Seimo „valstiečiai“ jau suka galvą, kas užims R. Karbauskio pareigas

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiui Ramūnui Karbauskiui paskelbus, kad traukiasi iš Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūno ir Kultūros komiteto pirmininko pareigų, frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis sako, kad iki Seimo pavasario sesijos bus apsispręsta, kas užims šias pareigas.

„Aš negaliu pasakyti būsiu ar nebūsiu frakcijos seniūnu. Mūsų partijoje ir frakcijoje yra tam tikros procedūros, jos iki pavasario sesijos arba sesijos pradžioje bus atliktos ir pavasario sesijoje bus aišku, kas bus frakcijos seniūnu. Manau, kad bent 10 frakcijos narių galėtų pretenduoti į seniūno pareigas, aš tiesiog esu gal vienas iš jų. Tikrai nėra nuspręsta. Aš niekad nesiveržiu į jokius postus, jei  frakcija ir partija nuspręs aš atsakomybės nesikratysiu“, – sakė J. Jarutis, pirmadienį žurnalistų paklaustas, ar  galėtų būti naujuoju frakcijos seniūnu.

Pasak jo, partijos lyderio pasitraukimą galima vertinti „kaip šių metų Seimo rinkimų pradžią“.

„Tiesiog sprendimai priimti dėl to, kad partija nori pasiruošti tinkamai ateinantiems rinkimams. (...) Giliau įvertinus, sprendimas ko gero teisingas. Vis tiek jis partijos lyderis, pats stipriausias ir ryškiausias partijos veidas. Jis turi galų gale pradėti formuoti rinkimų štabą, rinkimų programą, įvertinti kaip visuomenė priima tai, ką mes iki šiol nuveikėme“, – taip R. Karbauskio apsisprendimą komentavo  J. Jarutis.

Politikas akcentavo, kad  politinė veikla yra kolektyvinis darbas, ir mitu vadina tai, esą R. Karbauskio sprendimai viską lemia.

„Mes dirbame komandoje. Tam tikri mitai sukurti, nežinau kieno sukurti, kad viską R. Karbauskis sprendžia, viską lemia. Ne, taip nėra, frakcijoje dažnai  būna pakankami daug ginčų, tikrai nėra vienasmeniai sprendimai pono Karbauskio ar kito“, –  sakė J. Jarutis.

Jis nebejoja, kad bus rastas naujas Seimo Kultūros  komiteto pirmininkas.

Manau, kad bent 10 frakcijos narių galėtų pretenduoti į seniūno pareigas.

„Komiteto pirmininką, manau, rasime, tuščia vieta nebūna. Šiame komitete dirba du mūsų atstovai – Robertas Šarknickas ir Stasys Tumėnas, galima ir papildyti komiteto sudėtį“, – svarstė J. Jarutis.

Kaip primena ELTA, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis praėjusį penktadienį paskelbė, kad traukiasi ne tik iš Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūno, bet ir iš Kultūros komiteto pirmininko pareigų.

Komitetus siūlo sujungti

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Bronislovas Matelis siūlo Seimo Kultūros komitetą prijungti prie šiuo metu veikiančio Švietimo ir mokslo komiteto.

Tokią Seimo Statuto pataisą įregistravęs parlamentaras pasiūlymą argumentuoja tuo, kad valstybės kultūros politikoje jokio proveržio neįvyko, profesionalusis menas buvo visiškai pamirštas. Pasak Seimo nario, valstybės švietimo, kultūros ir mokslo politika gali būti gyvybinga, kai visas šias sritis kuruoja vienas komitetas ir jis vykdo vieningą strategiją.

Kaip pastebi B. Matelis, 2016 metų Seimo kadencijos pradžioje Kultūros komitetas buvo įsteigtas siekiant sukurti atskirą poziciją valdančiosios daugumos lyderiui R. Karbauskiui.

Kultūros komitetas neatliko jokių reikšmingų darbų, buvo pasyvus, o jo vadovas nuo kadencijos pradžios neapsilankė nė viename profesionalios kultūros renginyje.

„Jau tuo metu buvo daug abejonių, ar tai pasiteisins, nes valstybės kultūros politikos formavimas, jos puoselėjimas ir įstatymų kūrimas šioje srityje yra sudėtingas, daug įvairių bei skirtingų kompetencijų reikalaujantis procesas“, – sako B. Matelis.

Jo teigimu, po daugiau nei trejų metų galima konstatuoti, kad atskiro Kultūros komiteto sukūrimas buvo klaida. B. Matelio nuomone, komiteto vadovui nepavyko pasiekti reformų šioje srityje proveržio.

„Veikdamas atskirai nuo mokslo ir švietimo politikos, Kultūros komitetas neatliko jokių reikšmingų darbų, buvo pasyvus, o jo vadovas nuo kadencijos pradžios neapsilankė nė viename profesionalios kultūros renginyje, neteikė reikiamo dėmesio nei permainoms, nei finansavimui. Tai tik patvirtina, kad valstybės kultūros, mokslo ir švietimo politika gali būti efektyvi, kai jos formuojamos kartu ir viename Seimo komitete. (...) Be to, pažadėjus pasitraukti Kultūros komiteto pirmininkui, nebelieka būtinybės toliau turėti šį komitetą atskirą, nes jis buvo įkurtas specialiai vieno žmogaus prašymu“, – pabrėžia B. Matelis.

Jo teigimu, Kultūros komiteto prijungimas prie Švietimo ir mokslo komiteto padėtų sutaupyti lėšų biuro išlaikymui, nebereiktų mokėti padidinto atlyginimo komiteto pirmininkui ir jo pavaduotojui.

Kaip primena ELTA, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis praėjusį penktadienį paskelbė, kad traukiasi ne tik iš Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūno, bet ir iš Kultūros komiteto pirmininko pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mociute

mociute portretas
sekmes valdantiesiems

to Pagarba valstieciams...

to Pagarba valstieciams... portretas
Labai apsirikai, tai su tavim ir su su kitais kolchoznkais (bent su ju daugima) niekas neitu i muši. Jus visi Luetuvos isdavikai, sovietines iškamsos, koks padorus zmogus gali su jumis kartu ka nors veikti. Nusibodot mirtinai, tegul jys visus velnias i pragara neša, pirmoj eilej naisiu klouną karabasa, io paskui ji ir jus visus. Neuzmirškit kartu pasiimti skverno. O zmones, kurie paliko jusu, vagiu, banditu, plesiku, chuntą verti pagarbos. Nors ir ne is karto, bet suprato, su kokiais niekšais buvo susideje.

tai tik

tai tik portretas
politjogurtas tik nezinia ar ne praruges?......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių