Socialdemokratai su Seimo rinkimais siūlo rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės

  • Teksto dydis:

Valdantieji socialdemokratai kartu su spalį vyksiančiais Seimo rinkimais siūlo rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės.

Partijos taryba penktadienį vykusiame posėdyje nusprendė siūlyti kartu su Seimo rinkimais surengti privalomą referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, pakeičiant Konstitucijos 12 straipsnį, pranešė partija.

Vasario pradžioje premjeras Algirdas Butkevičius sudarė darbo grupę konstitucinio įstatymo dėl dvigubos pilietybės projektui parengti. Konstitucinio įstatymo projektas turi būti parengtas iki šių metų gegužės 2-osios.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad iš esmės plačiau leisti dvigubą pilietybę galima tik pakeitus Konstituciją. Šis Konstitucijos straipsnis keičiamas tik referendumu. Jį inicijavo opozicinis Liberalų sąjūdis, tačiau galutinį sprendimą dėl referendumo surengimo turės priimti parlamentas.

Konstitucijos nuostatą dėl pilietybės galima pakeisti, jeigu referendume tam pritartų daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Šiuo metu dviguba pilietybė leidžiama tik tiems piliečiams, kurie išvyko iš Lietuvos iki nepriklausomybės atkūrimo ir jų palikuonims, tačiau nėra suteikiama išvykusiems nepriklausomybės metu.

Liberalizavimo šalininkai teigia, kad dvigubą pilietybę būtina įteisinti, siekiant išlaikyti emigrantų ryšius su Lietuva ir atsižvelgiant į globalizacijos tendencijas. Kritikai sako, kad piliečiai gali būti ištikimi tik vienai valstybei ir baiminasi, kad užsienio pilietybių gali siekti tautinės mažumos, o tuo gali pasinaudoti Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BARDAKAS VISA LIETUVA

BARDAKAS  VISA LIETUVA portretas
Kokiu dar "viesuju rysiu" Butkeviciui truksta?

LIETUVIS,LT PILIETIS

LIETUVIS,LT PILIETIS portretas
Socdemai nori man irodyti kad as esu lietuvis,-Lietuvos pilietis.As tai ir pats zinau, na chui toks referenrumas !

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
"Šiuo metu dviguba pilietybė leidžiama tik tiems piliečiams, kurie išvyko iš Lietuvos iki nepriklausomybės atkūrimo ir jų palikuonims, tačiau nėra suteikiama išvykusiems nepriklausomybės metu." Problema tame, kad komunistai ir visos kitos partines gaujos dar niekaip neismoko skaityti Konstitucijos. Problema tame, kad Lietuvos valdzia yra antikonstitucine.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių