Į Seimo pirmininkes siūloma vienintelė V. Čmilytė-Nielsen

Į Seimo pirmininko pareigas penktadienį pateikta vienintelė Liberalų sąjūdžio pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kandidatūra.

Ją pristatė liberalas Eugenijus Gentvilas.

V. Čmilytės-Nielsen kandidatūrą parėmė praktiškai visi naujų valdančiųjų – konservatorių, liberalų ir Laisvės partijos – Seimo nariai bei su Darbo partija išrinktas Antanas Guoga.

Kandidatė pabrėžė sutarimą, pagarbą

Sakydama kandidatės kalbą V. Čmilytė-Nielsen akcentavo sutarimą, pagarbą vienas kitam, diskusijų svarbą.

Anot jos, Seimas turi dalyvauti visuose svarbiausiuose valstybės procesuose ir rodyti lyderystę.

„Seimas negali nusišalinti, arba, kaip dabar sakome, saviizoliuotis nuo svarbiausių valstybės klausimų, pavyzdžiui, susijusių su koronavirusu“, – teigė ji.

Kandidatė akcentavo būtinybę užtikrinti kokybišką teisėkūrą.

„Vertinant teisėkūros veiklą reikia prisiminti esminį tikslingumo principą – teisės akto projektas turi būti rengiamas ir priimamas tik tuo atveju, kai užsibrėžto tikslo negalima pasiekti kitais būdais“, – sakė politikė.

Anot jos, individualios teisėkūros iniciatyvos neretai perkrauna Seimo darbotvarkę ne visada tinkamai paruoštais, o kai kada ir vadinamais proginiais projektais. V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad būtina nustatyti aiškius, racionalius kriterijus formuojant Seimo darbotvarkę ir jų laikytis.

Jeigu bus parlamento vadovė, V. Čmilytė-Nielsen žadėjo būti pasiekiama, nedalyvauti užkulisiniuose intrigose.

„Kaip vieną iš fundamentalių šios pareigybės (Seimo pirmininko – BNS) bruožų greta statute minimo Seimo atstovavimo išskirčiau nešališkumą, telkiant bendram darbui tiek parlamentines jėgas, tiek šalies politinę bendruomenę“, – teigė ji.

Kaip vieną pirmųjų Seimo darbų V. Čmilytė-Nielsen minėjo nuotolinio Seimo darbo įteisinimą.

Atsakydama į parlamentaro Vytauto Bako klausimą, kaip derins moralią politiką su faktu, jog yra dėl korupcijos teisiamos partijos lyderė, V. Čmilytė-Nielsen teigė neturinti nieko bendro su kriminaline byla.

„Neturiu jokio asmeninio ryšio su jūsų minima istorija. Esu jau trečia Liberalų sąjūdžio pirmininkė per pastaruosius ketverius metus, o svarbiausia, matyt, kad jau trejuose rinkimuose per kelerius metus rinkėjai yra išsakę pasitikėjimą Liberalų sąjūdžiu ir manimi asmeniškai. Ir tai man yra didžiausias padrąsinimas ir patikinimas, kad šiandien stovėti šioje tribūnoje aš turiu moralinę teisę“, – sakė ji.

Kolegos priminė šachmatininkės titulus

Dėl kandidatės į Seimo pirmininkes kalbėję parlamentarai pabrėžė Liberalų sąjūdžio vadovės diplomatiškumą, dauguma jų priminė V. Čmilytės-Nielsen šachmatų sporte iškovotus titulus.

„Mes, socialdemokratai, iš jūsų tikimės, kad būsite nešališka ir matysite visas frakcijas ir visus Lietuvos žmones“, – sakė opozicijoje esančių Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Opozicinių „valstiečių“ atstovas Stasys Tumėnas teigė, kad kandidatė „turi visas šioms pareigoms reikalingas savybes ir politinio korektiško diskurso gebėjimą, būtiną konsoliduoti politines partijas ir Seimo narius“.

„Politikė-šachmatininkė, gebanti vertinti politinę situaciją ir numatyti galimus ėjimus. Jos kelias į politikos Olimpą buvo ir tebėra nelengvas. Tikiu, kad Viktorijos sėkmingas Seimo pirmininkės darbas paskatins kuo daugiau jaunų Lietuvos žmonių ateiti į politiką“, – sakė S. Tumėnas.

Opozicinės Darbo partijos atstovas Vigilijus Jukna apie Liberalų sąjūdžio vadovę sakė, kad tai „žmogus, kuris jungia, o ne tas, kuris skaldo, tas, kuris girdi ir gali diskutuoti argumentais“.

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė teigė, kad „Viktorija gali padaryti taip, kad Seime mes turėsime ne tik formalias taisykles, bet ir jų laikysimės“.

„Viktorija gali padaryti taip, kad šiame Seime mes turėsime daugiau pagarbos ne tik bendraminčiams, bet ir oponentams“, – sakė A. Armonaitė.

Seimo pirmininkas renkamas per slaptą balsavimą paprasta balsų dauguma.

V. Čmilytė-Nielsen buvo profesionali šachmatininkė, didmeistrė, ilgametė Lietuvos nacionalinės rinktinės narė. Ji iškovojo Europos čempionės (2011), Pasaulio čempionato prizininkės (2006) titulus, yra Pasaulio šachmatų olimpiadų nugalėtoja (2000 ir 2004).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
nupirkit kas nors šampūno šitai kaleuzei, nes atrodo taip, kad varnas eis baydyt

13 dienos pektadienio Seimo krachas

13 dienos pektadienio Seimo krachas portretas
Na Seimas panašu pramuš dugną,paskutiną kadenciją pirmininkavo žemės ūkio akademijos komjaunimo sekretoriu,,dabar ruošiasi teisiamos partijos atstovė,kgb pulkininko dukra.Vienu žodžiu,koncervų kalbos apie skaidrumą,naujus standartus,tai tik pasakos lochams......

Šantaramas

Šantaramas portretas
Buvusį seimo pirmininką Artūrą Paulauską persekiojo dėl tėvo, buvusio KGB karininko, p, Čmilytei tėvas KGB karininkas ne kliūtis tapti seimo pirminije
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių