Siūloma leisti Seimui blokuoti referendumą

  • Teksto dydis:

Piliečių iniciatyvą rengti referendumą, paremtą ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų, galėtų blokuoti Seimas, jei būtų įtartas prieštaravimas Konstitucijos nuostatoms.

Tokias pataisas siūlo Teisingumo ministerija,atsižvelgdama į Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą. Pataisos numato, kad Seimas galėtų nepriimti nutarimo skelbti referendumą, jei ekspertų grupė pateiktų išvadą dėl galimo parengto teksto prieštaravimo Konstitucijai, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Išaiškinti, ar galima rengti referendumus, kuriais siūlomos Konstitucijai galimai prieštaraujančios nuostatos, Seimas KT paprašė pavasarį. Tuomet iškilo abejonių dėl žemės pardavimo užsieniečiams referendumo teksto konstitucingumo.

Liepą KT paskelbė, kad Seimo pareiga ir yra neskelbti referendumo tais atvejais, jei jam siūlomas sprendimas neatitiktų iš pagrindinio šalies įstatymo kylančių reikalavimų, taip pat jei referendumui būtų pateiktas toks klausimas, dėl kurio negalėtų būti nustatyta tikroji tautos valia, t. y. jis būtų neaiškus, klaidinantis, apimtų kelis tarpusavyje nesusijusius klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių