A. Skardžiui siūloma nusišalinti nuo vėjo energetikos klausimų svarstymo

Seimo narys socialdemokratas Artūras Skardžius neprivalėjo, bet galėjo deklaruoti savo santykį su bendrove, kuri jo žmonai priklausančiame sklype pastatė vėjo jėgainių, tačiau jam reikia nusišalinti nuo visų klausimų, susijusių su vėjo energetika, svarstymo, trečiadienį nusprendė parlamento Etikos ir procedūrų komisija.

Komisija konstatavo, kad politikui dėl žmonos Snieguolės Skardžiuvienės sklype stovinčių vėjo jėgainių gali kilti interesų konfliktas parlamente svarstant atsinaujinančios energetikos klausimus.

„Mūsų komisija priėmė sprendimą, kad Seimo narys tinkamai deklaravo visus sandorius, kurie priklauso pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. Tačiau komisija, įvertinusi visas aplinkybes ir atsižvelgdama į tai, kad jis ir buvęs Atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijos narys, nors tada nebuvo Seimo nariu, bet pažinojo „Naujosios energijos“ atstovus, (nutarė, jog) galėjo kilti konfliktas ir subnuomojant žemę“, – po Etikos ir procedūrų komisijos posėdžio žurnalistams sakė jos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Komisijos narys konservatorius Antanas Matulas savo ruožtu teigė, kad buvo sukurta gudri schema, kaip pasipelnyti iš vėjo energetikos.

„Mano manymu, šiandien priimtas sprendimas, kad galėjo pažeisti, yra pernelyg kuklus. Manau, kad tai gražiai teisiškai realizuota schema, prie kurios nelabai gali prisikabinti“, – sakė jis.

Žinojo apie būsimas jėgaines

Etikos komisijos posėdyje dalyvavęs A.Skardžius teigė, kad joks teisės aktas neįpareigoja jo deklaruoti subnuomininkų, o nuomininką jis deklaravo laiku. Tai pripažino ir etikos sargai.

A.Skardžius teigė, kad jo žmona maždaug prieš dvylika metų Šilutės rajone įsigytą 28 ha sklypą išnuomojo turto vystytojui – bendrovei „Renovacijos partneriai“. Ši jau pati parinko, kas ten turi būti daroma, ir pernuomojo žemę vėjo energetiką plėtojančiai įmonei „Naujoji energija“.

„Visa žemė 28 ha yra išnuomota su visu prižiūrėjimu, su pilna užstatymo teise, kadangi buvo toks pageidavimas iš vystytojo“, – teigė A.Skardžius.

Jis tvirtino, kad nuomotojas net neprivalo sklypo savininko informuoti apie subnuomininkus. Tačiau politikas per komisijos posėdį prisipažino iš anksto žinojęs, koks verslas bus vykdomas žmonos sklype.

„Manydami, kad Seimo narys A.Skardžius turėjo pakankamai informacijos, kaip bus vykdomas verslas jo šeimai priklausančiame sklype, galėjo deklaruoti (subnuomininkus – BNS). Yra viešųjų ir privačių interesų derinimo deklaracijoje skiltis „Kiti įrašai, dėl kurių gali kilti konfliktai“, ir galėjo deklaruoti“, – sakė R.Tamašunienė.

Kaimynas gauna daugiau?

Socialdemokratas per komisijos posėdį neigė žiniasklaidos pranešimus, kad jo žmona sklypą nuomoja už kelis kartus didesnę kainą nei kaimynai.

A.Skardžius pranešė išsiaiškinęs, kad vieno kaimyninio sklypo savininkas iš nuomos užsidirba gerokai daugiau nei jis, tačiau kuo rėmėsi jo duomenys, parlamentaras nepasakė.

„Kaimynas, kurio tendencingai nemini žiniasklaida, penkis kartus brangiau nuomoja žemę. Aš per tą laiką susiradau asmenį, nes tai nėra viešinama informacija, ir neinformuojami nė vienas žemės savininkas, kokia sutartis sudaryta su kitu subnuomininku. Noriu pasakyti – penkis kartus didesnes pajamas gauna, per 100 tūkst. eurų“, – trečiadienį kalbėjo A.Skardžius.

Naujienų portalas 15min. lt skelbė, kad politiko šeima per metus už beveik 27 hektarų sklypo nuomą gauna 24 tūkst. eurų.

A.Skardžius pripažino, kad sutartyje nuomos kaina susieta su elektros energijos rinkos kaina, tačiau jis pabrėžė, kad tai bus ateityje, o pirmuosius dvylika metų mokama fiksuota suma.

Sutarties nepateikė

Nors parlamentaras trečiadienį per komisijos posėdį citavo žemės nuomos sutartį, jos pačios komisijai nepateikė. Jis teigė nesąs sutarties dalyvis, o joje numatyta, kad sutarties šalys įsipareigoja be kitos šalies raštiško sutikimo trečiosioms šalims neatskleisti jo sąlygų.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė informavo, kad pateikti sutartį atsisakė ir sklypą iš politiko šeimos išsinuomojusi bendrovė „Renovacijos partneriai“.

Komisijos narė „valstietė“ Asta Kubilienė A.Skardžiaus situaciją palygino su Seimą palikusios frakcijos kolegės Gretos Kildišienės atveju. Ši parlamentarės mandato atsisakė, nes nedeklaravo, kad važinėja motinos iš Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ nuomojamu automobiliu.

„Čia buvo paminėta, kad politikams galioja aukštesni standartai, tai mes jau turėjome pavyzdžių. Ponia Kildišienė, kuri ne pati sudarė sutartį, jos mama turėjo sutartį ir mes puikiai prisimename tą tyrimą. Mano klausimas, kodėl jūs nepateikėte sutarties, nes man tai labai panašu, kada girtas vairuotojas atsisako tikrinti“, – sakė A.Kubilienė.

R.Tamašunienė priminė, kad minėtą sutartį bus privalu pateikti Seimo Antikorupcijos komisijai, nes ši įpareigota atlikti parlamentinį tyrimą dėl A.Skardžiaus interesų energetikoje. Ši komisija turi didesnius įgaliojimus nei etikos sargai.

Rengia ieškinį teismui

Seimo narys savo ruožtu trečiadienį taip pat pranešė, kad jau baigiamas rengti ieškinys teismui dėl šmeižto.

„Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija dėl pagrindių teiginių keliauja į teismą. Advokatų kontora rengia ieškinį ir jis keliaus į teismą greičiausiai iki sesijos pradžios. Tai buvo tiesiog išgalvota, tai netikra žinia paleista“, – sakė socialdemokratas.

Jis akcentavo pastaruosius trejus metus nusišalinęs nuo visų balsavimų, susijusių su vėjo energetika. Anot A.Skardžiaus, tik vieną kartą norėdamas apginti viešąjį interesą „nesusivaldė“ ir pateikė Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisas. Tačiau ir jos buvo susijusios su vėjo jėgainėmis Baltijos jūroje.

Dėl A.Skardžiaus į Seimo etikos sargus birželį kreipėsi Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušra Maldeikienė. Jis prašė įvertinti, ar tinkamai A.Skardžius deklaravo privačius interesus, ar dėl jo šeimos turimos žemės nuomos sutarties su bendrove „Renovacijos partneriai“ nekyla viešųjų ir privačių interesų konfliktas svarstant Seime klausimus, kurie yra tiesiogiai susiję su Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimais, reglamentuojančiais vėjo energetiką.

Naujienų portalas 15min.lt anksčiau pranešė, kad septynių 2,3 megavato galios jėgainių parką Šilutės rajone, Čiūtelių kaime, valdo 2005-aisiais „Lietuvos energijos“ skelbtą konkursą laimėjusi „Naujoji energija“, ji šiuo metu nuomojasi sklypus iš bendrovės „Renovacijos partneriai“. Pastaroji bendrovė žemę nuomojasi iš vietos gyventojų, įskaitant ir A.Skardžiaus šeimą. Per metus už beveik 27 hektarų sklypo nuomą politikui mokami 24 tūkst. eurų.

Portalas nurodė, kad A.Skardžiaus gaunama suma už žemės nuomą verslininkams yra 12-28 kartus didesnė, nei mokama greta esančių sklypų savininkams.

Nebūdamas Seimo nariu, iki 2012 metų lapkričio, A.Skardžius buvo Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijos narys. Tuo metu jai priklausė ir bendrovės „Naujoji energija“ vadovas Tadas Navickas.

Birželį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą siekdama įvertinti, ar parlamentaras A.Skardžius nepadarė korupcinių nusikaltimų, dalyvaudamas svarstant teisės aktus dėl vėjo energetikos, kai tuo pat metu nuomojo žemės sklypus vėjo jėgainių verslui plėtoti.

STT atstovė trečiadienį BNS informavo, kad tyrimas vyksta, niekam įtarimų nepateikta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jotautas.

Jotautas.  portretas
Ko jūs prikibot prie to Skardžio ? Vyrukas žaidžia su vėjo malūnėliais. Atranda kvailelių, kurie jam už žemės nuomą moka 12-24 kartus daugiau. Sakysite, čia kyšis ? Didžiausia nesąmonė ! Juk ten Rytuose gyvena neprognozuojami. Sakoma, kad jis dalyvauja aptariant vėjo energetikos klausimus ? Na, kaip čia nedalyvausi, jei tau klausimas rūpi, jei padeda giminaičiai..Štai Masiuliai pristatys jūroje vėjo jėgainių ir išnuomos jas už 100 tūkstančių, ir čia netuščia baletristika kaip Borisovo ir Paksio byloje. .

dede

dede portretas
"erelis" apsikakojo pagaliau

Atstokit

Atstokit portretas
jūs nuo to Skardžio.Sulyginot 20 tūkst.litų kur jis gauna išnuomojes vėjo malūnams nuosavą žemę su pvz.Masiulio vienkartine dėžute su 100tūkst.litų.Na o kad Skardžius ten kažkur palaikė vėjo energetiką ir įtakojo jai palankius sprendimus, nieko konkretaus nėra.Tik tuščia beletristika.Kaip Paksiaus byloje-kai moki gerai skandinti tai ir netrunki..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių