Strasbūro teismas: A. Kubiliaus pensijų karpymai nepažeidė žmogaus teisių

Konservatorių vyriausybės per krizę įvestos taupymo priemonės nepažeidė žmogaus teisių, ketvirtadienį paskelbė Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Septyni teisėjai Strasbūre atmetė buvusios Kalėjimų departamento pareigūnės skundą, kad jos turtas buvo nusavintas neteisėtai, nes valstybinė pensija buvo sumažinta 15 proc. ir už tai nebuvo suteikta kompensacija.

Teismo sprendime pažymima, kad Lietuvos valdžia turėjo teisę pati nustatyti, kokiomis priemonėmis kovoti su ekonomine krize.

„Nacionalinės institucijos iš esmės gali geriau, negu tarptautinis teisėjas, nuspręsti kas „tarnauja viešajam interesui“, nes tiesiogiai išmano apie savo visuomenę ir jos poreikius“, - rašoma Europos Žmogaus Teisių Teismo teismo sprendime.

Teisėjai atkreipė dėmesį, kad pensijos ir kitos išmokos buvo mažinamos, siekiant „stabilizuoti biudžeto deficito augimą ir užtikrinti tolimesnį valstybės gebėjimą apsaugoti pažeidžiamiausias visuomenės grupes.“

„Atsižvelgiant į rimtus ekonominius sunkumus, kuriuos pasaulinės finansų krizės metu patyrė Lietuva ir dėl to, kad ieškovo ištarnautą pensiją jos sumažinimas paveikė ribotai ir laikinai, Teismas neturi pagrindo manyti, kad institucijos nesugebėjo rasti pusiausvyros tarp bendrų visuomenės interesų ir reikalavimų apsaugoti ieškovės asmenines pagrindines teises“, - nurodė teisėjai.

Teismas pabrėžė, kad ne jo reikalas vertinti, ar ginčijamos priemonės buvo geriausias būdas spręsti problemas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas vertina, ar šalys laikosi Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos.

Konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vyriausybė griežtos taupymo politikos ėmėsi, kai 2009 metais per pasaulinę krizę Lietuvos ekonomika smuko beveik 15 proc.

Tuomet buvo sumažinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, pensijos, socialinės išmokos, padidinti kai kurie mokesčiai.


Šiame straipsnyje: Andrius Kubiliuspensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

xuilo

xuilo  portretas
,, aš esu nuo šito pono nepik kad tu esi balvonas kito žodžio nerandu, buvau dirbantis ir tiek nukentėjau nuo tavo tramplino pasekmiu kad neduok dieve ,kad tave kur kaip tu dristi dar savo snuki rodyti liaudžiai juk kiek žmonių pasilaidojo kokie skaičiai neišlaikė išėjo anapilin, juk esi raudonas bolševikas kaip kadaise tripė liaudi šitie ponai k g b, juk sunku suprasti , tavo tiesa nuskandinai ubagina sukurei jaunimas bėgo tukstančiais iš lietuvos juk buvo pragaro metai, iš tavo blogo darbo, žodžio nėra praskolinai lietuva ardydamas visa ekonomikos ūkio šaką ,, o kad toliau bėk gėda turėk bet matyti gėdos pas tave nei kiek neliko,

Anonimas

Anonimas portretas
vargsam pensijas nukarpe.o partijoms kaip anksciau taip ir tada po milijona skyre.tai galejo partijos apsieit isilaikyt is nario mokescio.nemegsta jo zmones ir nori kad maziau televizijoj rodytusi.uzmirst ji nori visi.jau jo niekada niekas nerinks tegu nekandidatuoja.

Vika

Vika portretas
Zavinga! Europos "zmogaus teisiu" teismas nustate,kad nepazeide zmogaus teisiu? Kur cia tos zmogaus teises,jeigu is ubago lazda ateme. Na,butu musu pensijos kaip Graikijoje,dar suprasciau,bet dabar... Ar Strasbure jie isivaizduoja,kaip gyvena Lietuvos pensininkas,gaudamas 130-180-200 euru pensija? Ten tie ponai zalio supratimo neturi,kaip tai imanoma,o ir jiems nerupi. Galim deti taska.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių