Siūlo gerokai padidinti bazinį dydį biudžetininkų algoms skaičiuoti

Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas siūlo gerokai padidinti bazinį dydį, nuo kurio priklauso politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų algos.

Dabar bazinis dydis siekia 130,5 euro. Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas siūlo nuo kitų metų jį padidinti iki 142 eurų.

Projekto aiškinamajame rašte A.Sysas teigia, kad tam papildomai reikėtų 210 mln. eurų iš valstybės biudžeto.

Politikas savo iniciatyvą argumentuoja tuo, kad nuo ekonominės krizės pradžios 2009 metais viešajame sektoriuje darbo užmokestis yra įšaldytas, nors „Lietuvos mikroekonominiai rodikliai seniai viršijo visus prieškrizinius rodiklius“.

„Euro įvedimas, kasmetinių prekių ir paslaugų kainų augimas sumažino 300 tūkst. darbuotojų, dirbančių biudžetiniame sektoriuje, realias pajamas ir gyvenimo kokybę“, – tvirtino A.Sysas.

Rugpjūčio viduryje opozicinių konservatorių atstovas Seime Arvydas Anušauskas taip pat registravo siūlymą padidinti bazinį dydį, tačiau jo siūlymas kuklesnis. Jis siūlo kitąmet naudoti 133 eurų dydį. Konservatoriaus teigimu, tokiu būdu pareiginės algos bazinis dydis būtų bent jau priartintas prie iki krizės buvusio lygio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dar anksčiau pasiūlė didinti šį dydį iki 132 eurų, tačiau Vyriausybė šio klausimo svarstymą yra atidėjusi iki rudens.

Bazinis dydis biudžetininkų algoms skaičiuoti nekeistas nuo 2009 metų, kai Lietuvą krėtė ekonominė krizė. Iki tol jis siekė 141,9 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
''pROTO BOKŠTAS'' žino ką daro , ženkliai padidėtų ir seimūnų mažos algos,jam paskutinė kadencija,nes visai suvaikėjas.

Anonimas

Anonimas portretas
SNEKUCIO ALU GERIA JAU NUO VAIKYSTES. KIEK PRISNEKEJO TIEK NEPADARE IR NE DAUGIAU

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl mums taip sunku gyventi šiandieninėje Lietuvoje? Nes mums nepavyksta prisitaikyti prie šiuolaikinės, naujovių pagrindu klestinčios, ekonomikos. Kokia gi yra šiuolaikinė ekonomika? Tai parodo Amerikos kompanijos, kurių sekmės pagrindu yra derinys iš puikių mokslinių tyrimų universitetų, riziką aukštai vertinančios bei skatinančios verslo kultūros, pavydėtinai gerai išvystyto inovacijų siekiančio įstatinio kapitalo rinkinio ir patikimos verslo bei sutarčių teisės. Supaprastinam, ko reikia: - gerų universitetų, - polinkio rizikuoti, - pinigų naujovėms, - gerų įstatymų ir efektyvių bei kyšiams atsparių teismų. Lietuvoje nėra nė vieno iš šių, naujovių pagrindu klestinčios, ekonomikos elementų. Kai pradedi ieškoti, tai randi, kad Lietuvoje visur sėdi kūmai ir giminės bei dalinasi mūsų pinigus. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių