Teiks siūlymą atšaukti ambasadorius

Trečiadienį užsienio reikalų ministras Vyriausybei ketina teikti siūlymą atšaukti Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane ir Vengrijoje – Artūrą Žurauską ir Renatą Jušką.

Dar praėjusią savaitę užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad po liepos mėnesį paskelbtų garso įrašų, kuriuose Azerbaidžane ir Vengrijoje reziduojantys diplomatai A. Žurauskas ir R. Juška dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laido replikas apie valstybės vadovus, ambasadoriai toliau savo pareigų eiti nebegali.

„Susiklosčius tokioms aplinkybėms tikrai nematau galimybių, kad jie toliau tęstų darbą. Dar pridursiu, kad [...] keista, kai taip lengvabūdiškai elgiamasi viešoje erdvėje. Diplomatinėje tarnyboje, manau, jie likti gali“, – šių metų rugpjūčio 23-iąją komentavo L. Linkevičius.

Netrukus po pokalbių paviešinimo A. Žurauskas parašė atsistatydinimo prašymą.

Dėl šio skandalo užsienio reikalų ministras L. Linkevičius siūlo ambasadorius atšaukti iš užimamų pareigų, juos diplomatinėje tarnyboje paliekant.

Pagal Diplomatinės tarnybos įstatymą diplomatai gali būti atleidžiami prieš tai situaciją apsvarsčius Užsienio reikalų komitete Seime. Tačiau pirmadienį į uždarą posėdį ambasadorius išsikvietę parlamentarai nepritarė ministro siūlymui atšaukti diplomatus.

Po Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdžio užsienio reikalų ministras L. Linkevičius visgi pakartojo, kad vis tiek Vyriausybei teiks ambasadorių atleidimą.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pozicija atleidžiant diplomatus yra patariamoji. Pagal Konstituciją, ambasadorius atšaukia šalies prezidentė, gavusi atitinkamą Vyriausybės teikimą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kol kas nekomentuoja susidariusios situacijos dėl ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane. Šalies vadovės pozicija dėl diplomatų skandalo bus išsakyta, kai bus Vyriausybės sprendimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių