens reorganizavimu nesiekiama tik išvengti baudžiamosios atsakomybės, ar yra padarytų nusikalstamų veikų ryšys su naujojo juridinio asmens vykdoma veikla, ar kiti per reorganizavimą susijungę juridiniai asmenys žinojo apie padarytas nusikalstamas veikas, buvo suinteresuoti ja ir tokios veikos rezultatais bei kt.

LAT taip pat konstatavo, kad dėl kaltinimų Darbo partijai yra suėję baudžiamosios atsakomybės senaties terminai.

„Net ir patvirtinus reorganizuotos Darbo partijos baudžiamosios atsakomybės galimybę, apkaltinamasis nuosprendis nebegalėtų būti priimtas, todėl bylos grąžinimas iš naujo nagrinėti apeliacinės instancijos teismui nebėra tikslingas“, – teigiama teismo sprendime.

„Juodoji“ buhalterija įrodyta

LAT penktadienį taip pat atmetė nuteistųjų Darbo partijos įkūrėjo V.Uspaskicho, buvusio vieno iš partijos lyderių, eksparlamentaro V.Gapšio ir buvusios finansininkės M.Liutkevičienės skundus. Teismas priėjo išvadą, kad jie pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Pasak teismo, V.Uspaskicho tyčia apgaulingai tvarkyti buhalterinę apskaitą yra akivaizdi įvertinus teismų nustatytą nusikalstamos veikos mechanizmą ir faktinius bylos duomenis.

„Įrodymų visuma leidžia daryti pagrįstą išvadą dėl tyčios buvimo partijos vadovo, nuteistojo V.Uspaskicho, kaip apgaulingos buhalterinės apskaitos organizatoriaus, veikoje“, – pažymima nutartyje.

Atmesdamas V.Uspaskicho argumentus, kad jis teisėtai įgaliojo kitus asmenis užsiimti Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymu ir tinkama apskaitos kontrole, pats jokių su tuo susijusių veiksmų neatliko, į apskaitos vedimo procedūras nesikišo, LAT pažymėjo, kad pagal įstatymus įmonės vadovas yra atsakingas už buhalterinės apskaitos organizavimą. O tai, kad vadovas nesidomi įmonės veikla, neatleidžia jo nuo atsakomybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na manau siais metais tai bus paskutinis -darbo partijos teismas , siaip tai teisesmaukiniu mafija ,kaip sugedusi plokstele , y metus 300 teismu , ypatingai pires rinkimus --vis teisia darbo partija, Uspaskicha , arba Paksa .Pot to aprimsta ir gale metu vel keli simtai teismu ta pacia tema ,ir taip jau turbut apie 10 metu....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių