Siekiant skaidrumo socialdemokratai siūlo viešinti daugiau dokumentų

  • Teksto dydis:

Valdantieji socialdemokratai siūlo viešinti daugiau dokumentų iš Seimo, taip pat įpareigoti Etikos ir procedūrų komisiją stebėti, kaip parlamentarai vykdo prievolę vengti interesų konflikto.

Pasak teisingumo ministro socialdemokrato Juozo Bernatonio, šios Seimo statuto pataisos teikiamos pagal Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupės (GRECO) rekomendacijas Lietuvai.

„Šios pataisos padidins Seimo narių veiklos viešumą, skaidrumą, jos atitinka GRECO  rekomendacijas, kurios buvo išsakytos išanalizavus Seimo veiklą. Visų pirma, kad būtų privalomai skelbiami ne tik komitetų posėdžių darbotvarkės, bet ir sprendimų bei išvadų projektai, kiti dokumentai, kadangi šiuo metu veikla komitetuose, GRECO manymu, nepakankamai viešinama, nepakankamai skaidri ir nepakankamai prieinama mūsų piliečiams“, – spaudos konferencijoje Seime sakė J.Bernatonis.

„Iš tos pačios srities kita pataisa – kad būtų komitetų ir komisijų posėdžių protokolai, išskyrus uždarus posėdžius, skelbiami Seimo interneto svetainėje. (...) Atsidarykite tinklalapį, pamatysite, kad daugelio komitetų protokolai tik pernai metų, užpernai metų, praradę visiškai aktualumą, o tuomet, kai priimti aktualūs sprendimai, kurie gali sukelti vieną ar kitą diskusiją, nėra paprasčiausiai paskelbti“, – pridūrė ministras.

Kita Seimo statuto pataisų grupė susijusi su Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) veikla – siūloma komisiją įpareigoti ne tik kontroliuoti Seimo narių privačių interesų deklaracijų pateikimą, bet ir vykdyti stebėseną, kaip laikomasi įstatymo dėl Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje nuostatų.

„Kitas blokas pasiūlymų – dėl Etikos ir procedūrų komisijos įgaliojimų. Šiuo metu EPK prižiūri tik, ar Seimo nariai laiku ir tinkamai pateikia privačių interesų deklaracijas ir jas saugo, tačiau nežiūri, kaip derinami privatūs ir viešieji interesai, todėl šia nuostata papildoma. Taip pat papildoma nuostata didinti Seimo narių informuotumą apie atsparumą korupcijai, konsultuoti, įskaitant ir konfidencialų konsultavimą, Seimo narius su parlamentine veikla susijusiais etikos klausimais“, – sakė J.Bernatonis.

Šias pataisas teikia teisingumo ministras J.Bernatonis bei jo frakcijos kolegos Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojas Edmundas Jonyla ir Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Darius Petrošius. Socialdemokratai sako, jog pataisas teikia reaguodami į pastaruosius korupcinius skandalus Seime.

J.Bernatonis kartu tvirtina, jog dar pernai Tarpžinybinė komisija kovai su korupcija kreipėsi į Seimo valdybą dėl GRECO rekomendacijų įgyvendinimo, bet sako aktyvių veiksmų nebuvus imtasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių