A. Skardžiaus komisija tirs tik jo verslą Baltarusijoje

Specialioji Seimo komisija, tirianti, ar pradėti apkaltą Socialdemokratų darbo frakcijos nariui Artūrui Skardžiui, kol kas aiškinsis tik jo šeimos verslo Baltarusijoje peripetijas, nesusijusias su ikiteisminiu tyrimu. Tai pranešė komisijos pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

„Tai Seimo nario galimi veiksmai, susiję su Baltarusija ir verslais tenai“, – po komisijos posėdžio žurnalistams pareiškė A. Širinskienė.

Anot jos, bus aiškinamasi, kokį laikotarpį šis epizodas apima. Taip pat bus nustatinėjama, kurie „asmenys ten yra veikiantieji – kiek yra Seimo nario veiklos, kiek jo artimųjų“.   

„Esame priėmę sprendimą stabdyti apkaltos komisijos tyrimą, bet tik ta apimtimi, kiek tai susiję su ikiteisminiu tyrimu. Tai iš esmės iš keturių klausimų, manyčiau, du klausimai sustoja ir laukiame STT sprendimo, žinodami, kad artimiausiu laiku jis bus vienoks ar kitoks“, – sakė A. Širinskienė.  

STT Antrosios valdybos viršininkas Daumantas Pocius pranešė, kad tyrime įtariamųjų kol kas nėra.

Jo teigimu, sprendimą dėl ikiteisminio tyrimo pabaigos priims prokuroras, tai gali nutikti greitai.

„Tyrimo lieka nedaug. Tyrimas yra beveik pabaigtas“, – išėjęs iš komisijos posėdžio teigė D. Pocius.    

Jis taip pat teigė, kad A. Skardžiaus apkaltos komisijos darbas STT atliekamam tyrimui netrukdo.    

A. Širinskienė aiškino, kad „vertinant per konstitucinę justiciją“, komisija turi atriboti veikas, kurios gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę, nes vėliau apkalta negalės būti vykdoma, kol nesibaigs baudžiamosios bylos.   

Pasak A. Širinskienės, komisija kol kas netirs epizodų, susijusių su elektrinių statyba ar sandoriais Lietuvoje. 

STT yra pareiškusi, kad A. Skardžiaus teiktos pataisos galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiuose versluose jis turėjo interesų.

Portalas 15min.lt paskelbė, kad A.Skardžius ar jo šeimos nariai gauna pajamų iš žemės, ant kurios stovi vėjo jėgainių parkas, nuomos Šilutės rajono Čiūtelių kaime, o nuomos kaina yra keliasdešimt kartų didesnė nei kitiems žemės savininkams mokama kaina.

Seimo komisija taip pat prašys prokuroro leidimo susipažinti su STT atliekamo ikiteisminio tyrimo medžiaga, Valstybės saugumo departamento bus prašoma informacijos apie A. Skardžiaus sąsajas su Baltarusija. 

„Pažiūrėsime, kokia informacija pateikta Antikorupcijos komisijai, pažiūrėsime, gal yra paaiškėjusių naujų aplinkybių. Skirtingoms komisijoms skirtinga apimtimi yra išslaptinama medžiaga, tai gal mums galės išslaptinti didesne apimtimi nei Antikorupcijos komisijai,“ – sakė komisijos vadovė.

A. Širinskienės teigimu, iki komisijos darbo pabaigos, iki birželio, savo tyrimą dėl A. Skardžiaus turėtų baigti ir STT.

„Manau, jeigu nespės ištirti (baigti ikiteisminio tyrimo STT – BNS), komisija turi visas galimybes pratęstų tyrimą. Jeigu STT tyrimas baigsis įtarimų pareiškimu, apkalta ta apimtimi bus negalima, jeigu baigsis be įtarimų, apkalta bus galima ir atitinkamus sprendimus priimsime“, –  sakė ji. 

Konservatorių atstovas komisijoje Andrius Kubilius sakė, kad taip siekiama A. Skardžių išgelbėti.  

„Mano manymu, ieškoma būdų, kaip sąmoningai netirti arba vilkinti“, – pareiškė jis.  

A.  Kubiliaus teigimu, komisijoje bandyta užgniaužti ir siūlymą tirti su Baltarusija, kurioje A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle bei turi ryšių su šios šalies verslininkais, susijusį epizodą.

„Buvo bandoma teigti, kad kiti epizodai, pavyzdžiui, Baltarusijos, nesusiję su šia A. Skardžiaus kadencija“, – teigė jis.   

Pasak A. Širinskienės, STT tyrimas dėl A. Skardžiaus veiklos apima laikotarpį nuo 2007 metų iki 2017 metų. 

Seimo Antikorupcijos komisija, pernai tyrusi A. Skardžiaus veiklą, nustatė, kad Baltarusijos elektros iš atsinaujinančių išteklių gamybos įmonei „Investenergostroj“ paskolą yra suteikusi A. Skardžiaus žmona, valdanti 20 proc. šios įmonės akcijų, kurios ilgalaike viza į Baltarusiją rūpinosi Seimo kanceliarija. Kitas akcininkas – A. Skardžiaus draugas Romualdas Patalavičius.

R. Patalavičiaus įmonė „Enga“ 2015 metais iš buvusio Baltarusijos valstybinio koncerno „Belenergo“ vadovo Sergejaus Belyj įsigijo 80 proc. Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcijų, vėliau dalis jų (40 proc.) atiteko A. Skardžiaus žmonai Snieguolei ir R. Patalavičiaus sūnaus draugo tėvui Rusijos piliečiui Rustemui Nigmetzianovui, turinčiam leidimą gyventi Lietuvoje (abiem po 20 proc.). 

Be to nustatyta, kad A. Skardžiaus šeimos iš dalies valdoma Baltarusijos įmonė „Investenergostroj“ atsinaujinančių išteklių elektrinių projektą finansavo savo akcininkų ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ banko „Belgazprombank“ paskola, o elektrą įmonė brangiai parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių