A. Šemeta: mačiau, kaip buvo stabdomos A. Abromavičiaus reformos

  • Teksto dydis:

Verslo ombudsmenu Kijeve dirbantis Algirdas Šemeta sako savo akimis stebėjęs, kaip buvo stabdomos kai kurios Ukrainos ekonomikos ministro Aivaro Abromavičiaus siūlytos reformos. Anot A.Šemetos, Ukrainos valstybinėse įmonėse korupcijos „yra per akis“, o politikų siekis pajungti šių įmonių pinigų srautus savo naudai yra tapęs kone taisykle.

Tačiau Ukrainoje dirbantis buvęs Lietuvos finansų ministras, taip pat buvęs eurokomisaras BNS teigė turįs vilties, jog apie pasitraukimą iš Vyriausybės pareiškusio ministro A.Abromavičiaus pertvarkos bus tęsiamos.

„Ministras A.Abromavičius siekė įgyvendinti valstybės kontroliuojamų įmonių reformą, man irgi teko dalyvauti tame procese, nes buvau išrinktas valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų nominavimo komiteto nariu kartu su įvairių tarptautinių institucijų atstovais. Mačiau tą procesą akivaizdžiai, būdavo kartais labai keista matyti įmonę, kurios apyvarta yra šimtai milijonų, o ateina kandidatai, kurių turbūt nelabai priimtum į pačias žemiausiais pareigas įmonėje. Matyt, yra sistemos pasipriešinimas vykdomai reformai“, - dėstė A.Šemeta, kuris vadovauja Ukrainos Vyriausybės, tarptautinių finansinių institucijų, teikiančių paramą Ukrainai, bei verslo organizacijų susitarimu įsteigtai institucijai.

Organizacijos „Transparency International“ ataskaitoje Ukraina yra 130-oji iš 168 šalių ir teritorijų, apžvelgtų 2015 metais pagal korupcijos suvokimo indeksą. A.Šemeta pasakojo, kad apie aukštą korupciją Ukrainoje žino ne tik iš tarptautinių tyrimų, bet ir iš jį pasiekiančių verslininkų skundų.

„Mano užduotis - dirbti su labai konkrečiomis problemomis, kurias verslas kelia, ir praktiškai tai, ką verslas mums pateikia savo skundų pavidalu, daugeliu atveju liudija korupciją. Delsimas, sprendimų nepriėmimas, PVM negrąžinimas - tai yra tiesiog korupcijos apraiškos, su kuriomis tenka dirbti tiesiogiai. Tais atvejais, kai į mus kreipiamasi, mes iš tikrųjų sėkmingai sprendžiame, vien tik per septynis praėjusių metų mėnesius mes verslui sugebėjome grąžinti 2,3 mlrd. grivinų, tai yra beveik 100 mln. eurų. (...) Čia niekam ne paslaptis, kad taip vadinamos jėgos struktūros, daugelis jų darbuotojų yra savotiški verslininkai, kurie išnaudoja baudžiamąją teisę savo asmeniniam pasipelnymui“, - dėstė A.Šemeta.

„Jau kur kur, o valstybės kontroliuojamose įmonėse korupcijos yra per akis. Praktiškai iki šiol buvo įprasta tradicija, kad politikai siekdavo pajungti valstybės kontroliuojamų įmonių pinigų srautus savo naudai, tai buvo vos ne savotiška taisyklė. Ministras, kuris stengėsi pakeisti tą nusistovėjusią praktiką, be abejo, sulaukė milžiniško pasipriešinimo“, - pasakojo jis.

Anot A.Šemetos, kol kas per anksti kalbėti, kaip toliau gali rutuliotis įvykiai, nes nėra aišku, ar lietuvio ministro pasitraukimui iš Vyriausybės pritars parlamentas.

A.Abromavičius apie atsistatydinimą iš Ukrainos ekonominės plėtros ir prekybos ministro posto pareiškė šią savaitę, šį savo žingsnį argumentavęs suaktyvėjusiu pasipriešinimu bet kokioms reformoms šalyje. Jo atsistatydinimas kol kas nėra patenkintas - tam dar turi pritarti parlamentas.

„Prezidentas Petro Porošenka pats paskelbė, kad bet kuriuo atveju ministrų kabinetas turi būti performuotas, bet ministrai reformatoriai turi likti naujajame kabinete. Manau, kad minėdamas reformatorius jis turėjo omenyje A.Abromavičių. Matyt, šiandien būtų per anksti kalbėti, kaip įvykiai rutuliosis toliau (...) Tikiuosi, kad tai paskatins Ukrainą judėti ryžtingai, drąsiai ir tikslingai“, - ketvirtadienio vakarą BNS sakė A.Šemeta.

„Norėtųsi, kad tokie reformatoriai toliau galėtų siekti rezultatų, kurių reikia mums visiems: pačiai Ukrainai, jos žmonėms, tarptautinei bendruomenei, ir visiems, kurie remia Ukrainą“, - teigė jis.

Paklaustas, ar pasitraukimas nėra lengviausiais kelias, A.Šemeta buvo linkęs pateisinti A.Abromavičiaus pareiškimą.

„Jis save pristato kaip technokratą, bet jis turi vertinti padėtį kaip politinė figūra - jeigu jis siekia permainų, bet tos permainos tiesiog nevyksta dėl įvairių galimai korupcinių schemų, tai kas belieka daryti? Jeigu negali pasiekti to, ką esu užsibrėžęs kaip politikas, turi tai aiškiai pasakyti ir priimti sprendimus. Tai ir padarė ministras, manau, tai yra atsakingas žingsnis. Aš manau, tai buvo labai ryžtingas žingsnis, kuris sukrėtė daugelį čia Ukrainoje“, - sakė A.Šemeta, pažymėjęs, kad savo pareiškimu ministras atkreipė ir tarptautinės bendruomenės dėmesį į problemas.

A.Šemetos teigimu, negalima nepastebėti, kad tam tikros reformos Ukrainoje visgi vyksta.

„Negali sakyti, kad nieko nėra daroma. Iš tikrųjų vyksta daug ir gerų reformų, bet visuomenės lūkesčiai yra didesni“, - teigė A.Šemeta.


Šiame straipsnyje: Algirdas ŠemetaAivaras Abromavičiusekonomikos ministraskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Okupacijos laikų liekana Kęstas Br. susirūpino šauktiniais

Okupacijos laikų liekana Kęstas Br. susirūpino šauktiniais portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika“. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių. Nekreipkit dėmesio: šio nukvakusio žmogelio pezėjimas - nevertas jūsų dėmesio.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ruošiamės guldyti galvas už reformas tarp kyšininkų. Kai skaitote šią informaciją, negalvokite apie tai, kad 2015-taisiais valdžia pradėjo privalomąjį jaunų vyrų šaukimą tarnybai armijoje: 2015-aisiais labai suintensyvėjo vyrų emigracija ir labiausiai jaunų, ypač 20-24 metų amžiaus grupės vyrų emigracija (nurodyta čia). O dabar paklauskime Valstybės gynimo tarybą, ką ir nuo ko mes giname, ir kodėl tiems lietuviams šauktiniams, kurie nespėjo pasitraukti, Lietuvos valdžia duoda mažiau mėsos ir mažiau vaisių rūšių, negu pas mus besisvečiuojantiems amerikiečių kariams (nurodyta čia). Nesugebate net vaisių nupirkti jaunimui, kuris rizikuoja gyvybe dėl jūsų beprasmio politinio teatro? Daugiau apie tai: guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika

Pagaliau

Pagaliau portretas
pasirodo, kas yra tie ukrainiečiai. Gaila, kad mūsiškiai taip aklai jais tikėjo. Dar ne to išvysime!!!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių