Smegenų plovimo metas

Net išsilavinusius žmones gali paveikti nepaliaujamai pumpuojama propagandinė informacija. To neišvengiama ir Lietuvoje. Su čia gyvenančiais giminaičiais kai kuriems ukrainiečiams net tenka nutraukti bendravimą.

Net išsilavinusius žmones gali paveikti nepaliaujamai pumpuojama propagandinė informacija. To neišvengiama ir Lietuvoje. Su čia gyvenančiais giminaičiais kai kuriems ukrainiečiams net tenka nutraukti bendravimą.

Signalas Lietuvai

Tokiomis mintimis vakar dalijosi Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute vykusios diskusijos "Ukrainos konflikto pamokos: Ukraina, Lietuva, Europa" dalyviai. Diskusijoje kalbėta apie nepaprastai stiprią Rusijos propagandos įtaką.

Muzikantas, Maidano aktyvistas Jevgenas Romanenka diskusijoje atskleidė, kad netgi su Lietuvoje gyvenančiais savo giminėmis tenka nutraukti ryšius, nes jie ir čia yra nuteikiami prorusiškai.

"Rusijos kultūros sferoje turiu labai daug draugų, su kuriais palaikau stiprius ryšius. Ukrainiečiai apskritai buvo labai išsibarstę po sovietinę erdvę. Ir Rusijoje jų gyvena labai daug, tad mums sunku tiesiog imti ir nutraukti su jais ryšius. Dėl to į užsienio žurnalistų klausimus, kodėl mes oficialiai nekariaujame su Rusija, galiu atsakyti – tai neįmanoma", – sakė J.Romanenka.

Pasak jo, daug kas – ir jis taip pat – laikosi principinės pozicijos ir su Vladimiro Putino veiksmus Ukrainos atžvilgiu palaikančiais giminaičiais nebendrauja. Kai kurie muzikanto prorusiškai nuteikti giminaičiai gyvena Klaipėdoje. "Tai jau yra signalas jums. Pas jus irgi yra labai daug tokių posovietinių problemų. Taigi laikomės pozicijos nebendrauti su šiais Klaipėdoje gyvenančiais prorusiškai nusiteikusiais giminaičiais, garbinančiais V.Putiną", – pripažino J.Romanenka.

Paveikia net intelektualus

Ukrainos televizijos "Inter" žurnalistas Romanas Bolochka papasakojo, kaip stipriai jų šalyje žmones paveikusi rusiška žiniasklaida. Akivaizdu, kad atitikmenų galima matyti ir Lietuvoje.

R.Bolochkos teigimu, rusiški televizijos kanalai Ukrainoje visuomet buvo labai populiarūs. Prieš porą mėnesių pradėta juos išjunginėti, o neseniai išvis uždrausta juos rodyti. Okupuotose teritorijose jie tebetransliuojami. Kai kuriose tokių teritorijų apskritai veikia tik vienas kanalas, žinoma, rusiškas.

Pasak žurnalisto, Ukrainoje žmonės kiekvieną dieną gauna daug melagingos informacijos. Net ir savo kontroliuojamose teritorijose Ukrainai sunku užblokuoti rusiškus televizijos kanalus, nes šalis neturi tokios geros įrangos, kad užblokuotų tų parazitinių kanalų signalus.

"Pažįstu žmonių, kurių namus kasdien apšaudo Rusijos tankai, o jie tuo netiki, nes žiūri televizorių, teigiantį, kad tai daro Ukrainos armija. Jie netiki, kad V.Putinas duoda nusikalstamų įsakymų, kad siunčia karius į Ukrainą, – kalbėjo R.Bolochka. – Apskritai Ukrainoje iš Rusijos pusės vykdoma beprotiška propaganda. Žmonės gyvena dviejose paralelinėse informacinėse realybėse. Su tuo tvarkytis yra labai sunku. Neįsivaizdavau, kad net išties išsilavinusius žmones, intelektualus galima taip paveikti propaganda. Iki šiol negaliu atsakyti sau į klausimą, kaip XXI a., o ne viduramžiais, kai visi gali naudotis internetu, komunikuoti su žmonėmis užsienyje, galima taip veikti žmones propaganda."

Pagrindinė Ukrainos lobistė

Ukrainai yra nepaprastai svarbi Lietuvos parama. Už tai, kad lietuviai, skirtingai nei kitos tautos, neabejingi ukrainiečiams, dėkojo ir savanoris, antiteroristinių operacijų pajėgų (ATO) aktyvistas Aleksanderis Artemchukas.

"Jūsų parama labai padeda mūsų savanoriams ir armijai. Ekonominė padėtis šalyje dabar labai sudėtinga, tad mūsų tauta padeda armijai kas kuo gali. Taip pat ir jūsų pagalba mums yra labai svarbi. Pagalba gali būti ir informacinė", – sakė A.Artemchukas.

R.Bolochka pridūrė, jog Ukrainai itin svarbu, kad Lietuva labai aiškiai suformulavo savo poziciją Ukrainos problemos atžvilgiu. "Deja, toli gražu nedaugelis šalių drįso tai padaryti. Lietuva drįso. Iš esmės Lietuva dabar yra mūsų pagrindinė lobistė ES. Iš Lietuvos sulaukiame daug paramos savanorystės principu, informacinėje sferoje", – vardijo R.Bolochka.


Šiame straipsnyje: UkrainaRusijaLietuvapropaganda

NAUJAUSI KOMENTARAI

tam ma

tam ma portretas
pasidomėk, ką reiškia žodis "aplamas", tuomet nevartosi, nes gi nenorėsi būti žioplas? argi žioplas gali ką išgirsti?

ma

ma portretas
jau nuo 91metu seka pasakas turiu omeni lietuvos valdzia ..o dabar tai aplamai mitus girdziu

mizantropas

mizantropas portretas
prisipažįstu, geriau būti Lietuvos fašistu, nei čia lindinčių ruskių ir parsidavusių lietuvių draugeliu. man žodis "fašistas" visiškai nesiasocijuoja su kažkokiu blogiu, greičiau atvirkščiai. Tas žodis į neviltį varo ruskius, kažin kodėl? Beje, aš kalbėjau apie ruskius, kaukiančius putkino balsu, tai nėra tas pats, kas turėti kitą nuomonę, tai yra militaristinių ir paremtų žudynėmis putino nuomonių skleidimas.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių