Stebėtojai: didžiausia rinkimų problema – nekokybiškas organizavimas

Išaušus spalio 9-osios, pagrindinės rinkimų dienos, rytui iškart pasipylė pranešimai apie galimus rinkimų taisyklių pažeidimus.

Iš viso per rinkimų dieną organizacija „Baltosios pirštinės“ gavo daugiau nei 270 susirūpinusių rinkėjų pranešimų.

Skirtingai nei dienomis, kai vyko išankstinis balsavimas, balsavimas specialiuose paštuose ir namuose, didžiąją rinkimų dieną ypač daug pranešimų – daugiau nei trečdalis – buvo gauta dėl nekokybiško rinkimų komisijų narių darbo, rašoma pranešime spaudai.

Dažnai kartojosi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), apygardų bei apylinkių rinkimų komisijų klaidos. Dažniausiai „Baltąsias pirštines“ pasiekė pranešimai apie neantspauduotas ar blogai plombuotas balsadėžes, neantspauduotus biuletenius, pažymėtus kandidatų sąrašus balsavimo kabinose, skirtingus atvejus dėl kompiuterinės sistemos trukdžių.

Primenama, kad rinkimų komisijų klaidų pasitaikė ir per pirmąsias rinkimų dienas – komisijų nariai neatvykdavo į balsavimus namuose ar specialiuose paštuose, nestebėdavo, ar pastaruosiuose balsavimuose nėra agituojama. Pagrindinę rinkimų dieną daugybę piliečių papiktino ir užstrigusi kompiuterinė sistema.

„Žiūrint į bendrą šių rinkimų paveikslą, mažėjo papirkimo atvejų, bet išryškėja kita labai svarbi rinkimų sistemos spraga – nekokybiškas rinkimų komisijų darbas. Šios spragos turi būti išanalizuotos ir inicijuojami atitinkami pokyčiai“, – teigia Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė.

Apskaičiavus bendrą pranešimų apie galimus pažeidimus statistiką, daugiausia skundų pagrindinę rinkimų dieną „Baltosios pirštinės“ sulaukė dėl galimų rinkiminės agitacijos pažeidimų – tokie skundai vyravo kiekvieną rinkimų dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių