Siūlo eiles pas medikus mažinti ne baudomis, o paskatinimu

  • Teksto dydis:

Seimo nariai konservatoriai Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas siūlo ne baudimais, o skatinimu gydymo įstaigas motyvuoti mažinti pacientų patekimo pas gydytojus eiles.

Jie parengė ir Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo skatinimą numatančias Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas.

Siūloma nustatyti, kad teritorinė ligonių kasa, nustačiusi, jog pacientams sveikatos priežiūros paslaugos suteiktos nepraleidus įstatymu nurodytų terminų, asmens sveikatos priežiūros paslaugų suteikimo išlaidų apmokėjimas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų būtų didinamas iki 5 procentų.

„Tokiu atveju asmens sveikatos priežiūros įstaiga būtų pati suinteresuota ir motyvuota suteikti paslaugas laiku, laikantis visų įstatyme numatytų terminų“,  – teigia projekto autoriai.

Sausį turi įsigalioti prezidentės teiktos ir Seimo pernai birželį priimtos įstatymo pataisos, kad gydymo paslaugas suteikti vėluojančioms įstaigoms už jas bus apmokama mažesniu tarifu.

Nustatyta, kad susirgus staiga pirminė ambulatorinė sveikatos priežiūros paslauga turi būti suteikta ne vėliau kaip per 24 valandas, nesant ūmaus susirgimo – ne vėliau kaip per septynias kalendorines dienas. Gydytojas specialistas ligonį privalės priimti per 30 dienų, brangūs tyrimai turės būti atlikti taip pat ne vėliau kaip per mėnesį, o planinė operacija – per 60 dienų.

Teritorinė ligonių kasa, nustačiusi, kad pavėluota iki dešimt dienų, apmokėjimą turėtų mažinti 20 proc., praleidus terminą nuo 11 iki 20 dienų – 30 proc., o 21 ir daugiau dienų – 50 procentų.

Prieš šį įstatymą sukilo medikų bendruomenė. Gydytojai tvirtina ir taip dirbantys didžiuliu krūviu už mažą atlygį. Sekmadienį parengta internetinė peticija, kuria ne tik reikalaujama atšaukti minėtų įstatymo pataisų įsigaliojimą, bet ir didinti darbo užmokestį.

Konservatoriais M. Majauskas ir I. Šimonytė siūlo, kad minėtų sankcijų įvedimas būtų atidėtas dvejiems metams, iki 2020 metų sausio 1 dienos. Manoma, kad tokio laiko užtektų gydymo įstaigos administracijai priimti reikiamus sprendimus eilėms pas gydytojus sutrumpinti.

„Sveikatos apsaugos sistemai skiriamas finansavimas yra nepakankamas pritraukti ir motyvuoti gydytojus dirbti sudėtingą ir svarbų visuomenei darbą. Tuo pačiu nepagrįstai ribojamas sveikatos apsaugos paslaugų apmokėjimas nesudaro galimybių sveikatos priežiūros įstaigoms darbą organizuoti efektyviau ir teikti paslaugas nepraleidžiant terminų. Dėl to susidaro pacientų eilės. Finansiškai paskatindami pacientų eiles sumažinusias įstaigas sudarytume sąlygas gyventojams ne tik laiku patekti pas specialistą, bet ir dar vieną galimybę didinti gerai dirbančių medikų, pas kuriuos paprastai ir susidaro didelės pacientų eilės, atlyginimus“, – įsitikinęs M. Majauskas.

Apie gerai dirbančių gydymo įstaigų skatinimą yra užsiminęs ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Sakykim Jums reikia kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso duomenų t.y. tyrimo.Prižiūrintis daktarėlis už kiekvieną neįskatinį pacientą pasiima ar pavagia iš kasų 50 eurų. Ir per dieną taip kelis kartus.Koks skatinimas čia gali padėti.

Kaunietis

Kaunietis  portretas
kodel dar to nebuvo daroma valdant soc demams. Kai atejo valstieciai sis klausimas labai vcie6inimas. Juk ne vien gydytoju algos mazos, ta pati gauna ir valstybes karjeros tarnautoijai, kurie dirba taip pat atsakinga ir ne ka lengvesni darba, o ju algos nuo Kubiliaus laiko sumazinimo taip ir nebuvo keliamos. Tada sulils ne tik gydytojai bet ir kitu valstybes islaikomų istaiogų darbuotojai, kuriu algos irgo yra mazo0s lyginant su Europos sajunga.

RAMUTĖ

RAMUTĖ portretas
Kodėl 27 metus vengiama nustatyti medikams darbo krūvį?????
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių