Socialdemokratų populiarumas ūgtelėjo, o prezidentės aptirpo

  • Teksto dydis:

Visuomenės palankumas Lietuvos socialdemokratų partijai išlieka didžiausias, o dvi parlamentinės opozicinės partijos - Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai ir Liberalų sąjūdis įsitvirtino atitinkamai antroje ir trečioje populiariausių politinių jėgų vietose, rodo dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama visuomenės apklausa.

Pirmauja socialdemokratai

Toliau auga ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumas – per mėnesį jis padidėjo daugiau negu procentiniu punktu.

Socialdemokratų populiarumas per mėnesį išaugo labiausiai – daugiau negu 2 procentinius punktus. Konservatorių populiarumas vasarį, lyginant su sausio apklausos duomenimis, šiek tiek ūgtelėjo, liberalsąjūdiečių beveik tiek pat sumenko.

Už socialdemokratus per rinkimus, jeigu jie vyktų kitą sekmadienį, teigė balsuotų šiek tiek daugiau nei prieš mėnesį - 23 proc. apklausos dalyvių, tačiau maždaug tiek pat, kiek ir praėjusių metų gruodį. Sausį socialdemokratais pasirinksiantys teigė 20,7 proc. respondentų.

Konservatorius rinktusi 9,9 proc. (sausį - 9,1 proc.) rinkėjų, o liberalsąjūdiečius - 8,7 proc. (9,6 proc.) gyventojų. 

Už partiją „Tvarka ir teisingumas“ balsuotų 7,4 proc. rinkėjų – šiek tiek mažiau negu prieš mėnesį (7,7 proc.), už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą - 7,1 proc. (5,9 proc.), už Darbo partiją - 6,8 proc. (7,7 proc.), už Lietuvos lenkų rinkimų akciją 3,6 proc. respondentų – tiek pat, kaip ir sausį. Toliau sektų Žaliųjų partija (2,5 proc.). 

Rinkos tyrimų centro „ Vilmorus“ direktorius sociologas Vladas Gaidys sako, kad visų partijų, išskyrus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, populiarumas išlieka stabilus, o pastarosios partijos reitingai nuosekliai auga. 

„Tas reitingas kiekvieną mėnesį pakyla po 0,5 - 1 proc. Ir dabar jų rezultatas visai geras.   Per metus labai pagerėjo tie (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos - BNS) vertinimai ir jie tvirtai laikosi tarp Darbo partijos ir partijos „Tvarka ir teisingumas“, - BNS sakė jis.

Rinkimuose nebalsuotų 10,9 proc. gyventojų, o 16,5 proc. apklausos dalyvių teigė nežinantys, ką rinktis.  

Reprezentatyvią apklausą visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ vykdė vasario 11-19 dienomis.

Interesams geriausiai atstovauja D. Grybauskaitė

Daugelis šalies gyventojų mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors pasitikėjimas ja šiek tiek ir yra aptirpęs, o tai dar labiau priartėti prie šalies vadovės leidžia premjerui socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa rodo, kad šių metų vasarį 15,7 proc. apklaustųjų - 3,4 procentinio punkto mažiau negu sausį, manė, kad jų interesams geriausiai atstovauja prezidentė, o prieš mėnesį tokių buvo 19,1 proc.

A.Butkevičių paminėjo 14 proc. respondentų – irgi mažiau negu sausį – tada jį rinkosi 14,8 proc. apklausos dalyvių.

Apklausos, kuri buvo vykdyta kaip tik tuo metu, kai prezidentė skelbė apie grėsmingus korupcijos šešėlius Vyriausybėje ir ragino premjerą prisiimti atsakomybę, kai opozicija siūlė pasitraukti iš postų bent porai ministrų, duomenis šeštadienį skelbia „Lietuvos rytas“.

Išaugo pasitikėjimas „tvarkiečių“ lyderiu Rolandu Paksu – dabar 5,4 proc. respondentų (prieš mėnesį – 4,9 proc.) teigė, kad jis geriausiai atstovauja jų interesams.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis pelnė 2,2 proc. didesnį respondentų pasitikėjimą – dabar už jį balsavo 5,2 proc. apklausos dalyvių, o prieš mėnesį jų buvo 3 proc.

Labiau pasitikima ir liberalsąjūdiečių lyderiu Eligijumi Masiuliu, esančiu penktoje vietoje, - dabar 4,9 proc. respondentų teigia manantys, kad E.Masiulis geriausiai atstovauja jų interesams, o prieš mėnesį tokių buvo 3,4 proc.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis smuktelėjo į šeštą vietą – dabar 4 proc. apklaustųjų pareiškė, kad ministras jų interesams geriausiai atstovauja, o sausį taip manė 3,7 proc.

Respondentų, įsitikinusių, kad jų interesams geriausiai atstovauja „darbiečių“ vadovas Valentinas Mazuronis – tiek pat, kiek jų buvo ir sausį – 2,8 - 2,9 proc.

Devintoje vietoje – europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Manančių, kad geriausiai jų interesams atstovauja  ši politikė, vsasarį buvo 2,7 proc. (sausį buvo 1,4 proc.)   

O štai pasitikėjimas liberalsąjūdiečiu Antanu Guoga sumenko iki 2,4 proc. (sausį buvo 3,9 proc.) ir jis yra dešimtas. 

Iš dešimtuko iškrito konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis – šiuo politiku labiausiai pasitiki 1,7 proc. gyventojų (sausį - 2,6 proc.).

Daugiau respondentų - 1,5 proc. (nuo 0,7 proc. sausį) mano, kad geriausiai jų interesams atstovauja Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Parlamentaro Naglio Puteikio populiarumas sumenko dabar 1,4 proc. respondentų sako, kad jis geriausiai atstovauja jų interesams, o prieš mėnesį - 2 proc.  

Į visuomenes veikėjų, kurie, respondentų nuomone, geriausiai atstovauja jų interesams, antrą dešimtuką taip pat pateko Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, pirmasis faktinis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę konservatorius Vytautas Landsbergis, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, parlamentarai Povilas Urbšys ir Linas Balsys bei ekonomistė Aušra Maldeikienė.   

Reprezentatyvią apklausą visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ vykdė vasario 11-19 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Ponas Gediminai tai kad Grybauskaitė strėles leidžia Butkevičiui, šuo loja karavanas eina

gediminas

gediminas portretas
Butkevičiaus padlaižiai visas strėles nukreipė į Prezidentę. O ką gero nuveikei,BUTKEVIČIAU ,su savo vyriausybę? Sukrovei mėšlo krūvas,kurias teks liubti kitai vyriausybei.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
penktadienį Baltijos tyrimai skalbia vienokius rezultatus, šeštadienį Gaidys- priešingus....kuriais tikėti?
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių