„Tautiška giesmė“ skambėjo daugiau nei pusantro šimto skirtingų pasaulio vietų

  • Teksto dydis:

Valstybės dienos vakarą daugiau nei pusantro šimto taškų visame pasaulyje skambėjo „Tautiška giesmė“. Lietuvoje, Australijoje, JAV, Japonijoje, Kazachstane, Ukrainoje, Argentinoje, Didžiojoje Britanijoje ir dešimtyse kitų šalių liepos 6-osios vakarą pasaulio lietuviai, pasipuošę trispalve atributika ir giedodami himną, sveikino savo tėvynę.

Net septyni skirtingi giedojimo taškai buvo užfiksuoti lietuvių išeivių pamėgtoje Norvegijoje: tautiečiai giedojo Osle, Rogalande, Bergene, Trondheime, Drammene, Sandefjorde ir Frøya saloje. Londone, greta sostinės simbolio Big Beno, taip pat susirinko įspūdinga lietuvių minia, pasipuošusių tautiniais drabužiais, išskleidę trispalves ir nešini geltonos, žalios bei raudonos spalvos balionais.

Itin didelė tautiečių minia giedojo JAV, Baltimorės mieste, kur šią savaitę vyko XV-oji tautinių šokių šventė, sutraukusi daugiau nei tūkstantį dalyvių ne tik iš JAV, bet ir iš Kanados, Jungtinės Karalystės, Švedijos, Izraelio ir Lietuvos.

„Amerikos lietuviai labai palaiko šią idėją. Jie ją labai entuziastingai priėmė ir išaugino į masinį judėjimą. Tai – nuostabus jausmas. Manau, kartais tie patriotiniai jausmai ir meilė Tėvynei būnant kitur dar labiau išauga ir sustiprėja, kadangi supranti, ką palikai ir koks jausmas yra turėti savo Tėvynę“, - sakė diplomatas Rolandas Kačinskas, ketverius metus gyvenęs ir dirbęs JAV.

Škotijoje, Inverneso mieste, čia gyvenančių Dalios ir Mindaugo Vaičiūnų pastangomis, trispalvės spalvomis nušvito miesto tiltas. Pasak lietuvių, jie stengėsi šventinį himno giedojimą padaryti dar spalvingesnį ir susitarė su miesto savivaldybe, kad tiltas geltona, žalia, raudona spalvomis sutemus šviestų net tris dienas.

 

 

Valstybės dieną šventė ir šiuo metu Slovėnijoje viešintys Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai

Lietuvoje lygiai taip pat netrūko išradingų iniciatyvų, papildančių šventinį himno giedojimą. Tiesiogiai visų didžiųjų Lietuvos naujienų portalų „Delfi”, 15min.lt, Lrytas.lt, Alfa.lt, „LNG Go” transliuojamo renginio metu pirmą kartą himną vieningai giedojo visos keturios mūsų valstybės sostinės – Vilnius, Kaunas, Kernavė ir Trakai. Pastarajame mieste renginį vedė žurnalistas Andrius Tapinas, o jame modernias patriotinių dainų improvizacijas atlikę dainininkai buvo pasipuošę „LT Identity“ dizainerių komandos kurtais proginiais marškinėliais, išrašytais Lietuvos himno žodžiais.

Vilniuje himnas skambėjo ne tik V. Kudirkos aikštėje, Žalgirio stadione per “G&G Sindikatas” koncertą, Moksleivių dainų šventėje Vingio parke, bet ir troleibuse.

„Tokio įvykio gyvenime dar nebuvau patyręs. Tai tikrai labai jaudina ir džiugina. Juk esu lietuvis ir visuomet švenčiu mūsų Valstybės dieną. Džiaugiuosi, kad abu mano vaikai taip pat gyvena ir dirba Lietuvoje“, – pasakojo „giedantį“ troleibusą vairavęs A.Avlasevičius.

Įspūdingą akciją šiais metais surengė ir Žemaičių Kalvarijos bei Sedos gyventojai. 30-ame kelio Mažeikiai-Tauragė kilometre jie suformavo gyvą rankomis susikibusių žmonių grandinę, drauge giedančią Lietuvos himną.

Nuo tiesioginių himno giedojimo transliacijų bei skubiai keliamų vaizdo įrašų visą liepos 6-osios vakarą bei naktį lūžo tiek paskirų lietuvių, tiek įvairiausių bendruomenių bei organizacijų paskyros socialiniame tinkle „Facebook“. Šventine nuotaika dalinosi ne tik ambasados ar organizacijos, bet ir šeimos ar gyvenviečių bendruomenės.

„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ gimė prieš aštuonerius metus, kai „Tūkstantmečio odisėjos“ metu jachta „Ambersail“ apsukę Žemės rutulį ir aplankę pasaulio lietuvių bendruomenes, buriuotojai pakvietė visus tautiečius švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį visiems vieningai vienu metu giedant Lietuvos himną. Ši unikali iniciatyva, palaikoma pilietiškų žmonių, organizacijų ir aktyvių bendruomenių jau tapo mūsų laikų tradicija ir neatsiejama Lietuvos identiteto dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
turim dar rezervų 2 limonus padalink iš 30 000 tai da LT lietuviškai kokius 50 metų kalbės, vėliau babajiškai

Siaip

Siaip portretas
Kuo cia girtis? Kad visa Lietuva baigia issibarstyti po visa pasauli musu valdzios deka? Va kai ta giesme vel bus giedama tik Lietuvoje bet visu 3 000 000 va tada zurnaliugos ir galetu ir turetu apie tai skelbti. O dabar trecia diena jau tridalioja, matyt patenkinti labai kad tuoj lietuviu Lietuvoje nebeliks...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių