Svarstoma riboti kandidatų aukas savo rinkimų kampanijai

  • Teksto dydis:

Per savivaldos rinkimus kilus abejonių dėl Darbo partijos kandidatų savo kampanijai skiriamų finansų, konservatorius Jurgis Razma siūlo apriboti lėšas, kurias kandidatas gali skirti savo paties politinei kampanijai finansuoti.

Ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė jo pateiktoms pataisoms, kad kandidatas savo politinei kampanijai finansuoti galėtų suteikti auką, neviršijančią 20 proc. už praėjusius kalendorinius metus deklaruotų metinių pajamų. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

Dabar galioja vienintelis ribojimas, kad savo kampanijai paaukoti negalima daugiau kaip 20 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio sumos. Šiuo metu tai sudarytų 14,28 tūkst. eurų.

„Kandidatams, kurie turi milijonines pajamas, tai, žinoma, yra normali suma. Bet tiems, kurie turi panašias metines pajamas, realiai aukoja visas savo pajamas rinkimų kampanijai būdamas savivaldybės sąraše kažkur pakankamai toli. Dėl to, manau, visuomenėje buvo pagrįstai diskutuojama, ar tai yra tikrai savi pinigai, ar po ta galimybe nepaslepiamas kažkokių šešėlinių pinigų panaudojimas“, - Seime sakė J.Razma.

Jis teigė dėl to siūlantis aukos dydį susieti su kandidato pajamomis.

„Kiek mes galime taisyti įstatymus ir dėti saugiklius, jie vis tiek nepasiteisina, tai kaip stulpas, kurį galima apeiti (...). Įdedant 20 proc., manyčiau, mes nieko nepasieksime. Geriau, manyčiau, duoti didesnes teises Vyriausiajai rinkimų komisijai, kad ji tampriau bendradarbiautų su tokiomis institucijomis kaip STT, gal būtų daugiau tvarkos“, - svarstė Socialdemokratų partijos frakcijos narys Eduardas Šablinskas.

Konservatoriams per savivaldos rinkimų kampaniją kilo įtarimų, kad neadekvačiai dideles sumas, kurios sunkiai paaiškinamos gaunamomis pajamomis, savo politinėms kampanijoms aukojo Darbo partijos kandidatai. Konservatoriai dėl „darbiečių“ rinkimų finansų siekė parlamentinio tyrimo, bet nesėkmingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sakau jums

Sakau jums portretas
Reikia riboti finansavimą valdančioms, išrinktoms partijoms - kokių jiems dar pinigų iš biudžeto, kokių dar reklamų - jų darbai turi būti reklama ir žmonės turėjo matyt ką pridirbo - rinks ar nerinks. Kur jos sukiš atuos milijonus? už ką gauna? iš mūsų visų finansuojam gi ir dar visą rinkimų bataliją
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių