Teismas: nėra pagrindo imtis papildomų veiksmų dėl M. Gorbačiovo

  • Teksto dydis:

Teismas nusprendė, kad ruošdami Sausio 13-osios bylą teismui Lietuvos prokurorai ėmėsi visų galimų veiksmų tuometinio Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo atžvilgiu.

Per sovietų agresiją tėvo netekusiam Robertui Povilaičiui nepavyko įtikinti teisėsaugos pradėti atskirą tyrimą dėl M. Gorbačiovo vaidmens ir suteikti jam specialaus liudytojo statusą. Jis tikisi, jog R. Gorbačiovas galėtų būti apklaustas teisme šiuo metu nagrinėjamoje byloje dėl karininkų ir kitų aukštų Sovietų Sąjungos pareigūnų atsakomybės kaip paprastas liudytojas - tokį jo prašymą teismas dar žada nagrinėti.

Pagal Lietuvos įstatymus, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet jų nepakanka, kad būtų galima pareikšti įtarimus.

Liepos mėnesį galutine nutartimi Vilniaus apygardos teismas paskelbė sutinkantis su prokurorės ir ikiteisminio tyrimo teisėjo argumentais, kad byloje nėra pagrindo atskiram tyrimui dėl „aplaidaus vado pareigų vykdymo“ ar naujam M. Gorbačiovo statusui.

Šiuo metu dalis Sausio 13-osios bylos jau perduota teismui ir yra nagrinėjama. R. Povilaitis su teisininkais siekė, jog sprendimai dėl M. Gorbačiovo būtų priimami atskirame ikiteisminiame tyrime dėl asmenų, kurių kaltei įrodyti prokurorai dar nesurinko tiek duomenų, kad bylą perduotų teismui.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje R. Povilaitis pareiškė, kad gerbia tokį teismo sprendimą, tačiau pažymėjo, kad nepradėdami tyrimo prokurorai „turi būti įsitikinę, kad asmuo nėra įvykdęs nusikaltimo“. Jis priminė, kad kai kurie nagrinėjamoje byloje karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui kaltinami karininkai buvo tiesiogiai pavaldūs M. Gorbačiovui, pasiruošimas karinės jėgos panaudojimui Lietuvoje vyko keletą mėnesių, šturmuojant objektus dalyvavo Sovietų Sąjungos reguliarioji kariuomenė, specialiosios pajėgos, buvo naudojama sunkioji ginkluotė, šaudmenys.

„Jei pažiūrėtumėme į kitus įvykius, karinių pajėgų panaudojimas prieš civilius gyventojus vyko ir Gruzijoje, Azerbaidžane. Kalbame apie daugybės faktų visumą, įvairių liudytojų parodymus. Ir visi šie duomenys Generalinei prokuratūrai net neleidžia įtarti, kad vykdant tokio masto karinį puolimą tuometinis SSRS vyriausiais karinių pajėgų vadas būtų kaip nors susijęs su šiomis žudynėmis? Sakyčiau, kad tai yra M. Gorbačiovo išteisinimas avansu, atsisakant netgi tyrimo jo atžvilgiu, taip pat ir užkertant kelią šio klausimo nagrinėjimui teisme“, - teigė Sausio 13-ąją žuvusio Apolinaro Povilaičio sūnus.

Atsakydama į R. Povilaičio prašymą, prokurorė pažymėjo, kad dar nuo 1992 metų buvo stengiamasi gauti M. Gorbačiovo paaiškinimus dėl 1991 metų sausio mėnesio įvykių, tačiau bandymai rezultatų nedavė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

efigo

efigo portretas
Manau kad Rusam ir Rusijai jis nusikalto ir yra skolingas ,todėl ,kad pradėjo ardyti Tarybų sąjungą ,ir išardė.Tuo padarė didelių nuostolių Rusijai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių