Siūlo pataisas dėl savivaldos rinkimų ekstremalios padėties ir karantino sąlygomis

Siūloma papildyti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą nuostatomis, reglamentuojančiomis rinkimų organizavimą ekstremalios padėties ir  karantino sąlygomis. Tokias Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) inicijuotas įstatymo pataisas Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vardu įregistravo šio komiteto pirmininkas  Ričardas Juška.

Šiuo projektu siekiama sudaryti Lietuvos Respublikos piliečiams teisines galimybes saugiai realizuoti politines teises demokratiškai renkant savivaldybių tarybų narius ir merus paskelbtos ekstremaliosios padėties, karantino sąlygomis ar kitais atvejais.Siekiant racionaliai valdyti rinkėjų srautus siūloma nustatyti, kad  Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu balsavimas rinkimų dieną rinkimų apylinkėse, kuriose rinkėjų skaičius viršija 3 000, gali vykti toje apylinkėje papildomai parengtoje ir balsavimui tinkamoje patalpoje, turinčioje balsavimo kabiną (kabinas) ir papildomą balsadėžę.

Siūloma prailginti balsavimo iš anksto laiką sudarant galimybę nustatyti papildomas balsavimo dienas (pirmadienį ir antradienį). Taip pat siūloma nustatyti, kad balsavimas iš anksto gali vykti ir kitoje papildomai įrengtoje ir balsavimui tinkamoje savivaldybės rinkimų komisijos nurodytoje patalpoje.

Siūloma sudaryti galimybę rinkėjams, esantiems saviizoliacijoje, balsuoti namuose. Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatyta tvarka ir terminais šie rinkėjai turėtų teisę pateikti prašymą. Rinkėjų, esančių saviizoliacijoje, balsavimą organizuotų savivaldybės rinkimų komisijos sudaryta speciali rinkimų komisijos narių grupė.

Siūloma suteikti galimybę namuose balsuoti ir neįgaliuosius slaugantiems ar juos prižiūrintiems (teikiantiems pagalbą) asmenims.

Priėmus siūlomą projektą, Vyriausioji rinkimų komisija turės patikslinti savo teisės aktus, reglamentuojančius savivaldybių tarybų rinkimų organizavimą. Įstatymui įgyvendinti būtų reikalingos papildomos valstybės biudžeto lėšos, skirtos papildomų balsavimo vietų balsavimui iš anksto ir rinkimų dieną įrengimui, taip pat rinkimų komisijos narių ir rinkėjų aprūpinimui būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis. Vyriausioji rinkimų komisija 2020 m. lapkričio 12 d., atsižvelgdama į tai, kad nuo 2020 m. lapkričio 13 d. Radviliškio rajono savivaldybėje atsirado laisva savivaldybės tarybos nario – mero vieta, priėmė sprendimą, kuriuo nusprendė 2021 m. balandžio 11 d surengti  naujus Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario – mero rinkimus.

Šiuo metu įstatymas numato, kad balsavimas rinkimų dieną vykdomas tik vienoje rinkimų apylinkės patalpoje, balsavimas iš anksto kiekvienoje savivaldybės apygardoje vykdomas patalpoje, esančioje pastate, kuriame yra savivaldybės mero (administracijos direktoriaus) darbo vieta, paskutinį trečiadienį ir ketvirtadienį iki rinkimų dienos.

Įstatymas nereglamentuoja balsavimo ekstremaliosios padėties ir karantino sąlygomis, nenumato galimybės balsuoti saviizoliacijoje esantiems rinkėjams.

Šiuo metu nesudarytos galimybės balsuoti namuose neįgaliuosius slaugantiems ar juos prižiūrintiems (teikiantiems pagalbą) asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių