Siūlo ligoninių vadovų atlyginimus susieti su gydytojų ir slaugytojų algomis

  • Teksto dydis:

Keli Seimo „valstiečiai“ siūlo keisti ligoninių vadovų darbo apmokėjimo tvarką, jų atlyginimą susiejant su vidutiniu tos įstaigos gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčiu.

Pasak iniciatorių, dabartinė tvarka nemotyvuoja ligoninių vadovų kelti atlyginimus personalui. Sveikatos draudimo įstatymo pataisas teikia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovai Asta Kubilienė, Darius Kaminskas bei Vida Ačienė.

Šiuo metu sveikatos priežiūros įstaigų vadovų alga susideda iš pastoviosios ir kintamosios dalių. Pastoviosios dalies dydis apskaičiuojamas pagal pareiginės algos bazinį dydį, priklausomai nuo įstaigos dydžio, pvz., rajoninės ligoninės vadovo bazinės algos koeficientas yra 12, o respublikinės universitetinės – 17,6, atitinkamai jų algos pastovioji dalis siekia 1,5 ir 2,3 tūkst. eurų.

Kintamosios dalies dydis priklauso nuo praėjusių kalendorinių metų įstaigos veiklos rezultatų ir negali viršyti 40 procentų įstaigos vadovo nustatytos mėnesinės algos pastoviosios dalies dydžio.

Įstatymo projektu siūloma sveikatos priežiūros įstaigų vadovų mėnesinės algos pastovosios ir kintamosios dalių dydžius susieti su praėjusių metų vieno etato gydytojų ir slaugytojų vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio vidurkiu. Pvz., rajoninės ligoninės vadovo atlyginimas būtų apskaičiuojamas vidutinio praėjusių metų gydytojų ir slaugytojų atlyginimo vidutinį dydį dauginant iš 1,9, o universitetinėse ligoninėse – iš 2,2.

Priklausomai nuo įstaigos rezultatų skiriama kintamoji dalis negalėtų viršyti 60 procentų tos įstaigos vieno etato gydytojų ir slaugytojų vidutinio darbo užmokesčio vidurkio.

Parlamentarai tvirtina, kad šiuo metu sveikatos priežiūros srityje egzistuoja neproporcingai didelis atotrūkis tarp dideles ir mažas pajamas gaunančių medicinos darbuotojų: kai kuriose įstaigose slaugytojų darbo užmokesčio vidurkis daugiau nei 4 kartus mažesnis už gydytojų.

„Įstaigų vadovų darbo užmokesčio didinimo galimybės tiesioginis susiejimas su gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčio didinimu skatins naudoti pažangesnius vadybos metodus bei motyvuos didinti darbuotojų darbo užmokestį. Be to, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio didinimas mažins socialinę atskirtį bei korupcijos apraiškas sveikatos priežiūros srityje“, – aiškinamajame rašte tvirtina iniciatoriai.

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos vadovė Danutė Margelienė sako, jog kol kas anksti vertinti, ar tokios pataisos pagerintų medicinos personalo padėtį, kurią sako esant tragišką.

„Sunku prognozuoti, kas būtų, jeigu būtų, bet kažką taisyti reikia, nes, mūsų organizacijos duomenimis, slaugytojų darbo užmokestis kyla labai mažai kur ir mažu procentu, labai maža dalis įstaigų didina, reikia aukščiausiu lygiu poveikio priemonių įstaigos vadovų atžvilgiu“, – BNS sakė D.Margelienė.

Anot jos, slaugytojai tik universitetinėse ligoninėse gali tikėtis apie 700 eurų iki mokesčių, o rajonuose atlyginimas siekia apie minimumą. „ Tai labai liūdna situacija, kai kvalifikuoti specialistai, žmonės baigę kolegijas, universitetus, gauna minimumą“, – sakė slaugytojų atstovė.


Šiame straipsnyje: Ligoninėsmedicinaatlyginimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne visur blogai

Ne visur blogai portretas
Labai geri slaugytojų atlyginimai AB ortopedijos technikos stacionare..Ir valdžia gera.Sėkmės darbe.

S

S portretas
Ne tik ligoninių vadovų, bet visų vadovų įskaitant seimo narius atlyginimas turi priklausyti nuo jų pavaldinių gaunamo vidurkio. Seimo ir vyriausybės nariams dar reikėtų įvesti mažinantį koeficienta priklausantį nuo emigracijos masto.

Anonimas

Anonimas portretas
ne su slaugytoju o ju padejeju.ot buyu vsmagu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių