A. Širinskienė: komiteto padaryta pertrauka išvadų dėl LRT nesustabdys

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) padaryta pertrauka dėl Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) veiklos tyrimo išvadų jų svarstymo nesustabdys.

„Iš esmės, pagal Seimo statutą, padaryta pertrauka nesustabdo, nes nėra imperatyvo laukti papildomų komitetų išvadų, ypač, kai yra skubos tvarka. Nutarimai skubos tvarka pagal Statutą svarstomi su 24 valandų taisykle“, – BNS sakė TTK pirmininkė A. Širinkienė.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas nutarimo projektą dėl Seimo komisijos atlikto LRT veiklos tyrimo planuoja apsvarstyti ketvirtadienį.

„Jie (ŽTK – BNS) pareigos neatliko, mes svarstysime“, – teigė A. Širinskienė.

Seimo statutas numato, kad nutarimų projektai svarstomi skubos tvarka. Seimo pirmininko siūlymu, pritarus Seimui, jie gali būti svarstomi ypatingos skubos tvarka, tačiau Viktoro Pranckiečio siūlymui išvadas dėl LRT apsvarstyti su ypatinga skuba parlamentarai nepritarė.

Žmogaus teisių komitetas trečiadienį svarstydamas minėtą išvadą padarė pertrauką, atsižvelgdamas, kad dėl paties tyrimo yra kreiptasi į Konstitucinį Teismą.

Komitetas pranešė darantis svarstyme pertrauką iki bus priimtas Konstitucinio Teismo sprendimas. „Taip komitetas siekia tikrumo dėl konstitucinių vertybių apsaugos ir nacionalinio transliuotojo nepriklausomumo išlaikymo“, – teigiama pranešime.

Sulaukti Konstitucinio Teismo išvados Seimo TTK siūlė ir nutarimo projektą dėl LRT šia savaitę apsvarstęs Audito komitetas.

Pagal Seimo statutą, „nagrinėjant įstatymo projektą, Seimo paskirtas papildomas komitetas savo išvadas turi pateikti Seimo paskirtam pagrindiniam komitetui ir Seimui“. Situacija dėl svarstymo pagrindiniame komitete, jei nėra papildomo komiteto išvados, neapibrėžta.

Seimo komisijos išvadose siūloma steigti naują LRT valdymo organą – valdybą. Kartu siūloma koreguoti LRT tarybos narių skyrimo tvarką, susiejant su skiriančiosios institucijos kadencija, trumpinti tarybos narių kadenciją.

LRT vadovybė nuogąstauja, kad tokie pakeitimai kelia grėsmę LRT nepriklausomumui.

Išvadose minimi ir viešųjų pirkimų pažeidimai, padaryti prie ankstesnės vadovybės. Konstatuota, kad Viešųjų pirkimų tarnyba nuo 2005 metų sistemingai fiksavo pažeidimus, bet nėra duomenų, kad tuometine LRT vadovybė būtų ėmusis priemonių užkirsti jiems kelią.

Seimas gruodžio pabaigoje sudarė komisiją LRT finansams tirti. Jai pavesta nustatyti, ar LRT iš prodiuserių perkamos paslaugos atitinka rinkos kainas, išnagrinėti LRT pirkimus, vadovybės struktūrą, jos atitikimą europinei praktikai ir t. t.

Tyrimo kritikai šios komisijos sudarymą vadina spaudimu žiniasklaidai, opozicija dėl komisijos sudarymo kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

Seimo tyrimo metu pasikeitė LRT vadovybė. Pasibaigus ankstesnio LRT vadovo Audriaus Siaurusevičiaus antrajai kadencijai, generaline direktore kovo mėnesį išrinkta Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne politikei

ne politikei  portretas
manau premjeras labai gerai daro , kad į komandą renkasi gerai žinomus žmones, nes žino jų kompetenciją ------- Ir dėl tų kompetencijų, kurių reikėjo, jie yra ir pakviesti. YPAČ KALBANT APIE POLITINIO IR ASMENINIO PASITIKĖJIMO PAREIGŪNUS "– teigia S. Skvernelis.------- P.S. Tikiuosi nereikia aiškinti kas yra politinio ir asmeninio pasitikėjimo pareigūnai ? Todėl komisijų dėl jų įdarbinimo ir nereikia :) Pradėkime galvoti ir suvokti kada mus ima "kiršinti ir kvailinti nepriklausomi " :)))

ne politike tik nuomone tokia.

ne politike tik nuomone tokia. portretas
O kodel nesvarsto Sirinskiene,kad Skvernelis aplink save apsistate policininkais ir be jokio konkurso susikviete savo draugus.Ar tai kas vieniem galima,o kiti kritikuojami.Sirinskiene manau lazda turi du galus ,kad nebutu kaip Venskienei.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių