Sociologai: apklausos nėra skirtos prognozuoti rinkimų baigtį

  • Teksto dydis:

„Dalis rinkėjų nebalsavo, kita – kaip tik balsavo (mobilizavosi), o dar dalis neapsisprendusiųjų apsisprendė paskutiniu momentu“, – komentuodamas apklausų neprognozuotą ir daugeliui netikėtą JAV prezidento rinkimų rezultatą teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) Viešosios politikos ir administravimo instituto tyrėjas Rimantas Rauleckas.

Pasak jo, panašiai galima aiškinti ir neseniai įvykusių rinkimų į Lietuvos Respublikos Seimą rezultatų prasilenkimą su prognozėmis: žinodami pirmojo turo rezultatus, Valstiečių ir žaliųjų partijos gerbėjai mobilizavosi, o Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – atsipalaidavo.

R. Raulecko kolega, KTU tyrėjas Vaidas Morkevičius primena, jog Hillary Clinton surinko daugiau rinkėjų balsų (47,7 proc.) nei jos konkurentas rinkimuose Donaldas Trumpas (47,5 proc.), tačiau rinkimų baigtį lemia ne tik rinkėjų balsai, bet ir rinkimų sistemos. D. Trumpas JAV prezidento rinkimus laimėjo surinkęs 279 rinkikų kolegijos balsus, H. Clinton pralaimėjo, surinkusi 228.

„Kaip, kad Lietuvoje daugelis linkę pamiršti, kad partijų rinkimus daugiamandatėje apygardoje laimėjo konservatoriai (balsai išsidėstė daugmaž taip, kaip prognozuota nacionalinėse apklausose, jei žiūrėtume į bendrąsias tendencijas), taip pat ir JAV, daugiausiai balsų surinko tas kandidatas, kurį ir nurodė apklausos, tiesiog tai nėra išrinktasis prezidentas. Ir tai įvyko tikrai ne pirmą kartą istorijoje“, – teigia V. Morkevičius.

Pasak jo, nacionalinės apklausos, dėl rinkimų sistemų ypatumų, tiesiog nelabai tinka prognozuoti „kas gaus valdžią“.

Paklaida išlieka visada

Patys sociologai teigia nepasitikintys apklausomis 100 proc. – pasak jų, net ir gerai atlikta apklausa turi statistinę kelių procentų paklaidą, o 5 proc. tikimybė, kad rezultatai bus netikslūs, visada išlieka.

„Jei norime pasitikėti apklausa, turime žinoti, kaip ji buvo atliekama, o ne tik analizuoti surinktus duomenis. Prastai atliktos apklausos gali būti dėl respondentų atrankos procedūros pažeidimų, prastai suformuluotų, nevienareikšmių klausimų ir panašiai“, – teigia R. Rauleckas.

V. Morkevičiaus teigimu, apklausos yra tik tam tikras indikatorius, kuris rodo tendencijas. Galutinius faktinius rezultatus lemia daugelis veiksnių, susijusių su rinkimų sistemomis, rinkėjų nusiteikimu eiti balsuoti ir panašiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tarp kitko D.Trump surinko 290 (o ne 279) rinkiku balsus. Dabar ziniasklaida kuri "trimitavo" Hillary pergale visai nusciuvo...

...

... portretas
Tie sociologai NIEKAM nereikalingi, tai tik priemonė kažkam gerai pagyvent kitų sąskaita.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių