Šimtai valstybės ir savivaldybių valdomų viešųjų įstaigų – be kontrolės

  • Teksto dydis:

Valstybė, be savo valdomų įmonių, dar turi šimtus viešųjų įstaigų (VšĮ) - jų veikla beveik nekontroliuojama, niekas neanalizuoja jų veiklos rezultatų, o kai kuriais atvejais valstybė netgi neturi lemiamos sprendimo teisės.

Tačiau šios įstaigos kainuoja biudžetui, vykdo ir komercinę veiklą, o visuomenei sukuriama vertė – abejotina, rašo portalas 15min.lt.

Valstybinio audito metu surinktais duomenimis, pernai valstybės institucijoms – ministerijoms ir jų departamentams – iš viso priklausė 131 viešosios įstaigos dalininko balsas, iš jų 92-ių įstaigų visuotiniame dalininkų susirinkime turėjo balsų daugumą, todėl galėjo daryti įtaką įstaigų veiklai. Dar net 548 viešąsias įstaigas valdė savivaldybės – 177 iš jų sprendimo teisė priklauso kitiems dalininkams. Tad kone 7 proc. visų šalyje įkurtų viešųjų įstaigų visiškai ar bent iš dalies priklauso valstybei.

Tačiau, kaip rašo 15min.lt, nė viena valstybės institucija neseka ir neanalizuoja, kiek ir kokių viešųjų įstaigų valstybė valdo, kokie jų veiklos rezultatai, kokio turto jos turi ir ar apskritai jis efektyviai panaudojamas.

Valstybės kontrolė dar pavasarį pažėrė karčių išvadų, kad valstybės viešosios įstaigos kuriamos siekiant suinteresuotiems asmenims gauti finansavimą, turtą ar kitų lengvatų, už kontrolę atsakingų nėra, valdymas neskaidrus ir neefektyvus. Valstybė steigti viešąsias įstaigas gali neribotai, tačiau po to pasitraukti iš tokių įstaigų valstybei būna sunku. Pavyzdžiui, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras – viena iš viešųjų įstaigų (VšĮ), kur valstybė yra tik viena iš dalininkių ir negali sprendimų priimti vienašališkai.

15min.lt rašė ir apie kitą valstybės VšĮ, Žirmūnų darbo rinkos mokymo centrą, kuris turimas patalpas prestižinėje vietoje nuomoja pusvelčiui, laiko sukaupęs per tris milijonus eurų. Vyriausybė žada, kad viešųjų įstaigų poreikis bus peržiūrėtas.

Ministerijų ir jų departamentų pateiktais duomenimis, 2015 metais į valstybės VšĮ buvo investuota apie 125 mln. eurų, iš jų 121 mln. eurų – turtu, o 4 mln. eurų – dalininko piniginiais įnašais. Tačiau tai niekaip neatspindi, kiek finansavimo kasmet šios įstaigos gauna kitais būdais, kiek efektyviai pinigai panaudojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VSI

VSI portretas
valdininku susikurtos lesyklos ,del to ir nekontroliuojamos. Butina tuoj pat reikala tvarkyti seime ,kad sustabdyt turto ir lesu grobstyma.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių