Šiaulių mero komanda rengia apkaltą keturiems tarybos nariams

Politinė krizė Šiaulių miesto savivaldybėje pereina į kitą etapą – mero Artūro Visocko komanda rengia apkaltą keturiems tarybos nariams.

Surinkti būtini trečdalio – 11-os – tarybos narių parašai dėl Justino Sartausko, Denio Michalenko, Aurimo Lanko ir Alfredo Lankausko įgaliojimų nutraukimo prieš laiką.

Socialdemokratas, judėjimo „Už Šiaulius“, liberalas ir „tvarkietis“ kaltinami sulaužę priesaiką. Pasak iniciatorių, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos darbas tapo nebeįmanomas dėl grupės tarybos narių destruktyvios veiklos sabotuojant tarybos posėdžius. Rašte pateikiami faktai, kai minėti politikai sugriovė kvorumą ir reikėjo nutraukti tarybos posėdžius nepriėmus sprendimų.

„(...) pasiskelbusios daugumos tarybos narių grupė sabotuoja Šiaulių miesto savivaldybės veiklą ir tokiu būdu faktiškai atsisako vietos savivaldos įstatyme nustatytų pareigų, o tuo pačiu laužo tarybos nario priesaika prisiimtus įsipareigojimus“, – teigiama dokumente.

Anot jo, J.Sartausko, D.Michailenko, A.Lanko ir A.Lankausko „tyčinis posėdžių žlugdymas, kitų asmenų kurstymas, skatinimas ir organizavimas vykdyti destruktyvią veiklą laikytinas ne tik formaliu Vietos savivaldos įstatymo 23 str. 1 p. nevykdymu, bet ir šiurkščiu įstatyme nustatytos pareigos pažeidimu“ – atsisakymu vykdyti savivaldybės tarybos nario funkcijas piktnaudžiaujant asmeniniais interesais. Atsižvelgus į tokio elgesio pobūdį, atlikimo aplinkybes, sistemingumą, jį siūloma laikyti priesaikos sulaužymu.

Pasak Šiaulių vicemero Domo Griškevičiaus, teikimas dėl minėtų Šiaulių politikų apkaltos parengtas remiantis miestiečių iniciatyva.

„Šitas teikimas išaugo iš žmonių parašų: 70 žmonių pasirašė ir prašo daryti kažką. Tai tas kažkas ir yra daroma“, – ketvirtadienį per tarybos posėdį paskelbė savivaldybės meras A.Visockas.

D.Griškevičiaus teigimu, kovo 2 dieną savivaldybės taryba turėtų svarstyti šį teikimą ir pradėti procedūrą.

„Tvarkietis“ A.Lankauskas tokį mero ir jo rėmėjų elgesį vadina agonija. Politiko teigimu, naujoji dauguma planuoja rengti savo teikimą atstatydinti patį merą.

„Dauguma žada savo ruožtu rengti mero atstatydinimą. Jis nesuvokia, kad prarado politinę valdžią, griebiasi šiaudo ir bando neutralizuoti šitą. Dėl to sakau, kad tai yra agonija“, – penktadienį BNS sakė A.Lankauskas.

Politinė krizė Šiauliuose vyksta nuo rudens, kai A.Visockas prarado daugumą balsų taryboje. Šiuo metu ją sudaro 16 tarybos narių iš judėjimo „Už Šiaulius“, socialdemokratų, liberalų ir „Teisingumo“ frakcijų. Taryboje yra 31 narys.

A.Lankauskas vylėsi, kad kovo 2 dieną Šiaulių miesto savivaldybės taryba nepritars mero teikimui pradėti procedūrą dėl keturių tarybos narių įgaliojimų nutraukimo.

„Kam čia žaisti tuos kvailus žaidimus, šaudyti merui tuščiais šoviniais? Jis net to nesusigaudo“, – tvirtino politikas.

Jis atmetė kaltinimus priesaikos sulaužymu.

„Čia yra ne priesaikos laužymas, čia mano konstitucinė teisė balsuoti taip, kaip noriu. Balsuoju „už“, balsuoju „prieš“ arba išvis nebalsuoju tuo klausimu. Ir jokio priesaikos sulaužymo nėra. Čia išsigalvojimas ir paprasčiausias šmeižtas“, – BNS sakė A.Lankauskas.

Politikas tvirtino, kad jam kerštaujama, nes nesutiko pasitraukti iš merui oponuojančios daugumos.

„Šmeižtas už tai, kad nesutikau išduoti tos naujosios daugumos ir pereiti į jo pusę. Prieš tris savaites aš juk buvau geriausias vicemeras, jo akimis žiūrint. Aš buvau kviečiamas jo pavaduotoju dirbti. Jis man du sykius siūlė, o dabar pasidariau didžiausiu priešu ir dar tris prijungė“, – teigė „tvarkietis“.

Balsų persvarą taryboje turintys Šiaulių politikai yra parengę kreipimąsi į prezidentę, premjerą, Seimo pirmininką. Jie nori atkreipti dėmesį į Vietos savivaldos įstatymo trūkumus, kai nėra išspręsta situacija, kaip dirbti tarybai, merui neturint jos daugumos palaikymo.

„Mes norime, kad šalies valdžia suprastų Savivaldos įstatymo netobulumą. Dabar Savivaldos įstatymo dvasia yra tokia – ateina gražus meras, prie jo prisijungia šauni kompanija, ir visi dirba daugumoje. Ir nė vienas įstatymo straipsnis ar punktas nenumatė to atvejo, kai meras turi mažą politinį palaikymą. Susidarė patinė situacijai, kai merui suteiktos teisės ignoruoti visą miesto tarybą“, – teigė A.Lankauskas.

Šį šiauliečių kreipimąsi išprovokavo daugumos valia atleisto vicemero Domo Griškevičiaus grąžinimas į pareigas, teisme sudarius taikos sutartį.

„Meras šiuo atveju pamynė pagrindinius demokratijos principus, pamynė daugumos teisę ir pamynė išimtinę tarybos teisę. Įstatyme yra parašyta: išimtinė tarybos teisė – skirti ir atleisti mero pavaduotojus, administracijos direktorių ir pan. Jis mano, kad Šiauliai – tai aš“, – piktinosi „tvarkietis“.

Vietos savivaldos įstatymas numato, kad savivaldybės tarybos nario įgaliojimus nutraukti galima dėl priesaikos sulaužymo arba įstatymuose nustatytų įgaliojimų nevykdymo. Teikimą tarybai pradėti įgaliojimų netekimo procedūrą turi teisę ne mažiau kaip trečdalis tarybos narių.

Gavusi tokį teikimą savivaldybės taryba kitame posėdyje, bet ne vėliau kaip per mėnesį turi sudaryti komisiją pateiktiems faktams ištirti ir nustatyti terminą, iki kada ji pateiks išvadą. Jeigu komisija nutaria, kad nėra pagrindo naikinti tarybos nario įgaliojimų, procesas tuo ir baigiasi. Jeigu vis dėlto pagrindas apkaltai įžvelgiamas, privalu kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis įvertintų, ar tarybos narys sulaužė priesaiką nevykdė įstatymuose nustatytų įgaliojimų.

Jeigu ir teismas patvirtina, kad priesaika buvo sulaužyta ar nevykdyti įgaliojimai, savivaldybės taryba trijų penktadalių balsų dauguma priima sprendimą, kad tas tarybos narys neteko savo įgaliojimų. Jeigu neužtenka balsų tokiam sprendimui, tarybos narys gali toliau eiti pareigas.

Be to, kitą savaitę Šiauliams vėl bus priminta apie tiesioginio valdymo įvedimo grėsmę. Šį ketvirtadienį nepaskyrus naujo administracijos direktoriaus, kovo 3 dieną sueis dviejų mėnesių terminas, kai miestas neturi nuolatinio administracijos vadovo.

Tiesioginio valdymo įstatymas numato, kad du mėnesius nepaskyrus vicemero ar administracijos vadovų savivaldybėje gali būti įvedamas tiesioginis valdymas. Sprendimą dėl tiesioginio valdymo, kuris gali trukti iki pusmečio, priima Seimas, jis taip pat nustato naujų rinkimų į savivaldybės tarybą datą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janina

Janina portretas
Man meras atrodo jaunas,padorus,o tiems tvarkiečiams matomai padorus meras stoja skersai kelio,todėl ir daro daryti chaosą

tai

tai portretas
tapo iprasta biurokratu /kova/ tarpusavy ir kazin kokio /sventumo/ priekabiautojai? ir ko gero tai buvusiu komunistu palikuonys juk ir stalinas /savus/ komunistus saude ogi cia /demokratija/ ir niekas nesaudo o patys nusisauna pigu ir ekonomiska?....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių