Socialdemokratams geriau likti opozicijoje?

Reitingai ir prognozės, kaip ne kartą Lietuvoje jau yra buvę, ir šįkart visos teisybės nerodė. Ir skaudžiausiai dėl to nukentėjo valdančiosios koalicijos partijos. Socialdemokratai, už kuriuos balsavo 183 tūkst. 500 rinkėjų, prarado dvi pozicijas, „Tvarka ir teisingumas“ su 67 tūkst. 800 rinkėjų palaikymu prasibrovė į Seimą, tačiau kilęs triukšmas dėl balsų pirkimo Šilutėje gali dar pabloginti „Tvarkos ir teisingumo“ popierius.

Na, o Darbo partija, tegavusi 59 tūkst. 500 balsų, į Seimą iš viso nepateko. Tiesa, visiems valdantiesiems dar liko II turo vilčių, bet tai nekeičia prastos jų nuotaikos, kurias jau palydėjo lyderių pasitraukimas.

Atrodo, kad visos trys partijos ir jų lyderiai buvo įtikėję sėkme. Tačiau rinkėjai nusprendė jas nubausti. Vienai jų – Darbo partijai – neužteko jėgų perlipti penkių procentų slenksčio į Seimą. Nepadėjo ir anksčiau žmonių palankiai vertintas, buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vicepirmininkas, iš jos perbėgęs ir iškart prie Darbo partijos vairo stojęs Valentinas Mazuronis. Iššvaisčiusi paskutines galimybes, pasak politologų, partija vargu ar sugebės prisikelti.

„Turint galvoje šios partijos visus ypatumus, jos nuostabią ryškią istoriją, jos lyderius, įskaitant tokius kaip Loreta Graužinienė, jos ministrus, tokius kaip Audronė Pitrėnienė, na, apskritai keista, kad dar kažkas už ją balsavo“, – stebisi LRT.lt vyriausiasis redaktorius Vladimiras Laučius.

„Išties Darbo partijai yra sunkūs laikai. Kažin, ar ji sugebės atsigauti po tokio smūgio“, – teigia Pilietinės visuomenės instituto direktorė Ieva Petronytė.

Dar prieš rinkimus prasitaręs, kad paliks postą, jei Darbo partija nebus pirma, jos vadovas V. Mazuronis po tokio nuopuolio kitos išeities ne tik neturėjo, bet ir neieškojo – paskelbė pasitraukiąs. Tą pačią dieną apie pasitraukimą pranešė ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas. Nepaisant to, kad per keturis tūkstančius balsų virš nustatytos penkių procentų ribos garantavo penkių partijos narių patekimą į Seimą. Sociologas Vladas Gaidys tokį R. Pakso elgesį vadina mažiausiai keistu.

„R. Paksas save pozicionavo kaip labai tvirtą ir niekada nepasiduodantį jokiomis aplinkybėmis. Šį kartą visiškai neįprastai, kas jam nebūdinga, nepaksiška visiškai ir čia kokia tai psichologinė paslaptis“, – stebisi visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas V. Gaidys.

Teisėsaugininkai šią savaitę pranešė, kad „Tvarkos ir teisingumo“ paslaptį ėmė narplioti dar prieš rinkimus, esą gavę informacijos, kad Šilutėje gali būti perkami balsai. Išgirdęs apie įtariamų prekiautojų balsais sulaikymą partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Kęstas Komskis iškart sustabdė narystę partijoje. Vyriausioji rinkimų komisiją sudarė darbo grupę, kuri aiškinsis ne tik dėl galimo balsų pirkimo. Jei taip buvo, ar šios partijos nariai, išrinkti pagal sąrašą, teisėtu būdu pateko į Seimą? Organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė sako rinkimų dieną gavusi informacijos apie balsų pirkimą Šilutės turguje.

„Buvo Šilutės turguje, kalbama, kad tiesiog vietiniai asmenys kitus irgi vietinius turguje susitiktus kalbino parduoti savo balsą savo“, – pasakoja visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė M. Šaraitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

petras

petras portretas
juos ne į opoziciją,o prie sienos sušaudymui pastatyti,tai būtų geriausia,ko jie nusipelnė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių