Šiauliams gresia tiesioginis valdymas

Šiauliams neišsirinkus vadovybės, po savaitės galėtų būti pradėtos procedūros dėl tiesioginio miesto valdymo, penktadienį pareiškė Vyriausybės atstovė Šiaulių apskrityje Asta Jasiūnienė.

„Norėčiau apeliuoti į jūsų brandumą ir pakviesti susitelkti, išgirsti vieniems kitus, kadangi šiuo metu jau man visai netoli skamba laikino tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje varpai“, – savivaldybės tarybos posėdyje kalbėjo Vyriausybės atstovė.

„Turiu informuoti, kad vasario 19-a yra sekmadienis, vadinasi, penktadienį Vyriausybės atstovas teiks reikalavimą Šiaulių miesto tarybai, kad turite išsirinkti šiuos pareigūnus, bet taip pat teiks informaciją Vyriausybei, kad susidaro prielaidos Šiaulių miesto savivaldybėje (...) dėl tiesioginio valdymo procedūros pradėjimo“, – sakė ji.

Klausimai dėl vadovybės – posėdžio pabaigoje

Penktadienio posėdyje teikiami klausimai dėl vicemero ir administracijos direktoriaus skyrimo. Jie turėjo būti svarstomi posėdžio pradžioje, tačiau Socialdemokratų partijos frakcijos siūlymu abu klausimai perkelti į posėdžio pabaigą.

Jau anksčiau svarstant su pareigybėmis susijusius klausimus posėdį yra tekę nutraukti jį palikus daliai tarybos narių. Tai įvyko ir vasario pradžioje, kai posėdžių salę paliko 16 merui Artūrui Visockui oponuojančią valdančiąją daugumą sudariusių tarybos narių.

„Prieš priimant sprendimą reikia truputį išmanyti matematiką. Tiems, kas neišmano, galiu pasakyti tik tiek: jeigu jūs ateinate į parduotuvę ir norite apsipirkti už 16 eurų, o turite tik 15, prisidėję į krepšį ir atėję prie kasos, padavę 15 eurų – jums tikrai niekas neparduos prekių. Tai ir čia labai elementarus pavyzdys, kad neturėdami 16 balsų, su 15 jūs tikrai nepasitvirtinsite mero pavaduotojo“, – replikavo opozicinei daugumai priklausantis Lietuvos liaudies partijos atstovas taryboje Andrius Šedžius.

Šiauliuose politinė krizė tęsiasi nuo pernai rudens, kai buvo suformuota nauja valdančioji dauguma. Ją sudarė iki tol opozicijoje buvę socialdemokratai, „tvarkiečiai“, „darbiečiai“, judėjimo „Už Šiaulius“ atstovai ir iš buvusios daugumos pasitraukę liberalai. Iš viso – 17 tarybos narių iš 31. Jų reikalavimu iš pareigų atleisti vicemeras  Domas Griškevičius ir administracijos direktorius Eduardas Bivainis.

Po to į Šiaulių mero A.Visocko formuojamą koaliciją perėjus dviem „darbietėms“ meras buvo įgijęs minimalią daugumą taryboje, tačiau vasario pradžioje paaiškėjo, kad šios daugumos nebeliko.

Šįkart į koaliciją susibūrė keturi socialdemokratai, du „tvarkiečiai“, keturi liberalai, du Lietuvos liaudies partijos atstovai ir keturi visuomeninio komiteto „Už Šiaulius“ atstovai.

Dėl nesutarimų suskilo ir iki šiol bendra buvusi Darbo partijos ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija, nes pastaroji nusprendė dėtis prie opozicinės daugumos, o „darbiečiai“ liko mero pusėje.

Penktadienį tarybai teikiama Darbo partijos atstovės Danguolės Martinkienės kandidatūra į vicemeres. Administracijai vadovauti siūlomas teisininkas Arnas Ilgauskas.

Nesutaria, kas turėtų teikti kandidatus

Naujieji valdantieji su meru ir jį palaikančiais tarybos nariais susiginčijo ir svarstydami Šiaulių savivaldybės tarybos reglamentą. Administracijai pateikus variantą, kuriame teisė skirti administracijos vadovus ir savo pavaduotojus numatyta merui, socialdemokratas, buvęs meras Justinas Sartauskas pristatė alternatyvų variantą, kuriame tokia galimybė numatyta daugumai, o ne merui.

Vyriausybės atstovė pastebėjo, kad nė vienas iš pateiktų variantų nėra tinkamas ir pasiūlė per pertrauką susitarti abiejų variantų rengėjams, nes vienu atveju per mažai galių paliekama merui, kitu - valdančiajai daugumai.

„Jūs negalite, kaip suprantu, sueiti, nesusitinkate, nepavyksta jums suderinti šito komitetuose, normalioje veikloje, (...) derinkite šiandien tarybos metu, nes leisiu sau papriekaištauti – patys iki to prisižaidėte“, – kalbėjo A.Jasiūnienė.

Meras A.Visockas jai prieštaravo, teigdamas, kas priimamas svarbus norminis teisės aktas ir pabrėžė, kad J.Sartausko teikiamas variantas sulaukė neigiamos teisininko išvados.

„Buvęs meras puikiausiai žino, kad parengtas dokumentas neatitinka, ir teikia jį jau antrą kartą. (...) Ir, kiek suprantu, ruošiasi balsuoti už dokumentą, kuris neatitinka teisės. Čia yra pasirinkimas, kaip kiekvienas mato pasaulį. Nuo gruodžio 1 dienos šioje salėje pradėjo mažėti teisės. Ir tai yra labai pavojinga“, – kalbėjo meras.

J.Sartauskas atkirto, kad neigiamą išvadą pateikė merui ištikimi teisininkai.

„Raskite daugumos sąvoką savo sprendime. Raskite. Jūs vis dar sakote „taip vadinama dauguma“. Yra reali dauguma, ji įteikta jums viešu pareiškimu!“ – kalbėjo J.Sartauskas.

A.Visockas atkirto, jog įstatymas nenumato, kad dauguma turi būti ir aritmetinė.

Po diskusijos tarybos nariai išėjo pertrauką, po kurios ruošiasi apsispręsti dėl reglamento. Jo nepriėmus, sudėtinga būtų svarstyti ir savivaldybės vadovų skyrimo klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių