Teisininkai įžvelgia prieštaravimą Konstitucijai dėl dvigubos pilietybės

  • Teksto dydis:

Seimo teisininkai teikia neigiamą išvadą dviejų socialdemokračių projektui, kuris smarkiai išplėstų dvigubos pilietybės galimybes.

Nuostata, jog Lietuvos piliečiai, pilietybę įgiję gimdami, konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais gali būti kartu ir kitos valstybės piliečiais, prieštarauja Konstitucijai, savo išvadoje pažymi teisininkai.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas atkreipia dėmesį, kad absoliuti dauguma Lietuvos piliečių ją įgijo gimimu, o siūlomos pataisos sudarytų teisines prielaidas dvigubai pilietybei tapti paplitusiu reiškiniu.

Pasak teisininkų, tai galimai neatitinka Konstitucijos, nes joje įtvirtintas bendras draudimas turėti ir Lietuvos, ir kitos valstybės pilietybę: „niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Konstitucijos 12 straipsnio nuostata, jog asmuo gali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis tik atskirais įstatymo nustatytais atvejais, reiškia, kad tokie įstatymo nustatyti atvejai gali būti tik labai reti ir negalima nustatyti tokio teisinio reguliavimo, pagal kurį dvigubos pilietybės atvejai būtų paplitęs reiškinys, teigiama departamento išvadoje.

Dvi socialdemokratės Birutė Vėsaitė bei Orinta Leiputė registravo Pilietybės įstatymo pataisą, kad „Lietuvos Respublikos piliečiai, pilietybę įgiję gimdami, konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais gali būti kartu ir kitos valstybės piliečiais“.

Plačiau leisti dvigubą pilietybę prašo išeiviai, tačiau Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad iš esmės tokie pokyčiai galimi tik pakeitus Konstituciją, o pilietybę apibrėžiantis straipsnis keičiamas tik referendumu.

Šiuo metu dviguba pilietybė leidžiama piliečiams, kurie išvyko iš Lietuvos iki nepriklausomybės atkūrimo ir jų palikuonims, tačiau nėra suteikiama išvykusiems nepriklausomybės metu.

Taip pat yra numatytos išlygos, kad dvigubą pilietybę išlaikyti gali užsienyje gimę vaikai, jei kitos šalies pilietybę įgijo gimdami, taip pat tiems, kurie kitą pilietybę įgijo automatiškai per santuoką su kitos šalies piliečiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o okupacines kariuomenes buvimas ..

o okupacines kariuomenes buvimas .. portretas
Lietuvoje , nepazeidzia konstitucijos .

virginija

virginija portretas
...o,jei mes ir grisime jau garbiame amziuje i Lietuva, cia numirti, jusu mes neprasysime moketi pensijas...Patys jau tai busime uzsidirbe svetur ir tik inesime savo dali i Lietuvos budzeta...Jums to negana ???Kiek gi dabar gaunate pervedamu pinigu is tu,kurie dirba uzsieniuose ir siuncia,paremti savo tevus ???Kas is tos viengubos pilietybes,jei ji nesuteikia jokiu salygu oriai gyventi ir dziaugtis gyvenimu ? Gyvename tik viena karta !!!

virginija

virginija portretas
Ta vadinama vyriausybe,pirmiausiai tegul vadovauja taip,kad jos pilieciai nebegtu ieskoti geresnio gyvenimo savo vaikams...Ir kas sake,kad konstitucijos negalima papildyti pataisomis ???Visos normalios valstybes tai daro laikas nuo laiko,jei to reikalauja tuometines gyvanimo salygos,o Lietuva , mat, - ne !...Kas klause musu,kai buvo priimta konstitucija ? Ar tuomet zinojom nors vienas,kad reikes begti is gimtines,kad isgyventi ir nezlugti,o ne prasigerti ir degraduoti is nevilties ???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių