Sugriežtinus karantiną, Seimas prie nuotolinio darbo pereiti neskuba

Sekmadienį Vyriausybei nutarus nuo trečiadienio griežtinti karantino ribojimus, Seimas rudens sesiją turėtų užbaigti įprastu būdu. Kaip Eltai teigė Seimo pirmininkės patarėjas Paulius Žeimys, parlamentarai prie nuotolinio darbo iki rudens sesijos pabaigos gruodžio 23 d., ko gero, nepereis.

„Kol kas planuojama, kad posėdžiai turėtų vykti taip, kaip vyksta dabar. Seimo nariai turėtų susirinkti plenariniams posėdžiams, o komitetų ir komisijų posėdžiai toliau vyktų nuotoliniu būdu. Nes darbo grupė, kuri ruošia technines galimybes Seime įgyvendinti plenarinius posėdžius nuotoliniu būdu, yra nurodžiusi, kad iki gruodžio pabaigos jai dar reikės laiko“, – teigė Viktorijos Čmilytės-Nielsen patarėjas.

ELTA primena, kad pastarąją savaitę parlamentarai Seimo Statute numatė galimybę rengti Seimo posėdžius ir nuotoliniu būdu.

Visgi P. Žeimys atkreipė dėmesį, kad, Seimui nusprendus Seimo sesiją pratęsti ar jei visgi tektų surengti nenumatytus posėdžius dar šiais metais, po oficialios rudens sesijos pabaigos, parlamentarams gali tekti dirbti nuotoliniu būdu.

Kol kas planuojama, kad posėdžiai turėtų vykti taip, kaip vyksta dabar. Seimo nariai turėtų susirinkti plenariniams posėdžiams, o komitetų ir komisijų posėdžiai toliau vyktų nuotoliniu būdu.

„Po to (rudens sesijos pabaigos – ELTA) jau būtų galima pereiti ir į nuotolinius posėdžius, jei to prireiktų“, – teigė jis, kartu pažymėdamas, kad artimiausiu metu gali būti dėl COVID-19 grėsmės koreguotina ir darbo tvarka Seime.

„Kol kas niekas nesikeičia, matyt, nesikeis iki būsimos Seimo valdybos posėdžio. Nes pagal atnaujintas karantino taisykles, matyt, keisis kažkas, griežtės ir Seimo darbo viduje“, – teigė P. Žeimys.

ELTA primena, kad sekmadienį naujoji Vyriausybė, atsižvelgdama į ekspertų rekomendacijas, nusprendė sugriežtinti šalyje galiojantį karantiną ir jį pratęsti iki sausio 31 d.

Nuo 2020 m. gruodžio 15 dienos 24 val. iki 2021 m. sausio 3 d. 24 val. ribojamas asmenų išvykimas už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos ribų, išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties ar atlikti darbo, kai darbo vieta kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicininės pagalbos.

Vyriausybės nutarime pažymima, kad draudžiamas daugiau nei vienos šeimos ar namų ūkio artimi kontaktai. Taip pat draudžiama judėti gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijoje ar už jos ribų dėl nebūtinų priežasčių. Draudžiama palikti gyvenamąją vietą, išskyrus, kai vykstama į darbą, prekybos vietą, laidotuves.

Taip pat uždaromos visos parduotuvės, kurios neteikia maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių. Karantino metu draudžiami vieši renginiai, susibūrimai, viešose vietose vyresniems nei 6 metų asmenims privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Visų švietimo ir ugdymo įstaigų veikla organizuojama tik nuotoliniu būdu, lankymasis stacionariose socialinių paslaugų įstaigose draudžiamas. Taip pat draudžiama ir veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centruose. Ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas turės būti vykdomas nuotoliniu būdu.

Savivaldybių administracijos privalo užtikrinti ugdymą įstaigose vaikams, kurių tėvai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių