Siūloma nesaugoti „Stalino saulę Lietuvai parvežusių“ kūrėjų paminklų

  • Teksto dydis:

Grupė parlamentarų siūlo keisti kultūros vertybių aprašą ir nebesaugoti objektų, susijusių su okupuotos Lietuvos vadinamojo 1940 metų Liaudies Seimo nariais ir jų įgaliotiniais, „parvežusiais Lietuvai Stalino saulę“ – perdavusiais SSRS Aukščiausiajai Tarybai deklaraciją, kurioje prašoma priimti Lietuvą į SSRS.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, kultūros ministras Šarūnas Birutis, į kurį kreipsi parlamentinės grupės „Už istorinę atmintį ir teisingumą“ nariai, netenkino pageidavimo, įžvelgęs „politiškai motyvuoto ribojimo“ galimybę.

„Jei būtų patvirtintas mūsų siūlomas kriterijus, šiems paminklams tiesiog nebūtų taikoma kultūros vertybės apsauga. Stovi Petro Cvirkos paminklas ir tegul sau stovi, savivaldybė jį prižiūri. Bet jei sugalvotų paminklą perkelti, tam nebūtų jokių apribojimų“, – siūlymo esmę paaiškino minėtos parlamentinės grupės pirmininkas konservatorius Arvydas Anusauskas. Lygiai taip pat, anot jo, niekas nesiūlo nukabinti to meto veikėjų memorialinių lentų ar bareljefų, nes dauguma jų nėra kultūros vertybės.

Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė priminė, kad komisija dar pernai priėmė sprendimą, jog žymiausi sovietmečio epochos kūriniai, sukurti Lietuvos menininkų, turi būti išsaugoti ateities kartoms. „Paveldas neturėtų tarnauti politiniams ar ideologiniams interesams. Draudimas netgi vertinti potencialiai kultūrinę vertę turinčius objektus paverstų juos politikos įkaitais. Apie tokius objektus turi spręsti mokslininkai ekspertai“, – sakė E.Karalevičienė.

Pagal 2005 metų kultūros ministro įsakymą sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai (išskyrus neveikiančias kapines, kapus, palaikų laidojimo ar užkasimo vietas), kuriuose vaizduojama nacistinė ar sovietinė simbolika. Ši įstatymo korekcija atvėrė kelią naikinti Vilniaus Žaliojo tilto sovietinių skulptūrų teisinę apsaugą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsakymas "na"

Atsakymas "na" portretas
Tamstele is pykcio Lietuvai ir meiles bolsevikams praradai elementaria logika. Koks bent kiek galvojantis zmogus gali rasyti tokiias nesamones ir painioti absoliuciai skirtingus dalykus.

išsaugokim

išsaugokim portretas
visą sovietinę santvarką ir nieko naikinti NEREIKĖS nors matom ,kad dar nelabai nutolom nuo sovietiško mąstymo ,negalim kaip buvo GERAI tada ir nieko naikinti nesinori -saugojam tai grūto parke tai griauti gaila o ką iš tikrųju reikia SAUGOTI -leidžiam sunykti

Gana kartoti tuos pačius štampus!

Gana kartoti tuos pačius štampus! portretas
Atsikvošėkite! Juk rašytojai buvo tik tam ir reikalingi, kad sukurtų iliuziją liaudžiai, esą, štai mes patys to norim. Toks buvo Dekanozovo nurodymas - geriausius rašytojus įtraukti į delegaciją. Ar jie būtų buvę ten ar ne, vis tiek jau buvome okupuoti. Ir dar: pripažinkime, kad šiandieniniai nedorėliai daugiau žalos padaro Lietuvai, labiau žemina jos prestižą negu tuo metu "iš aukščiau" surežisuotame spektaklyje dalyvavę talentingiausi rašytojai, praturtinę lietuvių literatūrą reto grožio kūriniais (turiu omeny P.Cvirką ir S.Nėrį). Laikas jau būtų suvokti, kad ir tuometinis seimas, ir tos "delegacijos" tebuvo parodija, reikalinga pridengti tikruosius okupanto tikslus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių