Pirmininkė dalį biuletenių parsinešė namo

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl rinkimų dokumentų pagrobimo. Šilutės rajono Saugų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkės namuose atlikta krata.

Ieškojo policija

Šilutės rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Eugenijus Judeikis patvirtino, kad antradienį perskaičiuoti Saugų apylinkėje balsavusių rinkėjų biuleteniai.

"Šita apylinkė ilgiausiai dirbo, iki pusės šešių, negebėjo suskaičiuoti, ir vienos kandidatės buvo oficialus raštiškas prašymas perskaičiuoti", – sakė jis.

Mat Saugų rinkimų komisijai atsiuntus savo rezultatus, paaiškėjo, jog Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė į tarybos narius Lijana Jagintavičienė nebepateko į savivaldybės tarybą.

Komisijos vadovas patvirtino, kad, ėmus perskaičiuoti biuletenius, maišuose nerasta biuletenių su balsais už kandidatų sąrašus, buvo tik mero rinkimų biuleteniai.

Paaiškėjo, kad trūkstami dokumentai yra komisijos pirmininkės namuose.

Pasigesta ir negaliojančiais pripažintų biuletenių. Pasak E.Judeikio, vėliau atsirado ir jie.

"Perskaičiavimas rezultatų nepakeitė, jie buvo neesminiai. Netikslumų buvo, bet jie tikrai nėra esminiai", – tikino Šilutės rinkimų apygardos komisijos vadovas.

Pranešama, jog kol kas įtarimai niekam nepareikšti, aplinkybės dar tikslinamos.

Pakartotinio balsavimo nebus

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė trečiadienį patvirtino žinanti situaciją Šilutės rajone.

Anot jos, prieš tvirtindami rinkimų rezultatus VRK nariai turės nuspręsti, ar naikinti balsavimo rezultatus Saugų apylinkėje, ar ne.

"Dėl šios rinkimų apylinkės reikės spręsti, diskutuoti su nariais, ar įskaitome tuos rinkimų rezultatus, ar yra požymių, kad kas nors galėjo ten klastoti, keisti ką nors, ar nėra. Tokių situacijų labai retai pasitaiko", – tvirtino L.Matjošaitytė.

"Klausimas, kodėl taip atsitiko, ar dėl pirmininko nuovargio, ar dėl ko. Bet pamiršti pristatyti rinkimų biuletenius – netoleruotinas dalykas", – pabrėžė VRK pirmininkė.

Anot jos, nusprendus panaikinti rinkimų rezultatus Saugų apylinkėje, pakartotinis balsavimas ten nebūtų rengiamas, tiesiog šios apylinkės rinkėjų balsai nebūtų įskaičiuoti.

L.Matjošaitytės teigimu, vargu ar galima svarstyti apie rinkimų rezultatų naikinimą visame Šilutės rajone, nes kitose šio rajono rinkimų apylinkėse pažeidimų nenustatyta.

Maišuose – šiukšlės?

Pirminiais VRK duomenimis, Saugose daugiausia – 155 – balsų gavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai, už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą balsavo 103 rinkėjai, visuomeninis rinkimų komitetas "Už žmonių valdžią" sulaukė 79 rinkėjų palaikymo, partija "Tvarka ir teisingumas" – 74, Socialdemokratų partija – 47, kitos partijos surinko mažiau balsų.

Viešoje erdvėje šilutiškiai jau diskutuoja apie vienos šio įvykio liudininkės pastebėjimus.

Esą rinkimų naktį balsai Saugose buvo skaičiuojami nepateisinamai ilgai – nuo kovo 3 d. 20 val. iki kovo 4 d. 5.30 val., kai kitose apylinkėse, kuriose rinkėjų skaičius buvo gerokai didesnis, su darbu buvo susitvarkyta kur kas sparčiau.

Po reikalavimo perskaičiuoti biuletenius liudininkai išvydo, esą užplombuoti maišai su balsavimo biuleteniais faktiškai buvo tušti.

"Viename jų buvo sudėtos šiukšlės – rinkėjų pažymėjimai, likę nepanaudoti biuleteniai, o kitame buvo labai įdomus vaizdas – ten tik merų rinkimų biuleteniai, o tų, kuriuose balsuojama už sąrašą, net nebuvo. Apygardos pirmininkas tuoj pat skambino Saugų apylinkės pirmininkei. Ši pasakė, kad viskas maišuose, tačiau vėliau paskambinus sužinota informacija pribloškė – trūkstami biuleteniai buvo jos namuose. Netrukus juos pati ir atvežė", – socialiniame tinkle pasakojo įvykio liudininkė L.Jagintavičienė.

Esą vokas, kuriame buvo sudėti dokumentai, buvo pažeistas – ten lengvai buvo galima įdėti dokumentą ir jį išimti.

Apygardos atstovams perskaičiavus biuletenius, kiekviename sąraše buvo aptikta nežymių korekcijų – vieniems kandidatams buvo balsų priskaičiuota daugiau, iš kitų buvo atimta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kur TIKRIEJI kauniečių biuleteniai paslėpti?..

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Įprotis viskà tempti namo

Bardakas

Bardakas portretas
Žinokit , seniai nestebina.Visur bardakas.Ką nori tą ir daro.Pasidaro savo naudai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių