T. Žilinskas: valdančiųjų susitarimas dėl pabėgėlių nepasako nieko

  • Teksto dydis:

Valdančiųjų susitarimas dėl pabėgėlių nepasako nieko naujo, nes šiuo metu pabėgėlių perskirstymas po Europos Sąjungos (ES) valstybes nėra privalomas, sako vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas.

„Iš tiesų, tas susitarimas kol kas yra apie tai, ko dabar nėra, kas nėra nuspręsta ir jis nepasako nieko“, – BNS penktadienį sakė ministras, kuris į Vyriausybę yra deleguotas valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos.

Pasak T. Žilinsko, Europos Komisijos pasiūlytas privalomas pabėgėlių perskirstymo mechanizmas kol kas dar tik svarstomas. Ministras teigė, kad šiam pasiūlymui ES ministrų susitikimuose jis ir taip nepritaria. Atitinkamą mandatą laikytis tokios pozicijos ministras yra gavęs iš Seimo komitetų.

Valdančiosios koalicijos partijų lyderiai penktadienį Darbo partijos iniciatyva per politinės tarybos posėdį pasirašė susitarimą, kuriuo pasisakė prieš privalomas pabėgėlių įvedimo kvotas.

Susitarimu skelbiama, kad sulaukus papildomo prašymo privalomuoju principu priimti nenustatytą papildomą kiekį prieglobsčio prašytojų, reikia išreikšti tvirtą, aiškią ir nedviprasmišką valstybės poziciją dėl tokio priėmimo negalimumo. Susitarime taip pat pažymima, kad dabartinis Lietuvos įsipareigojimas per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius bus įvykdytas per nustatytą terminą.

Politologas: tai Darbo partijos rinkimų strategija

Politologas Tomas Janeliūnas tokį susitarimą siejo su Darbo partijos rinkimų strategija.

„Tai yra iš esmės vienos iš partijų rinkimų strategijos rezultatas, nes jie labai aiškiai sugalvojo, kad šita retorika prieš pabėgėlius jiems gali būti naudinga, patraukli prieš rinkimus“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas.

Pasak jo, socialdemokratams toks susitarimas yra „visiškai nenaudingas“, nes premjero Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė turės problemų aiškinantis ES institucijose, kodėl Lietuva reikalauja didesnės paramos probleminiams sektoriams, bet nenori prisiimti solidarumo įsipareigojimų.

Europos Komisija siūlo skirti 250 tūkst. eurų baudą už vieną nepriimtą pabėgėlį. Kartu aukščiausia ES vykdomosios valdžios institucija pasiūlė, kad pabėgėliai būtų automatiškai paskirstomi po Bendrijos nares, kai prie ES išorės sienų esanti šalis užtvindoma migrantų antplūdžio.

Šiuo metu ES yra sutarusi po šalis nares perskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių. Pagal šį pernykštį susitarimą Lietuva yra įsipareigojusi per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius, nors iki šiol priėmė apie dešimt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nnn

nnn portretas
Man jis atrodo protingas zmogus.

ateis rudenėlis....

ateis rudenėlis.... portretas
priminkit, kuri partija šitą Kruglodurovą delegavo į vidaus reikalų ministrus? Už ją nereikėtų balsuoti Seimo rinkimuose. Juokingiausia, kad tas bukas biurokratas pasiryžęs per artimiausius metus partijai ir Maskvai, pardon, Briuseliui, pergalingai raportuoti apie "įvykdytus socialistinius įsipareigojimus" , veisiant Letuvoje migrantus. O jam neatėjo į galvą, kad rudenį, po Seimo rinkimų, jam ministro kėdelė bus ištraukta iš po su/bi/nės? Ateis nauja valdžia, bus ir nauji ministrai. Mano nuomone, tokie kosmopolitiniai šungrybiai savo uolumu primena bjauriausius pokario laiko kolaborantus su Maskva.

Blusius

Blusius portretas
Kas tokius klaunus skiria ministrais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių