Teismas: buvęs ministras R. Palaitis neturi atlyginti žalos

Buvęs ministras Raimundas Palaitis Vidaus reikalų ministerijai (VRM) neturės atlyginti 15,9 tūkst. eurų turtinės žalos, susidariusios neteisėtai atleidus Valstybės tarnybos departamento vadovą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė nenustatęs pakankamo buvusio ministro kaltės laipsnio jo materialinei atsakomybei kilti.

„Nenustačius neteisėtų kaltų veiksmų, nebuvo pagrindo tenkinti regresinį (atgręžtinį) reikalavimą dėl buvusio vidaus reikalų ministro neteisėtais veiksmais sukeltų materialinio pobūdžio pasekmių“, – paskelbė LVAT.

Išplėstinės teisėjų kolegijos sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Šiuo sprendimu panaikintas 2015 metų lapkritį priimtas Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas ir atmestas Generalinės prokuratūros prašymas priteisti žalą.

„Neteisėti veiksmai nėra padaryti dėl tyčios“, – sakė teisėja Virginija Volskienė.

Ji teigė, kad R. Palaitis skirdamas nuobaudą Valstybės tarnybos departamentui vadovavusiam Osvaldui Šarmavičiui, savo įgaliojimų neviršijo.

Pasak teismo, R. Palaitis elgėsi pakankamai apdairiai, atidžiai ir rūpestingai, o pagrindo vertinti, kad jis akivaizdžiai nesivadovavo bendraisiais teisės principais, tarp jų ir atsakingo valdymo bei gero viešojo administravimo standartais ir nesilaikė teisės aktų reikalavimų ar pažeidė diskrecijos ribas, nėra.

„Vidaus reikalų ministras, skirdamas tarnybines nuobaudas, laikėsi procedūrinių taisyklių, reglamentuojančių tarnybinių nuobaudų skyrimą, tarnybinių nusižengimų padarymas buvo nustatytas kompetentingų subjektų“, – rašoma teismo pranešime.

Nuo 2002 metų departamentui vadovavusį O. Šarmavičių tuometinis vidaus reikalų ministras R. Palaitis atleido 2010 metų kovo mėnesį, bet 2011 metais teismas nurodė jį grąžinti į pareigas ir sumokėti kompensaciją už priverstinę pravaikštą. VRM teismo nurodymą įvykdė.

O. Šarmavičius dabar dirba Valstybės tarnybos departamento direktoriaus pavaduotoju.

Generalinė prokuratūra į teismą dėl ministerijai padarytos žalos kreipėsi gavusi Valstybės kontrolės prašymą. Savo išvadose Valstybės kontrolė konstatavo, kad VRM pavaldus Valstybės tarnybos departamentas neteisėtai panaudojo valstybės biudžeto lėšas atleisto ir teismo sprendimu grąžinto į darbą darbuotojo – O. Šarmavičiaus – darbo užmokesčiui už priverstinės pravaikštos laiką, piniginei kompensacijai už nepanaudotas atostogas ir neturtinei žalai apmokėti bei neteisėtai atleistos darbuotojos išeitinei išmokai apmokėti.

O. Šarmavičius į Valstybės tarnybos departamento direktoriaus pareigas grįžo 2013 metų pradžioje. Nepaisant to, kad teismas nurodė jį grąžinti į pareigas 2011 metų rugsėjį, pirmąją darbo dieną, O. Šarmavičius pateikė atsistatydinimo pareiškimą. Po Seimo rinkimų pasikeitus politinei daugumai ir Vyriausybei, 2013-ųjų sausį socialdemokratas vėl buvo paskirtas departamento direktoriumi ketverių metų kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pas mus zala atlygina tik tas, kas pavogia vista ar koki sena puoda. Kiti nepakaltinami.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių