Socialdemokratų krizė: partinių skyrybų pasekmės

Socialdemokratų partijos susiskaldymas palietė ir atskilusių Seimo narių sekretorių-padėjėjų gyvenimus. Dalis jų jau neteko darbo, nes nepasekė paskui savo patronus ir liko senojoje socdemų gvardijoje. Viena tokių – klaipėdietė Lilija Petraitienė, kuri daugiau nei 20 metų talkino parlamentarei Irenai Šiaulienei.

Įsitikinimai kainavo etatą

Uostamiesčio tarybos narė, Klaipėdos socialdemokratų lyderė L.Petraitienė Seimo nario sekretorės-padėjėjos karjerą pradėjo dar dirbdama klaipėdiečio parlamentaro Romualdo Igno Bloškio (1936–2013) komandoje 1992-aisiais.

Po ketverių metų, pasibaigus kadencijai, L.Petraitienė tapo Seimo narės Irenos Šiaulienės sekretore-padėjėja. Ir ja buvo iki šio pirmadienio.

Daugiau nei po 20 metų bendradarbiavimo politikių keliai staiga išsiskyrė.

Viskas prasidėjo, kai I.Šiaulienė kartu su partijos kolegomis Gediminu Kirkilu, Juozu Bernatoniu, Rimante Šalaševičiūte, Andriumi Palioniu, Artūru Skardžiumi, Rimantu Sinkevičiumi ir kitais pasitraukė iš socialdemokratų partijos ir nusprendė kurti naują politinį darinį.

"Iki šiol dirbau pas Seimo pirmininko pavaduotoją I.Šiaulienę, kuri pasitraukė iš socialdemokratų gretų ir deklaruoja, kad kurs naują partiją. Aš likau socialdemokratų partijoje. Man buvo tam tikrų priekaištų, nes aš, kaip partijos skyriaus pirmininkė, negaliu sėdėti ant dviejų kėdžių. Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas paragino, kad turiu apsispręsti, kur ir su kuo esu", – teigė L.Petraitienė.

Ji neslėpė, kad sulaukė delikataus kvietimo jungtis prie "atskilėlių", tačiau liko senojoje partijoje, ir šis apsisprendimas jai kainavo Seimo nario sekretorės-padėjėjos vietą.

Išsiskirta "šalių susitarimu".

Darbo pas I.Šiaulienę neteko ir dar viena klaipėdietė – Žaneta Skersytė.

Klaipėdos skyrius – stabilus

Klaipėdos skyriuje šiuo metu yra 405 nariai.

Po skilimo partiją paliko apie 20 narių.

L.Petraitienės teigimu, nė vienas jų neprisijungė prie "atskilėlių", tačiau dalis iš partijos veiklos pasitraukė baimindamiesi dėl tolimesnės karjeros.

"Pavyzdžiui, vienas partijos bičiulis iš bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" paliko partiją dėl labai pragmatiškų priežasčių. Ne paslaptis, šiuo metu iš šios bendrovės šalinami darbuotojai, susiję su LSDP. Tokių, kurie pasitraukė iš partijos, baimindamiesi dėl karjeros perspektyvų, per visą Lietuvą buvo nemažai", – neslėpė L.Petraitienė.

Dalis išėjusiųjų iš partijos pasitraukė dėl nesutarimų šios politinės jėgos viduje, prasidėjus skilimui ir viešiems santykių aiškinimams.

Šiuo metu socialdemokratams priklauso apie 19 tūkst. narių.

Esą buvo tokių, kurie pasitraukė iš partijos, bet jų skaičius nėra reikšmingas.

Be to, per pastaruosius kelis mėnesius prisijungė 150 naujų narių.

"Valymai" pagal politinę liniją

Esą šiuo metu valstybės tarnautojui, biudžetinės ar viešosios įstaigos darbuotojui priklausyti bet kokiai partijai, o ypač socialdemokratų, yra netgi nepalanku.

"Šiandien tokia situacija, kai priklausymas partijai traktuojamas kaip didžiulė nuodėmė, nubraukianti bet kokias kompetencijas, žinias, gebėjimus. Tokia situacija tikrai nėra normali. Tačiau turiu pripažinti, kad partijose yra ir protekcionizmo bei nepotizmo, kai neverti žmonės užima tam tikras pareigas. Dėl šios priežasties viskas sumaišoma į vieną katilą, ir šiandien narystė partijoje karjeros siekiantiems profesionalams kai kada ir trukdo", – pastebėjo G.Paluckas.

Ne taip seniai "valstiečių" lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad šiandien kai kurios valstybinės įstaigos ir bendrovės yra užvaldytos tam tikrų partinių veikėjų, ypač "Registrų centras", "Lietuvos geležinkeliai" ir kitos.

Ne paslaptis, kad pastaraisiais mėnesiais ten prasidėjo didelis "kadrų valymas".

Šiandien esą pastebima, kad partiniai žmonės dažniausiai yra paprašomi išeiti iš darbo arba palikti partiją, jei norima užimti kurias nors pareigas. Nors dar visai neseniai buvo priešingai.

"Čia buvo kita blogybė, kuri išprovokavo dabartinę situaciją. Tai kompromitavo politines partijas visuomenės akyse, ir šiandien, kai įstaigose ir įmonėse vyksta politinis valymas, žmonės čia nemato nieko blogo. Tačiau toli gražu ne visi partijai priklausantys žmonės yra korumpuoti ir neverti užimti pareigų, o šiandien formuojamas toks įvaizdis", – teigė G.Paluckas.

Ekspremjeras – nebe partinis

Kiek tiksliai Seimo narių padėjėjų-sekretorių turės trauktis iš pareigų dėl politinio nesuderinamumo, nėra aišku.

Parlamentaras R.Sinkevičius patvirtino, jog viena iš penkių jo sekretorių-padėjėjų Stanislava Neverdauskienė, reziduojanti Raseiniuose, turės palikti postą, nes ji lieka senojoje LSDP.

Jos vietą esą užims kitas asmuo.

Iš socialdemokratų partijos dar rugsėjo pabaigoje tyliai pasitraukęs buvęs premjeras ir partijos lyderis Algirdas Butkevičius prie naujai kuriamos politinės jėgos prisidėti neketina.

Tad visi trys jo sekretoriai-padėjėjai Seime esą savo vietose išliks, nepaisant to, kad jie priklauso socdemų partijai.

"Visi mano padėjėjai išliks, nors jie yra socialdemokratų partijos nariai, nes aš vertinu žmonių kompetenciją. Aš juk esu nepartinis ir nedalyvausiu naujos partijos kūrime. Iš LSDP pasitraukiau pats pirmas. Parašiau pareiškimą dar rugsėjo 23 d. Tik niekur apie tai viešai neskelbiau. Visi kiti mano kolegos iš partijos išėjo vėliau", – patikino A.Butkevičius.

Kils nauja politinė jėga?

Atskilę LSDP senbuviai esą jau rodo pastangas kurti naujus skyrius savivaldybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žvelkite plačiau

žvelkite plačiau portretas
Užvaldyti ir Vandens tiekėjai, ir Veolia, prancūzai iš Vilniaus , šildantys visą lietuvą ir bankų skyriai rajonuose. Kaip tik neišrenka į seimą, tuoj įkišami į šiltas vietas. Todėl ir brangsta vanduo, šiluma, elektra, bankų paslaugos. O dirbant banke, galima sužinoti konkuruojančių partijų pajamas-tai naudinga.

Kaliausė

Kaliausė portretas
Rado dėl ko rietis...Dėl dviejų partijos bobų..

>Klp

>Klp portretas
durneli..ji kaip tik pastarouju metu isgrazejo.Bene esi kokia srosna boba ir anai pavydi?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių