Socialdemokratai ir „valstiečiai“ trečiadienį pasirašys koalicijos sutartį

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bei Socialdemokratų partija trečiadienį pasirašys koalicijos sutartį, pranešė LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Noriu visiems pranešti, kad dėl koalicijos sudarymo yra sutarta, dėl programinių dalykų yra sutarta, dėl koalicinės sutarties yra sutarta, rytoj (trečiadienį – BNS) 12 val. ji bus pasirašoma“, – antradienį po derybininkų susitikimo Seime žurnalistams sakė „valstiečių“ lyderis.

Anot jo, socialdemokratai galės siūlyti kandidatus į užsienio reikalų, teisingumo ir ūkio ministrus. Anksčiau skelbta, kad socialdemokratams tenka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, tačiau antradienį ją socialdemokratai iškeitė į Ūkio.

„Tokia buvo diskusija politiniu lygiu ir buvo pritarta, kad mes norėtume vadovauti Ūkio ministerijai. Pagal kompetenciją žiūrint žmonių, kurie yra pasiruošę, nusiteikę dirbti. Manome, kad šita kandidatūra turėtų tikti ministrui pirmininkui“, – ministerijų pasikeitimą aiškino socialdemokratų lyderis, kadenciją baigiantis premjeras Algirdas Butkevičius.

Ką teiks į ūkio ministrus, jis neįvardijo.

„Kol kas apie kandidatus nekalbame, nes turime politiniu lygiu pasitvirtinti“, – teigė A.Butkevičius.

Per rinkimus paprastų žmonių interesų gynėja prisistačiusi Socialdemokratų partija atsisakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, nes, pasak jos lyderio, gavo per mažai mandatų Seime.

„Per mažai gavome mandatų, kad galėtume ir vieną, ir kitą ministeriją valdyti. Šiandien mes matome, kad daug gabesnius turime žmones, kurie galėtų vadovauti Ūkio ministerijai“, – teigė jis.

A.Butkevičius sakė, kad jo siūlomiems kandidatams į ministrus dar turės pritarti partijos prezidiumas.

Koalicijos partneriams „valstiečiai“ nekelia ir reikalavimo, kad ministru tapę Seimo nariai atsisakytų parlamentarų mandatų. Tuo metu dėl savo ministrų LVŽS dar spręs.

„Tai dabar mūsų frakcijos vidinis klausimas, bandysime nuspręsti taip, kad laikytumėmės savo įsipareigojimų“, – teigė R.Karbauskis.

Antradienį derybose nedalyvavęs, į Seimą atvykęs jau joms pasibaigus kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis teigė, kad apie kandidatus į ministrus galėsiąs kalbėti, kai tik tam turės įgaliojimus.

Jis tepasakė, kad dauguma prieš rinkimus skelbtų kandidatų į ministrus bus teikiami į šiuos postus. Kandidatu į energetikos ministrus „ valstiečiai“ buvo įvardiję buvusį Vertybinių popierių komisijos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovą Virgilijų Poderį, į finansų ministrus – ekonomistą Stasį Jakeliūną, į aplinkos ministrus – Aplinkosaugos organizacijų koalicijos pirmininką Kęstutį Navicką, į kultūros ministrus – Lietuvos kino centro (LKC) Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėją Lijaną Ruokytę-Jonsson, į sveikatos apsaugos ministrus – psichiatrą, visuomenininką Aurelijų Verygą, švietimo ir mokslo ministrus – Lietuvos edukologijos universiteto studijų prorektorę Viliją Salienę, į žemės ūkio ministrus – buvusį Žemės ūkio rūmų pirmininką Bronių Markauską.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai  – 17.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Girdėjote apie Motorolą? Ne, ne kompaniją, bet rusų separatistų vadą, kuris iš paprasto benzino kolonėlės darbuotojo tapo legenda kovoje su Kijevo sukilėliais? Kas skaitote angliškai, galite pasižiūrėti šį straispnį iš The New York Times (aprašoma čia). Pasirodo, Motorola ir kiti rusų kovotojai prieš Kijevo sukilėlius yra paprasti žmonės, su tokiais pat trūkumais ir tokiais pat polinkiais, kaip ir visi. Motorola buvo Kijevo teroristų klastingai susprogdintas jo namo lifte. Jei tyrime paaiškės, kad tie spogmenys pateko į teroristų rankas po Grybauskaitės ir Butkevičiaus įsakymų (Lietuvos vadovybė yra vienintelė pasauly, tiekianti ginklus Kijevo teroristams), ar tikėtinas Amerikos prezidentas Trumpas įneš Grybauskaitę ir Butkevičių į teroristų sąrašus? Ar šių mūsų funkcionierių (vakarykščių komunistų) ieškos Interpolas? Visko gali buti. Gyvenimas yra sudėtingas, sako mano amerikiečiai kolegos. Nevisada ir komunistams sekasi. (mokslas-studijos-ekonomika)

Anonimas

Anonimas portretas
taip visi pavadinimai o 1 partija vel apmove /runkelius/ taikgb metodai pasiskolinti is kapitalistu /skaldyk ir valdyk/ susijunges i ta pacia komunistine vagiu koalicija ar ne taip p./eruditai/..... runkeliniai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių