A. Skardžiaus veiklą tirianti komisija prašo pratęsti jos veiklą

Parlamentaro socialdemokrato Artūro Skardžiaus šeimos interesus energetikoje narpliojanti Seimo Antikorupcijos komisija prašys Seimo pratęsti jos veiklą iki gruodžio 1-osios. Komisijos vadovas liberalas Vitalijus Gailius, remdamasis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) informacija, sako, kad esama rizikų Skardžiaus šeimos verslo finansiniuose sandoriuose.

„Rizikos sandoriuose įžiūrėtos. Tik įžvelgtos, jeigu pasitvirtins, nubaus (VMI - BNS), o mes nelauksime“, - komisijos posėdyje teigė V.Gailius.

Anot jo, VMI tyrimas gali trukti dar ilgai, gal net pusmetį. Todėl komisija trečiadienį nutarė nelaukti VMI galutinės informacijos apie finansinius sandorius, susijusius su A. Skardžiaus šeimos „lietuviškąja verslo dalimi“ ir su tarptautinėmis operacijomis.

VMI atstovai komisijai pranešė, kad pradėtos mokestinės kontrolės procedūros ir vertinami kai kurie A. Skardžiaus šeimos ir su ja susijusių asmenų sandoriai. 

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) paprašyta informacijos apie dar daugiau sandorių tarp Lietuvos ir Baltarusijoje veikiančių įmonių ir fizinių asmenų, susijusių su A. Skardžiaus šeimos iš dalies valdomos Baltarusijos energetikos įmonės „Investenergostroj“.

Komisija, be to, nori apklausti „Investenergostroj“ akcininką Rusijos pilietį Rustemą Nigmetzianovą - jis bus apklaustas kitą savaitę. Skardžių šeimos draugas Romualdas Patalavičius prieš savaitę liudijo, kad R. Nigmetzianovas yra jo sūnaus draugo tėvas.

Komisiją taip pat domina, ar parlamentaro veiklai nedaro įtakos „Investenergostroj“ akcininkai ir verslas Baltarusijoje.

Jeigu Seimas pratęs komisijos veiklą, su bendrovės „Renovacijos partneriai“ atstovais bus aiškinamasi, kodėl A.Skardžiaus žmona, maždaug prieš 12 metų Šilutės rajone įsigytą 28 ha sklypą šiam turto vystytojui išnuomojo ir gauna kelis kartus didesnę kainą nei kaimynai. Dabar šiuos sklypus iš „Renovacijos partnerių“ nuomojasi įmonė „Naujoji energija“. 

Komisijos posėdyje trečiadienį be kita ko buvo apklaustas buvęs Valstybės saugumo departamento žvalgybos pareigūnas Tomas Jakučionis, kuris yra A. Skardžiaus dukterėčios Audronės Jakučionienės vyras. Jis į komisijos posėdį buvo įvestas ir išvestas paslapčia, per moterų tualetą.

Pasak V.Gailiaus, komisijos nariai norėjo, kad T. Jakučionis būtų apklausiamas uždaroje posėdžio dalyje.

Komisija kituose posėdžiuose nori susipažinti su Energetikos ministerijos išvadomis dėl A.Skardžiaus teiktų pataisų, susijusių su atsinaujinančia energetika.

Per ankstesnes apklausas Specialiųjų tyrimų tarnyba pripažino, kad A.Skardžiaus 2011-2017 metais teiktos pataisos galėjo sudaryti išimtines sąlygas kai kurioms verslo grupėms, pavyzdžiui, mažųjų saulės elektrinių (iki 30 kW) savininkams, ir verslininkai galėjo pasipelnyti valstybės sąskaita.

Komisijoje taip pat paaiškėjo, kad „Investenergostroj“ saulės elektrinių projektą finansavo ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“.

Politiko šeimos valdoma įmonė gaminamą elektrą brangiai parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“. 

Seimas yra įpareigojęs komisiją ištirti, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo įmonę „Investenergostroj“, kuriai paskolą yra suteikusi A.Skardžiaus šeima. Aiškinamasi, ar akcijų vertė atitinka investicijos dydį, kokie šių asmenų ryšiai su A.Skardžiumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visada buvau už Skardžių

Visada buvau už Skardžių portretas
Bet pasirodo kad jis-eilinis judas, prilygstantis mentalitetu konservatorių cinikams.Su pasigardžiavimu pritarė žemės pardavimo užsieniečiams saugiklių nuėmimui, kurį prastūmė kitas, dar didesnis judas Gentvilas(kokia gėda Klaipėdai!)...Tuo jūs parodėte, kad esate NE MŪSIŠKIAI, kad jums nerūpi Lietuvos žmonių valia, jūs tikrai nesate patriotai.Nei per nago juodymą.Nu bet Dievas yra..Tokius, kurie tikrai neverti kad juos šventa žemelė nešiotų, TIKRAI NUBAUS.Kaip ir tuos 70 semūnų, kurie vienbalsiai prabalsavo ,,už", o skystalas Baskiene dar ir padžiūgavo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių