A. Stančikas mažintų kaimo emigracijos mastą ir keistų žemės ūkio kryptį

  • Teksto dydis:

Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos vienas kandidatų į žemės ūkio ministrus arba Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkus, Žemės ūkio rūmų vadovas Andriejus Stančikas tvirtina, jog užėmęs šias pareigas, daugiausiai dėmesio skirtų kaimo žmonių emigracijos mažinimui, atsisakytų nereikalingų Žemės ūkio ministerijos funkcijų, keistų bendrą žemės ūkio kryptį.

„Žemės ūkyje yra labai daug iššūkių. Jau ilgai kalbame apie kaimų nykimą ir emigraciją. Jaunimas emigruoja ne tik į užsienį, bet ir į didžiuosius miestus. Vienas uždavinių - reikia išlaikyti kaimo gyvybę ir sustabdyti emigraciją. Ne visi žmonės bus ūkininkai, vienas iš uždavinių turi būti smulkaus ir vidutinio verslo plėtra. Verslas sukuria darbo vietas, kur smulkus ūkininkas gali papildomai užsidirbti“, - BNS tvirtino A.Stančikas.

Jo teigimu, vienas pagrindinių darbų žemės ūkio srityje turėtų būti dialogas tarp valdžios ir ūkininkų, kokia kryptimi ilguoju laikotarpiu bus nukreiptas žemės ūkis.

A.Stančiko nuomone, Lietuvoje geriausia būtų auginti genetiškai nemodifikuotas kultūras. Be to, būtų toliau sprendžiamos pieno sektoriaus problemos.

„Kas laukia grūdų sektoriaus? Man nuojauta kužda, jog su šiuo sektoriumi ateityje gali būti problemų. Mes turime šalia Ukrainą ir matome, kad didžiulės kompanijos su genų inžinerija ateina į šalį. Matome, kaip vokiečiai ateina su ekologinių produktų auginimu. Ukrainoje yra pačios geriausios žemės ir pakeitus žemės ūkio technologijas, jų derliai bus 3-4 kartus didesni. Visa Europa bus užversta grūdais. (...) Jeigu mes išlaikytume Baltijos valstybių ir Suomijos regioną, tai pasauliniu mastu galėtume auginti paprastai užaugintus produktus. Tai nebūtų genetiškai modifikuoti arba ekologiškai auginti produktai“, - BNS teigė A.Stančikas.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas kalbėjo, jog norėtų, kad Žemės ūkio ministerija atsisakytų kai kurių savo funkcijų.

„Žemės ūkio ministerija turi daug nebūdingų jai funkcijų - kas yra susiję su verslu, turi pereiti verslui, kas būdinga žemdirbių savivaldai, tas turėtų pereiti bendrai savivaldai. Ministerija turi pasilikti kontrolės paketą. Šioje vietoje kai kuriuos klausimus turi spręsti patys žemdirbiai“, - teigė A.Stančikas.

Jis kalbėjo, kad kitas kandidatais į žemės ūkio ministro arba Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko postus yra Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas, „valstiečių“ partijos narys Bronius Markauskas - jis anksčiau partijos vadovų buvo įvardintas kaip kandidatas į žemės ūkio ministrus.

A.Stančikas negalėjo įvardinti, kurias pareigas labiau norėtų užimti, tačiau teigė, jog „valstiečių“ kandidatai į komitetų pirmininkus ir ministerijas turėtų paaiškėti per 1-2 savaites.

A.Stančikas nuo 2011 metų yra Žemės ūkio rūmų, kurie atstovauja daugeliui Lietuvos žemės ūkio ir kaimo reikalų asociacijų, pirmininkas, kooperatyvo „Pieno gėlė“ valdybos pirmininkas. Keletą kartų jis yra buvęs Plungės rajono savivaldybės tarybos nariu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių