A. Sysas apie V. Tomaševskio sąmokslo teorijas: tai galėjo sugalvoti tik stipriai apsinuodijęs žmogus

Nors dėl lietuvius įžeidžiančio plakato Poznanės stadione per „Žalgirio“ ir „Lech“ futbolininkų rungtynes Lenkijos prokurorai pradėjo tyrimą, dėl incidento Lietuvos atsiprašė lenkų intelektualai, politikai, Užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, o UEFA paskelbė skirsianti baudą Poznanės klubui, Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis pareiškė, kad toks plakatas negalėjo atsirasti be mūsiškių specialiųjų tarnybų pagalbos. Kai visi tas mūsiškes suprato kaip lietuviškas, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis ėmė gintis, jog tai žurnalistai sugalvojo, esą jis pats taip nesakė. Negana to, dar ir nurodė žiniasklaidą, kuri remia konservatorių ir liberalų politiką, ji neva ir eskalavo specialiųjų tarnybų temą nepalankiais jam komentarais. Kas verčia Valdemarą Tomaševskį, iki šiol aktyviai pasakojusį apie Lietuvoje skriaudžiamus lenkus, dabar mesti šešėlį ant Lietuvos specialiųjų tarnybų? Ir kodėl tyli koalicijos partneriai, tik pavieniais balsais sukritikavę kolegą, lyg nieko tokio nebūtų nutikę?

Už „Lech“ aistruolių užrašą per rungtynes su Vilniaus „Žalgiriu“, skelbiantį: „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“, Lietuvos atsiprašinėja lenkų diplomatai, politikai, eiliniai šios šalies piliečiai, jį pasmerkė net Lenkijos užsienio reikalų ministerija, tačiau tik ne kai kurie mūsų politikai. Prieš kelias dienas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis pareiškė, kad plakatas Poznanės stadione negalėjo atsirasti be „mūsiškių“ specialiųjų tarnybų įsikišimo ir patikslino, kad ši provokacija esą yra dvigubų, trigubų agentų darbas. Tiesa, po poros dienų europarlamentaras jau ėmė kratytis savo žodžių ir aiškino, kad jis neturėjo omenyje Lietuvos specialiųjų tarnybų.

„Kokias spec. tarnybas aš sakiau? Ką jus girdėjote, ką aš sakiau? Jūs sakėte, kad toks elgesys gali būti inicijuotas spec. tarnybų, kad sukiršinti tautą? O gerai, jūs jau patikslinot klausimą. Jau mes išaiškinom. Jau nėra lietuvių spec. tarnybų, kitų spec. tarnybų, Amerikos arba MOSAD'o. Tai aš ir sakiau, kad tokių akcijų be spec. tarnybų žinios neįmanoma suorganizuoti“, – karščiavosi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Valstybės saugumo departamento „Savaitei“ atsiųstame komentare teigiama, kad jie laikosi nuostatos nekomentuoti politikų pasisakymų. Lenkijos prokuratūra dėl tokio „Lech“ sirgalių išpuolio jau pradėjo tyrimą. Tuo metu Lenkų rinkimų akcija sako smerkianti incidentą Poznanėje, tačiau vis tiek pabrėžia, kad tai eilinė suplanuota provokacija, kuri nebūtų buvusi įmanoma be specialiųjų tarnybų žinios. V. Tomaševskio teigimu, lietuvių ir lenkų santykiai labai pagerėjo valdant dabartinei koalicijai. Anot jo, buvusios konservatorių ir liberalų koalicijos sprendimai naikinti Tautinių mažumų įstatymą ir priimti naująją lenkų, rusų ir baltarusių mokyklų mokinius neva diskriminuojančią Švietimo įstatymo redakciją, buvo sukiršinę tautas. Tad ir dabartinį įvykį Poznanėje europarlamentaras vadina nesantaikos kurstymu. Esą buvę valdantieji per žiniasklaidos priemones visuomenėje kelia ir skatina isteriją.

„Su konservatoriais susiejama žiniasklaida yra LNK, BTV, Alfa.lt, Info žinios, su liberalais – Lietuvos ryto televizija, Lietuvas rytas, LRT.lt. Kartoja kiekvieną dieną, ar galima taip elgtis? Ar čia nėra kurstymas? Kieno čia yra užsakymas?“, – įtarimais svaidėsi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Tačiau tokias V. Tomaševskio šnekas skeptiškai vertina jo koalicijos partneriai socialdemokratai.

„Aš manau, kad V. Tomaševskis buvo ko nors suvalgęs ir blogai jautėsi, nes tokie pareiškimai pirmiausia nedaro garbės. Visgi Europos parlamentaras. Kai paprastą chamizmą ir chuliganišką išsišokimą bando priskirti netgi Lietuvos specialiosioms tarnyboms, tai čia tikrai reikia buti suvalgius kažko, kas organizmą labai stipriai apnuodytų“, - spėjo Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Aš apgailestauju dėl V. Tomaševskio žodžių, nes Lietuvos specialiosios tarnybos užsiima visai kitais dalykais. Man labai gaila ir kaip vyriausybės nariui, ir kaip koalicijos nariui, kad ponas V. Tomaševskis taip yra pasakęs“, – komentavo laikinasis ministras pirmininkas Juozas Olekas.

Opozicija V. Tomaševskio pareiškimus, kad lietuvius įžeidžiantis plakatas Poznanėje buvo iškabintas ne be specialiųjų tarnybų žinios, vadina eiliniu išsišokimu ir mano, kad geriausia būtų, jei politikai su V. Tomaševskiu ir jo partija nuspręstų nebeturėti jokių reikalų ir taip juos nustumtų į politikos užribį.

„Žinoma, aš nelabai tikiuosi, kad tai padarys socialdemokratai, kuriems ta partija reikalinga ir Vilniuje koalicijoje, ir centrinėje valdžioje. Tokios jau aplinkybės, kad ši partija yra svarbi kai kurioms kitoms partijoms ir leidžia jos vadovams tuo piktnaudžiauti savo pasisakymais, kurstant ir bloginant santykius tarp lietuvių ir lenkų“, – apgailestavo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Politologas sako, matantis savotišką Tomaševskio transformaciją: anksčiau rinkėjų paramą jam užtikrindavo konflikto egzistavimas, dabar jis pats kuria konfliktą. Bet kurdamas nerealias teorijas, kaltindamas žurnalistus ir taip sudarydamas priešo apsiausties įvaizdį, jis radikalėja.

„Tai jau tampa akivaizdu ir lenkų politikams, jų politiniam elitui, tai matosi jau ir mums – šis politikas išgyvena iš to egzistuojančio pseudo konflikto tarp lietuvių ir lenkų. Šis kelias yra pavojingas pačiam politikui, nes marginalizuoja jį kaip politinį lyderį“, – dėstė politologas Nerijus Maliukevičius.

Politologo manymu, galima daryti prielaidą, kad V. Tomaševskis tikslingai kuria įtampą siekdamas savo rinkėjams išlikti autoritetu. Tačiau kita vertus, kurdamas sąmokslo teorijas, politikas šmeižia šalį, kurioje gyvena, kursto nesantaiką tarp dviejų šalių, bet kažkodėl niekas nesiima jo smerkti ar pareikalauti



NAUJAUSI KOMENTARAI

AŠ  portretas
LIETUVOJ GYMES IR AUGES MILINTIS LIETUVA NEMOKA KALBET LIETUVIŠKAI. KAS TAI . REIKALAUJANTIS IŠSKIRTINIU TEISIU . KODEL LIETUVA TAIKSTOSISU TOKIAIS IŠSIŠOKELIAIS. KODEL NEIŠMETA TOKIU LAUK.KOKIU TEISIU LENKAI GALI PRAŠYT LIETUVOJ AR JIE VIENI MAŽUMA

anita

anita portretas
kaip gali toks žmogus kuris teršia lietuva. gyvent lietuvoj ir sedet aukštam poste.tai dar vienas gražulio ir i ji panašus nuproteja žmones. gal pradekime rinkti tik tada kai pristatys psixetro pažimass kad jie pakaltinami.gal tada atsikratysime tuo mešlu kurio dergia LIETUVA. IŠMESKITE PAGALIAU VISUS PRISIPLAKELIUS LAUK

lukas 2

lukas 2 portretas
vaikstantis sudukas, amzinai kalba nesamones ir nusisneka, net lietuviskai sunkiai supranta ir sneka ka jau kalbeti apie darba seime. tokiem kaip jis sakes i rankas ir mars meslo mest.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių